GK - Banking & Insurance - SPLessons

IBPS RRB Financial Awareness Day 1

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

IBPS RRB Financial Awareness Day 1

shape Introduction

What is meant by Financial Awareness? Financial awareness foundation is financial literacy, which is defined as The ability to use knowledge and skills to effectively manage financial resources efficiently at a personal level and through the life cycle.


IBPS RRB Financial Awareness is a section that is present in most of the banking competitive exams. Candidates planning to take up employment in the banking sector must be aware of many of the terms policies and other such important information related with financial awareness. The article IBPS RRB Financial Awareness Quiz Day 1 provides quiz sets useful to the candidates while preparing Various Banking & Government Exams like IBPS RRB, SBI PO, SBI Clerk, SSC CPO, SSC CHSL.


shape Quiz

1. Which State-run Bank has received capital infusion of Rs. 2,257 crore from the government recently?

    A. Bank of India
    B. Union Bank
    C. Dena Bank
    D. PNB
    E. SBI


Answer: Option A


2. How much amount did the NABARD sanction as loan assistance under the Rural Infrastructure Development Fund (RIDF) to Odisha
towards irrigation and rural bridge projects for the last quarter of this fiscal.


    A. Rs. 372.51 crore
    B. Rs. 472.51 crore
    C. Rs. 572.51 crore
    D. Rs. 672.51 crore
    E. Rs. 772.51 crore


Answer: Option A


3. How much amount did the World Bank commit toloan India for the STRIVE project for skill development.

    A. Rs.400 crore
    B. Rs.500 crore
    C. Rs.600 crore
    D. Rs.700 crore
    E. Rs.800 crore


Answer: Option E


4. Dabur India has tied up with which e-commerce major for an online ayurveda marketplace?

    A. Jabong
    B. Flipkart
    C. Myntra
    D. Amazon
    E. Snapdeal


Answer: Option D


5.Who is present President of World Bank?

    A. Jim Yong Kim
    B. Shin Chan
    C. Novak Ron
    D. Alex Hemsworth
    E. Ryan Smith


Answer: Option A


6. Which Indian bank has acquired Snapdeal-owned mobile wallet FreeCharge?

    A. ICICI
    B. AXIS
    C. HDFC
    D. CITI
    E. HSBC


Answer: Option B


7. Which committee has been constituted by the SEBI on fair market conduct?

    A. Gaurav committee
    B. Viswanathan committee
    C. Adithya committee
    D. Arun committee
    E. Adesh committee


Answer: Option B


8. Which state government has launched Aadhaar-authenticated Direct Benefit Transfer portal “MahaDBT”?

    A. Telangana
    B. Andhra Pradesh
    C. Bihar
    D. Haryana
    E. Maharashtra


Answer: Option E


9. Amazon India has signed a MoU with which state handloom department to educate weavers and artisans to directly sell their products to Amazon customers?

    A. Assam
    B. Telangana
    C. Madhya Pradesh
    D. Uttar Pradesh
    E. None of the above


Answer: Option B


10. SEBI has recently allowed Multi Commodity Exchange of India (MCX) to launch gold options. The headquarters of MCX is located in which city?

    A. Chennai
    B. Mumbai
    C. Hyderabad
    D. Delhi
    E. Pune


Answer: Option B

1. Who has been appointed as the new CMD of Small Industries Development Bank of India (SIDBI)?

    A. Mohammad Umar
    B. Mohammad Akhtar
    C. Mohammad Mustafa
    D. Mohammad Ali
    E. Mohammad Aziz


Answer: Option C


2. Which state government has launched Facebook’s ‘She Means Business’ programme to train women entrepreneurs?

    A. Assam
    B. Bihar
    C. AP
    D. MP
    E. Odisha


Answer: Option E


3. Which state government has launched “Indira Canteen” for urban poor?

    A. Odisha
    B. Haryana
    C. Nagaland
    D. Goa
    E. Karnataka


Answer: Option E


4. BSNL has launched its “BSNL Wallet” in partnership with which digital payment company?

    A. Paytm
    B. Airtel Money
    C. Jio Pay
    D. MobiKwik
    E. PhonePe


Answer: Option D


5. Which of the following has become the first power utility to introduce a QR code based bill payments system in India?

    A. Reliance Power
    B. Tata Power
    C. Birla Power
    D. Adani Power
    E. none of the above


Answer: Option B


6. India has recently signed $24.64 million GEF grant agreement with which international organization for ecosystems service improvement project?

