Quantitative Aptitude - SPLessons

SSC CPO Percentages Quiz 4

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

SSC CPO Percentages Quiz 4

shape Introduction

Percentages: A Percentage is a dimensionless ratio or number expressed as a fraction of 100. It is often denoted by the character (%).


Example: 10% = \(\frac{10}{100}\) = \(\frac{1}{10}\)


Percentages is one of the important topic in the Quantitative Aptitude section. The article SSC CPO Percentages Quiz 4 consists of different models of questions with answers useful for candidates preparing for different competitive examinations like RRB ALP/Technical Exams/Junior Engineer Recruitment Exams, SSC, IBPS PO Exams and other examinations across the globe that include Quantitative Aptitude section. Prepare better for all exams with this SSC CPO Percentages Quiz 4 for SSC CGL & Railways. This SSC CPO Percentages Quiz 4 for SSC, Railways Exams will help you learn concepts of mensuration. Candidates can check the daily updates on SSC Official Website.


shape Samples

1. Two numbers are less than third number by 30% and 37% respectively. How much percent is the second number less than by the first

    A. 8%
    B. 9%
    C. 10%
    D. 11%


Answer: Option C

Explanation:
Let the third number is x.
then first number = (100-30)% of x
= 70% of x = \(\frac{7x}{10}\)

The second number is (\(\frac{63x}{100}\))

Difference = \(\frac{7x}{10}\) – \(\frac{63x}{100}\) = \(\frac{7x}{10}\)

So the required percentage is, the difference is what percent of the first number

=> (\(\frac{7x}{100}\) * \(\frac{10}{7x}\))% = 10%


2. In an examination, 34% of the students failed in mathematics and 42% failed in English. If 20% of the students failed in both the subjects, then find the percentage of students who passed in both the subjects.

    A. 40%
    B. 42%
    C. 44%
    D. 46%


Answer: Option C
Failed in mathematics, n(A) = 34
Failed in English, n(B) = 42
n(A∪B) = n(A) + n(B) − n(A∩B) = 34 + 42 − 20 = 56 Failed in either or both subjects are 56Percentage passed = (100 − 56)% = 44%


3. Out of 450 students of a school, 325 play football, 175 play cricket and 50 neither play football nor cricket. How many students play both football and cricket ?

    A. 75
    B. 100
    C. 125

    D. 150


Answer: Option B

Explanation:
Students who play cricket, n(A) = 325
Students who play football, n(B) = 175
Total students who play either or both games,
= n(A∪B) = 450 − 50 = 400Required Number, n(A∩B) = n(A) + n(B) − n(A∪B) = 325 + 175 − 400 = 100


4. The teacher took the exam for English, the average for the entire class was 80 marks. If we say that 10% of the students scored 95 marks and 20% scored 90 marks then calculate average marks of the remaining students of the class.

    A. 60

    B. 70
    C. 75

    D. 80


Answer: Option C

Explanation:

Lets assume that total number of students in class is 100 and required average be x.
Then from the given statement we can calculate :
(10 * 95) + (20 * 90) + (70 * x) = (100 * 80)

=> 70x = 8000 – (950 + 1800) = 5250

=> x = 75.


5. How many liters of pure acid are there in 8 liters of a 20% solution

    A. 1.5

    B. 1.6

    C. 1.7

    D. 1.8


Answer: Option B

Explanation:
Question of this type looks a bit typical, but it is too simple, as below…

It will be 8 * \(\frac{20}{100}\) = 1.6

6. Raman’s salary was decreased by 50% and subsequently increased by 50%. How much percent does he loss.

    A. 75

    B. 65
    C. 45

    D. 25


Answer: Option D

Explanation:
Let the origianl salary = Rs. 100

It will be 150% of (50% of 100)
= (150/100) * (50/100) * 100 = 75

So New salary is 75, It means his loss is 25%


7. If x% of y is 100 and y% of z is 200, then find the relation between x and z.

    A. z = x

    B. 2z = x

    C. z = 2x

    D. None of above


Answer: Option C

Explanation:
It is , y% of z = 2(x% of y)
=> \(\frac{YZ}{100}\) = \(\frac{2XY}{100}\)
=> z = 2x


