Quantitative Aptitude - SPLessons

Percentages Practice Set 7

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Percentages Practice Set 7

shape Introduction

Percentages: A Percentage is a dimensionless ratio or number expressed as a fraction of 100. It is often denoted by the character (%).


Example: 10% = \(\frac{10}{100}\) = \(\frac{1}{10}\)


Percentages is one of the important topic in the Quantitative Aptitude section. The article Percentages Practice Set 7 consists of different models of questions with answers useful for candidates preparing for different competitive examinations like RRB ALP/Technical Exams/Junior Engineer Recruitment Exams, SSC, IBPS PO Exams and other examinations across the globe that include Quantitative Aptitude section. Prepare better for all exams with this Percentages Practice Set 7 for SSC CGL & Railways. This Percentages Practice Set 7 for SSC, Railways Exams will help you learn concepts of mensuration.


shape Quiz

1. In an election contested by two parties A and B, party A secured 25 percent of the total votes more than Party B. If party B gets 15000 votes. By how much votes does party B loses the election?

    A. 8000
    B. 10000
    C. 12000
    D. 15000


Answer: Option B


Explanation:
Let total votes = T and party B gets 15000 votes then party A will get T -15000 votes
T – 15000 – 15000 = \(\frac{25T}{100}\)
T = 40000, so A get 25000 and B gets 15000 votes, so difference = 10000


2. A vendor sells 50 percent of apples he had and throws away 20 percent of the remainder. Next day he sells 60 percent of the remainder and throws away the rest. What percent of his apples does the vendor throw?

    A. 20%
    B. 22%
    C. 24%
    D. 26%


Answer: Option D


Explanation:
Let total apples be 100
first day he throws = \(\frac{50*20}{100}\) = 10 apples
next day he throws = \(\frac{40*40}{100}\) = 16 apples
so total = 26


3. 40% of the women are above 30 years of age and 80 percent of the women are less than or equal to 50 years of age. 20 percent of all women play basketball. If 30 percent of the women above the age of 50 plays basketball, what percent of players are less than or equal to 50 years?

    A. 50%
    B. 60%
    C. 70%
    D. 80%


Answer: Option C


Explanation:

take total women =100
Women less than or equal to 50 years = 80 and women above 50 years = 20
20 = women plays basketball
30% of the women above 50 plays basketball = 6
So remaining 14 women who plays basketball are less than or equal to 50 years
So (\(\frac{14}{20}\))*100 = 70%


4. Alisha goes to a supermarket and bought things worth rupees 60, out of which 40 paise went on sales tax. If the tax rate is 10 percent, then what was the cost of tax free items?

    A. 54.60
    B. 55.60
    C. 56.60
    D. 57.60


Answer: Option B


Explanation:
tax = 40/100 = (\(\frac{10}{100}\))*T, T = 4
so cost of tax free items = 60 – 4 – 0.40 = 55.60


5. 60 percent of the employees of a company are women and 75% of the women earn 20000 or more in a month. Total number of employees who earns more than 20000 per month in the company is 60 percent of the total employees. What fraction of men earns less than 20000 per month?

    A. \(\frac{5}{8}\)
    B. \(\frac{5}{7}\)
    C. \(\frac{1}{5}\)
    D. \(\frac{3}{4}\)


Answer: Option A


Explanation:
let total employees are 100
males = 40 and females = 60 (45 women earns more than 20000)
total 60 employee earns more than 20000 per month, so number of males earns more than 20000 is 15
so fraction = \(\frac{25}{40}\) = \(\frac{5}{8}\)

1. In a library, 30% of the books are in History. 50% of the remaining are in English and 40% of the remaining are in German. The remaining 4200 books are in regional languages. What is the total number of books in library?

    A. 10000
    B. 15000
    C. 20000
    D. 25000


Answer: Option C


Explanation:
(\(\frac{70}{100}\))*T*(\(\frac{50}{100}\))*(\(\frac{60}{100}\)) = 4200


2. A got 30% of the maximum marks in an examination and failed by 10 marks. However, B who took the same examination got 40% of the total marks and got 15 marks more than the passing marks. What were the passing marks in the examination?

