Computer Awareness - SPLessons

SBI PO Mains Computer Aptitude Practice...

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

SBI PO Mains Computer Aptitude Practice Set 3

shape Introduction

What is Computer Aptitude?

Computer Aptitude Test is a scientifically validated test designed to measure the aptitude for working with computers. Basically, it measures the ability to solve problems quickly that is essential to truly succeed in every field using computers.


Computers are an integral part of everyday life. Computer aptitude is an important section in many competitive exams primarily related to recruitment. Candidates preparing for banking exams like IBPS PO, SBI PO, and the RBI, must be prepared with Computer Aptitude syllabus.

A Computer is a device that can be instructed to carry out sequences of arithmetic or logical operations automatically via computer programming“. Computers follow a generalized set of operations termed as programs. The programs enable computers to perform an extremely wide range of tasks. Computers are now ubiquitous and are being used in every field of work. Thus, basic knowledge of computers and the ability to operate a computer is now crucial for all job aspirants.


Computer Awareness, also known as Computer Aptitude is one of the prominent sections in various recruitment related competitive exams in India. SBI PO Mains Computer Aptitude Practice Set 3 lists some of the important questions for preparation of Computer Awareness module. The most significant topics to be learnt for Computer Awareness module are as follows:


  1. History of Computers
  2. Computer Fundamentals
  3. Parts of a Computer System
  4. Data Processing Cycle of a Computer
  5. Computer Languages
  6. Input Devices & Output Devices
  7. Operating Systems
  8. Database Management Systems
  9. Microsoft Office
  10. Keyboard Shortcuts
  11. File Extensions
  12. Networking and Internet
  13. Computer Viruses
  14. Important Abbreviations


shape Quiz

1. A flat metallic disk that contains a large amount of permanently stored information read optically is called a ………………..

    A. Monitor
    B. ALU
    C. CD-ROM
    D. RAM


Answer: Option C


2. During processing data, programs, and processed information are held temporarily in ………….


    A. Secondary storage
    B. ROM
    C. CD-ROM
    D. CPU


Answer: Option C

3. The place where the computer stores programs and data is called —


    A. Memory
    B. Storehouse
    C. Storage unit
    D. Backup


Answer: Option C

4. Secondary storage ……….


    A. does not require constant power
    B. does not use magnetic media
    C. consists of four main types of devices
    D. does not store information for later retrieval


Answer: Option A

5. How is it possible that both programs and data can be stored on the same floppy disk?


    A. A floppy disk has two sides, one for data and one for programs
    B. Programs and data are both software, and both can be stored on any memory device
    C. A floppy disk has to be formatted for one or for the other
    D. Floppy disks can only store data, not programs


Answer: Option B

1. Any data or instructions natural into memory of a computer is considered as ………


    A. storage
    B. output
    C. input
    D. information


Answer: Option A


2. A disk’s content that is recorded at the time of manufacture and that cannot be changed or erased by the user is —


    A. Memory only
    B. Write only
    C. Read only
    D. Run only


Answer: Option C


3. Hard disc drives are considered …………. storage


    A. Flash
    B. Non-volatile
    C. Temporary
    D. Non-permanent


Answer: Option B


4. With a CD you can …………


    A. read
    B. write
    C. read and write
    D. either read or write


Answer: Option A


5. Data gathering in computer means, they allow to use ……………. data.


    A. Present
    B. Input
    C. Output
    D. Store


Answer: Option B

1. What is full form of BMP ?


    A. Byte map
    B. Bit map
    C. Byte map process
    D. Bit map process


Answer: Option B


2. What is meaning of FORTRAN ?


    A. Formula train
    B. Formula translation
    C. Formula train network
    D. Formula translation network


Answer: Option B


3. What is full form of ISDN ?


    A. Integrated Services Digital Network

    B. Integrated Services Double Network

    C. Inter Services Digital Network

    D. Integrated Server Digital Network


Answer: Option A


4. What is full form of PNG ?


    A. Portable Natural Graphics

    B. Portable Network Graph

    C. Pretty Network Graphics

    D. Portable Network Graphics


Answer: Option D


5. What is full form of ROM ?


    A. Read other memcache

    B. Read only memory

    C. Read other memory

    D. Read only memcache


Answer: Option B



Other Articles


shape Exams

Competitive Exams – College Entrance Exams
Category Notification
Diploma NITC New Delhi Goa Diploma Admissions 2019
Graduate AU PGAT AU UGAT
Click Here For – All India Entrance Exam Notifications




shape Job-Alerts

Competitive Exams – Recent Job Notifications
Category
Banking SSC Railway
Defence Police Insurance
Click Here For – All India Latest Jobs



shape SP Quiz

Competitive Exams – Practice Sets
Category Quiz
Quant Aptitude Permutation and Combination
Reasoning Ability Blood Relations
Insurance Awareness Insurance Awareness Quiz