Quantitative Aptitude - SPLessons

Percentages Practice Set 2

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Percentages Practice Set 2

shape Introduction

Percentages: A Percentage is a dimensionless ratio or number expressed as a fraction of 100. It is often denoted by the character (%).


Example: 10% = \(\frac{10}{100}\) = \(\frac{1}{10}\)


Percentages is one of the important topic in the Quantitative Aptitude section. The article Percentages Practice Set 2 consists of different models of questions with answers useful for candidates preparing for different competitive examinations like RRB ALP/Technical Exams/Junior Engineer Recruitment Exams, SSC, IBPS PO Exams and other examinations across the globe that include Quantitative Aptitude section


shape Quiz

1. Two numbers are respectively 20% and 25% more than a third number. The percentage that is first of the second is?

    A. 80%
    B. 85%
    C. 96%
    D. 125%


Answer: Option C


Explanation:

I II III
120 125 100

125 ———- 120
100 ———– ? => 96%


2. A sells his goods 50% cheaper than B but 50% dearer than C. The cheapest is?

    A. A
    B. B
    C. C
    D. All Alike


Answer: Option C


Explanation:

Let, B = 100
A = 50
C × (\(\frac{150}{100}\)) = 50
3C = 100
C = 33.3 then ‘C’ Cheapest


3. The salary of a typist was at first raised by 10% and then the same was reduced by 5%. If he presently draws Rs.1045.What was his original salary?

    A. 900
    B. 950
    C. 1000
    D. 975


Answer: Option C


Explanation:

x × (\(\frac{110}{100}\)) × (\(\frac{95}{100}\)) = 1045
x ×(\(\frac{11}{10}\)) × (\(\frac{1}{100}\)) = 11
x = 1000


4. The tax on a commodity is diminished by 20% and its consumption increased by 15%. The effect on revenue is?

    A. It increases by 8%
    B. It decreases by 8%
    C. No change in revenue
    D. It increases by 10% E. None


Answer: Option B


Explanation:

100 × 100 = 10000
80 × 115 = 9200
———–
10000 ———- 800
100 ———– ? => 8% decrease


5. A candidate got 35% of the votes polled and he lost to his rival by 2250 votes. How many votes were cast?

    A. 7500
    B. 5000
    C. 6000
    D. 3500


Answer: Option A


Explanation:

35% ———– L
65% ———– W
——————
30% ———- 2250
100% ——— ? => 7500

1. If the price of gold increases by 50%, find by how much the quantity of ornaments must be reduced, so that the expenditure may remain the same as before?

    A. 27\(\frac{2}{23}\)%
    B. 33\(\frac{1}{3}\)%
    C. 30%
    D. 19%


Answer: Option B


Explanation:

100
150
——
150 ——- 50
100 ——- ? => 33\(\frac{1}{3}\)%


2. Subtracting 10% from X is the same as multiplying X by what number?

    A. 80%
    B. 90%
    C. 10%
    D. 50%


Answer: Option B


Explanation:

x – (\(\frac{10}{100}\)) x = x × ?
? = 90%


3. If the numerator of a fraction is increased by 20% and its denominator is diminished by 25% value of the fraction is 2/15. Find the original fraction.

    A. \(\frac{1}{12}\)
    B. \(\frac{1}{8}\)
    C. \(\frac{1}{6}\)
    D. \(\frac{1}{4}\)


Answer: Option A


Explanation:

x × \(\frac{120}{100}\)
——— =\(\frac{2}{15}\)
y × \(\frac{75}{100}\)
\(\frac{x}{y}\) = \(\frac{1}{12}\)


4. An engineering student has to secure 36% marks to pass. He gets 130 marks and fails by 14 marks. The maximum No. of marks obtained by him is?

    A. 300
    B. 400
    C. 350
    D. 500


Answer: Option B


Explanation:

130
14
——-
36% —— 144
100% —— ? => 400


5. A and B’s salaries together amount to Rs. 2,000. A spends 95% of his salary and B spends 85% of his. If now their savings are the same, what is A’s salary?

    A. Rs.500
    B. Rs.750
    C. Rs.1250
    D. Rs.1500


Answer: Option D


Explanation:

(\(\frac{5}{100}\)) A = (\(\frac{15}{100}\)) B
A = 3B
A + B = 2000
4B = 2000 => B = 500
A = 1500

1. A salesman’s terms were changed from a flat commission of 5% on all his sales to a fixed salary of Rs.1000 plus 2.5% commission on all sales exceeding Rs. 4,000. If his remuneration as per new scheme was Rs. 600 more than that by the previous schema, his sales were worth?

    A. Rs. 14,000
    B. Rs. 12,000
    C. Rs. 30,000
    D. Rs. 40,000


Answer: Option B


Explanation:

[1000 + (x – 4000) × (\(\frac{2.5}{100}\))] – x × (\(\frac{5}{100}\)) = 600
x = 12000


2. 5% people of a village in Sri Lanka died by bombardment, 15% of the remainder left the village on account of fear. If now the population is reduced to 3553, how much was it in the beginning?

    A. 3800
    B. 4200
    C. 4400
    D. 5500


Answer: Option C


Explanation:

x × (\(\frac{95}{100}\))× (\(\frac{85}{100}\)) = 3553
x = 4400


3. In a factory, there are 40% technicians and 60% non-technicians. If the 60% of the technicians and 40% of non-technicians are permanent employees, then the percentage of workers who are temporary is?

    A. 32%
    B. 42%
    C. 52%
    D. 62%


Answer: Option C


Explanation:

Total = 100
T= 40 NT= 60
40 × (\(\frac{60}{100}\)) = 24 60 × (\(\frac{40}{100}\)) = 24

24 + 24 = 48 => 100 – 48 = 52%


4. A mixture of 70 liters of wine and water contains 10% water. How much water must be added to make water 12½% of the total mixture?

    A. 12 liters
    B. 10 liters
    C. 4 liters
    D. 2 liters


Answer: Option D


Explanation:

70 × (\(\frac{10}{100}\)) = 7

Wine Water
87\(\frac{1}{2}\)% 12\(\frac{1}{2}\)%

87\(\frac{1}{2}\)% ——- 63
12\(\frac{1}{2}\)% ——- ? => 9-7 = 2


5. The amount of water (in ml) that should be added to reduce 9 ml. Lotion, containing 50% alcohol, to a lotion containing 30% alcohol, is?

    A. 3
    B. 4
    C. 5
    D. 6


Answer: Option D


Explanation:

4.5 4.5
30% 70%

30% —– 4.5
70% ——? => 10.5 – 4.5 = 6 ml



Other Articles


shape Exams

Competitive Exams – College Entrance Exams
Category Notification
Diploma NITC New Delhi
PG GATE 2020
Click Here For – All India Entrance Exam Notifications




shape Job-Alerts

Competitive Exams – Recent Job Notifications
Category
Banking SSC Railway
Defence Police Insurance
Click Here For – All India Latest Jobs



shape SP Quiz

Competitive Exams – Practice Sets
Category Quiz
Quant Aptitude Mensuration Quiz
Time and Work Quiz
Reasoning Ability Direction Sense
Insurance Awareness Insurance Awareness