    A. 65
    B. 75
    C. 80
    D. 85


Answer: Option D


Explanation:
(\(\frac{30}{100}\))*T = P -10
(\(\frac{40}{100}\))*T = P + 15
You will get P = 85


3. The population of a town is 15000. It increases by 10 percent in the first year and 20 percent in the second year. But in the third year it decreases by 10 percent. What will be the population after 3 years.

    A. 16820
    B. 15820
    C. 17820
    D. 19820


Answer: Option C


Explanation:
15000*(\(\frac{11}{10}\))*(\(\frac{12}{10}\))*(\(\frac{9}{10}\)) = 17820


4. 30 litre of solution contains alcohol and water in the ratio 2:3. How much alcohol must be added to the solution to make a solution containing 60% of alcohol?

    A. 10
    B. 12
    C. 14
    D. 15


Answer: Option D


Explanation:

alcohol = \(\frac{30*2}{5}\) = 12 and water = 18 litres
\(\frac{(12 + x)}{(30 +x)}\) = \(\frac{60}{100}\), we will get x = 15


5. 2000 sweets need to be distributed equally among the school students in such a way that each student gets sweet equal to 20% of total students. Then the number of sweets, each student gets.

    A. 50
    B. 100
    C. 120
    D. 150


Answer: Option B


Explanation:

(\(\frac{20}{100}\))*t*t = 2000 (total students = t)

1. In an alloy, there is 15% of brass, to get 90 kg of brass, how much alloy is needed ?

    A. 400 kg
    B. 500 kg
    C. 600 kg
    D. 700 kg


Answer: Option C


Explanation:

Let X kg of alloy is needed. So, \(\frac{15}{100}\) of X = 90. So X =600 kg


2. 25 litre of solution contains alcohol and water in the ratio 2:3. How much alcohol must be added to the solution to make a solution containing 60% of alcohol ?

    A. 10.5 ltr
    B. 11.5 ltr
    C. 12.5 ltr
    D. 13.5 ltr


Answer: Option C


Explanation:
Initially alcohol \(\frac{2}{5}\) * 25 = 10 ltr and water is 15 ltr.
To make a solution of 60% alcohol \(\frac{(10+x)}{25+x}\) = \(\frac{60}{100}\). X = 12.5


3. In an examination if a person get 20% of the marks then it is fail by 30 marks. Another person who gets 30% marks gets 30 marks more than the passing marks. Find out the total marks and the passing marks.

    A. 600 and 150
    B. 600 and 180
    C. 500 and 150
    D. 500 and 180


Answer: Option A


Explanation:

20% of X = P – 30 (X = Maximum marks and P = passing marks)
30% of X = P + 30. Solve for X and P.


4. A company has produced 900 pieces of transistor out of which 15% are defective and out of remaining 20 % were not sold. Find out the number of sold transistor.

    A. 610
    B. 611
    C. 612
    D. 614


Answer: Option C


Explanation:
No of transistor sold = 900*(\(\frac{85}{100}\))*\(\frac{80}{100}\)) = 612


5. In an election the votes between the winner and loser candidate are in the ratio 5:1. If total number of eligible voters are 1000, out of which 12% did not cast their vote and among the remaining vote 10% declared invalid. What is the number of votes the winner candidate get ?

    A. 620
    B. 630
    C. 640
    D. 660


Answer: Option D


Explanation:

Ratio b/w winner and loser 5:1
Total no of votes casted actually = 1000*(\(\frac{88}{100}\))*(\(\frac{90}{100}\)) = 792
5x + x = 792, X =132
Votes of winner candidate = 5*132 = 660

Percentages – Related Information
Percentages Quiz

Percentages Practice Set 1

Percentages Practice Set 2

Book for Quantitative Aptitude