    A. World Bank
    B. International Monetary Fund
    C. United Nations Security Council
    D. UNESCO
    E. UNICEF


Answer: Option A


7. Which tech giant has launched ‘Project Brainwave’ for real time Artificial Intelligence (AI)?

    A. Facebook
    B. Google
    C. Reliance
    D. Microsoft
    E. SpaceX


Answer: Option D


8. Which state power discoms has become the India’s first state-owned discoms to accept payments through Bharat QR?

    A. Assam
    B. Meghalaya
    C. Manipur
    D. Andhra Pradesh
    E. Bihar


Answer: Option D


9. The Institute of Chartered Accountants of India (ICAI) has recently signed MoU with which country on mutual co-operation?

    A. Bangladesh
    B. Singapore
    C. France
    D. Poland
    E. Nepal


Answer: Option E


10. The Union government has recently hiked OBC creamy layer ceiling limit to how much for central government jobs?

    A. Rs. 5 lakh
    B. Rs. 6 lakh
    C. Rs. 7 lakh
    D. Rs. 8 lakh
    E. Rs. 9 lakh


Answer: Option D

1. Nepal has signed how much amount of United Nations Development Assistance Framework (UNDAF) for 2018-2022?

    A. USD 935 million
    B. USD 835 million
    C. USD 735 million
    D. USD 635 million
    E. USD 535 million


Answer: Option D


2. The Punjab National Bank (PNB) has signed an agreement with which telecom company to roll out open mobile wallet Speedpay?

    A. Jio
    B. Idea
    C. Airtel
    D. BSNL
    E. None of the above


Answer: Option D


3. Airtel launched ‘Office-in-a-Box’ connectivity solutions for which state start-ups?

    A. Karnataka
    B. Kerala
    C. Tamil Nadu
    D. Telangana
    E. Maharashtra


Answer: Option A


4. Which city hosted the 5th edition of Coastal Shipping and Inland Water Transportation Business Summit-2017?

    A. Kochi
    B. Vizag
    C. Mumbai
    D. Pune
    E. None of the above


Answer: Option A


5. Which state government has launched a comprehensive land survey for rectification of land records in the state?

    A. Jharkhand
    B. Punjab
    C. Odisha
    D. Andhra Pradesh
    E. Telangana


Answer: Option E


6. Which Indian bank has recently signed pact with National Housing Bank (NHB) for Rural Housing Interest Subsidy Scheme (RHISS) scheme?

    A. Indian Overseas Bank
    B. Dena Bank
    C. State Bank of India
    D. Punjab National Bank
    E. Bank of India


Answer: Option A


7. Which country has acquired the top spot for global investment, as per latest PwC 21st CEO Survey 2018?

    A. UK
    B. USA
    C. France
    D. Australia
    E. Germany


Answer: Option B


8. What is the India’s GDP growth forecast for 2018, as per IMF’s latest World Economic Outlook (WEO) update?

    A. 7.2 %
    B. 7.3 %
    C. 7.4 %
    D. 7.5 %
    E. 7.6 %


Answer: Option C


9. What is the India’s economic growth forecast for FY19, as per latest report by India Ratings and Research (Ind-Ra)?

    A. 7.1 %
    B. 7.2 %
    C. 7.3 %
    D. 7.4 %
    E. 7.5 %


Answer: Option A


10. India has signed how much amount of loan agreement with World Bank (WB) to improve access to water supply in Uttarakhand?

    A. $120 million
    B. $220 million
    C. $320 million
    D. $420 million
    E. $520 million


Answer: Option A


Other Articles


shape Exams

Competitive Exams – College
Entrance Exams
Category Notification
Diploma Goa Diploma
Post-Graduation
GATE 2020
Click Here For – All India Entrance Exam Notifications



shape Job-Alerts

Competitive Exams – Recent Job Notifications
Category
Banking SSC Railway
Defence Police Insurance
Click Here For – All India Latest Jobs



shape SP Quiz

Competitive Exams – Practice Sets
Category Quiz
Quant Aptitude Mensuration
Insurance Awareness Insurance Awareness