Quantitative Aptitude - SPLessons

Percentages Practice Set 1

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Percentages Practice Set 1

shape Introduction

Percentages: A Percentage is a dimensionless ratio or number expressed as a fraction of 100. It is often denoted by the character (%).


Example: 10% = \(\frac{10}{100}\) = \(\frac{1}{10}\)


Percentages is one of the important topic in the Quantitative Aptitude section. The article Percentages Practice Set 1 consists of different models of questions with answers useful for candidates preparing for different competitive examinations like RRB ALP/Technical Exams/Junior Engineer Recruitment Exams, SSC, IBPS PO Exams and other examinations across the globe that include Quantitative Aptitude section


shape Quiz

1. What percent of 120 are 90?

    A. 25%
    B. 50%
    C. 75%
    D. 33%


Answer: Option C


Explanation:

\(\frac{?%}{100}\) x 120 = 90
? = 75%


2. If y exceeds x by 20%, then x is less than y by?

    A. 16%
    B. 16\(\frac{1}{3}\)%
    C. 16\(\frac{2}{3}\)%
    D. 16\(\frac{3}{5}\)%


Answer: Option C


Explanation:

x = 100, y = 120
120——20
100——-? = 16\(\frac{2}{3}\)%


3. After decreasing 24% in the price of an article costs Rs.912. Find the actual cost of an article?

    A. 1400
    B. 1300
    C. 1200
    D. 1100


Answer: Option C


Explanation:

CP x \(\frac{76}{100}\) = 912
CP = 12 x 100
CP = 1200


4. How much 60% of 50 is greater than 40% of 30?

    A. 18
    B. 13
    C. 15
    D. 20


Answer: Option A


Explanation:

\(\frac{60}{100}\) x 50 – \(\frac{40}{100}\) x 30
30 – 12 = 18


5. How much is 80% of 40 is greater than \(\frac{4}{5}\) of 25?

    A. 4
    B. 6
    C. 9
    D. 12


Answer: Option D


Explanation:

\(\frac{80}{100}\) x 40 – \(\frac{4}{5}\) x 25
32 – 20 = 12

1. 40% of a number is more than 20% of 650 by 190. Find the number?

    A. 600
    B. 700
    C. 800
    D. 900


Answer: Option C


Explanation:

(\(\frac{40}{100}\)) x – (\(\frac{20}{100}\)) x 650 = 190
\(\frac{2}{5}\) x = 320
x = 800


2. 25% of 30% of 45% is equal to?

    A. 0.03375
    B. 0.3375
    C. 3.375
    D. 33.75


Answer: Option A


Explanation:

(\(\frac{25}{100}\)) x (\(\frac{30}{100}\)) x (\(\frac{45}{100}\))
\(\frac{1}{4}\) x \(\frac{3}{10}\) x \(\frac{9}{20}\)
\(\frac{27}{800}\) = 0.03375


3. 60% of a number is added to 120, the result is the same number. Find the number?

    A. 300
    B. 200
    C. 400
    D. 500


Answer: Option A


Explanation:

(\(\frac{60}{100}\)) x + 120 = x
2x = 600
x = 300


4. 85% of a number is added to 24, the result is the same number. Find the number?

    A. 150
    B. 140
    C. 130
    D. 160


Answer: Option D


Explanation:

(\(\frac{85}{100}\)) x + 24 = x
3x = 480
x = 160


5. 40 is subtracted from 60% of a number, the result is 50. Find the number?

    A. 150
    B. 140
    C. 130
    D. 110


Answer: Option A


Explanation:

(\(\frac{60}{100}\)) x – 40 = 50
6x = 900
x = 150

1. 96% of the population of a village is 23040. The total population of the village is?

    A. 32256
    B. 24000
    C. 24936
    D. 25640


Answer: Option B


Explanation:

x × (\(\frac{96}{100}\)) = 23040
x = 240 x 100
x = 24000


2. If the price has fallen by 10% what percent of its consumption be: increased so that the expenditure may be the same as before?

    A. 11%
    B. 10%
    C. 11\(\frac{1}{9}\)%
    D. 9\(\frac{1}{11}\)%


Answer: Option C


Explanation:

100 – 10 = 90
90 ——10
100 ——? => 11\(\frac{1}{9}\)%


3. If y exceeds x by 25%, then x is less than y by?

    A. 16%
    B. 16\(\frac{1}{3}\)%
    C. 20%
    D. 16\(\frac{3}{5}\)%


Answer: Option C


Explanation:

x = 100 y = 125
125 ——– 25
100 ——– ? => 20%


4. The salary of Mr. X is 30% more than that of Mr. Y . Find what percent of Mr. Y’s salary is less than Mr. X’s?

    A. 30%
    B. 25\(\frac{1}{13}\)%
    C. 23\(\frac{1}{13}\)%
    D. 22\(\frac{1}{13}\)%


Answer: Option C


Explanation:

y = 100 x = 130
130 ——— 30
100 ——— ? => 23\(\frac{1}{13}\)%


5. In an examination 38% of students fail in English and 61% pass in Hindi and 23% fail in both. Find the actual failure percentage?

    A. 46%
    B. 61%
    C. 54%
    D. 70%


Answer: Option C


Explanation:
null
15 + 23 + 16 = 54%



Other Articles


shape Exams

Competitive Exams – College Entrance Exams
Category Notification
Diploma NITC New Delhi
Click Here For – All India Entrance Exam Notifications




shape Job-Alerts

Competitive Exams – Recent Job Notifications
Category
Banking SSC Railway
Defence Police Insurance
Click Here For – All India Latest Jobs



shape SP Quiz

Competitive Exams – Practice Sets
Category Quiz
Quant Aptitude Mensuration Quiz
Time and Work Quiz
Reasoning Ability Puzzles
Insurance Awareness Insurance Awareness


shape GK

General Knowledge for Competitive Examinations
Topic Name of the Article
GK – World Multinational Companies Headquarters

National Emblems

GK – India Indian Airports

Indian Men Personalities

GK – Abbreviations Indian Government Policies Abbreviations

Science Information Technology Abbreviations

GK – Banking & Insurance Banks and Headquarters

Small Finance Banks – Headquarters

GK – Science & Technology Vitamins and Food Sources

Zoology Terminology