8. If 15% of 40 is greater than 25% of a number by 2, the number is

    A. 14

    B. 16

    C. 18

    D. 20


Answer: Option B

Explanation:
\(\frac{15}{100}\) * 40 – \(\frac{25}{100}\) * x = 2 or \(\frac{X}{4}\) = 4 so x = 16


9. A batsman scored 120 runs which included 3 boundaries and 8 sixes. What percent of his total score did he make by running between the wickets.

    A. 40%

    B. 50%

    C. 60%

    D. 70%


Answer: Option B

Explanation:
Number of runs made by running = 110 – (3 x 4 + 8 x 6)
= 120 – (60)
= 60

Now, we need to calculate 60 is what percent of 120.

=> \(\frac{60}{120}\)* 100 = 50 %


10. Three candidates contested an election and received 1136, 7636 and 11628 votes respectively. What percentage of the total votes did the winning candidate get

    A. 55%

    B. 56%
    C. 57%

    D. 58%


Answer: Option C

Explanation:
Total number of votes polled = (1136 + 7636 + 11628) = 20400

So, Required percentage = \(\frac{11628}{20400}\)* 100 = 57%

11. Two students appeared at an examination. One of them secured 9 marks more than the other and his marks was 56% of the sum of their marks. The marks obtained by them are

    A. 42,30
    B. 42,31
    C. 42,32

    D. 42,33


Answer: Option D

Explanation:
Let their marks be (x+9) and x.
Then, x+9 = \(\frac{56}{100}\)(x + 9 +x)
=> 25(x + 9)
=> 14 (2x + 9)
=> 3x = 99
=> x = 33.
So, their marks are 42 and 33


12. One-fourth of one-third of two-fifth of a number is 15. What will be40% of that number

    A. 140

    B. 150
    C. 180
    D. 200


Answer: Option C

Explanation:

(\(\frac{1}{4}\)) * (\(\frac{1}{3}\)) * (\(\frac{2}{5}\)) * x = 15 then x = 15 * 30 = 450
40% of 450 = 180


13. Rahul’s Mathematics test had 75 problems, 10 arithmetic, 30 algebra, 35 geometry problems. Although he answered 70% of arithmetic, 40% of arithmetic and 60% of geometry problems correctly, still he got less than 60% problems right. How many more questions he would have to answer more to get passed

    A. 5

    B. 6

    C. 7
    D. 8


Answer: Option A

Explanation:
Number of questions attempted correctly = (70% of 10 + 40% of 30 + 60% of 35)
= 7 + 12 + 21 = 40.

Questions to be answered correctly for 60% = 60% of total quations
= 60 % of 75 = 45.

He would have to answer 45 – 40 = 5


14. 10% of inhabitants of a village having died of cholera, a panic set in, during which 25% of the remaining inhabitants left the village. The population is then reduced to 4050. Find the original inhabitants

    A. 5500
    B. 6000

    C. 6500

    D. 7000


Answer: Option B

Explanation:

Let the total number is x,
then,

(100-25)% of (100 – 10)% x = 4050
=> 75% of 90% of x = 4050
=> \(\frac{75}{100}\) * \(\frac{90}{100}\) * x = 4050
=> x = \(\frac{(4050*50)}{27}\) = 6000


15. If a sales tax is reduced from 5% to 4%, then what difference it will make if you purchase an item of Rs. 1000

    A. 10

    B. 20
    C. 30

    D. 40


Answer: Option A

Explanation:
Clue: Answer will be 5% of 1000 – 4% of 1000




Geography – Related Information
Percentages Practice Set 10

SSC CPO Percentages Quiz 1

Percentages Practice Set 9