Quantitative Aptitude - SPLessons

Data Sufficiency Practice Set 1

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Data Sufficiency Practice Set 1

shape Introduction

Data sufficiency covers many different topics of quantitative aptitude. In data sufficiency, usually, a question is followed by two or three statements. Aspirants need to determine whether any of the statements individually or together are required to find the answer.

shape Quiz

Directions(1-5): A. If data in the statement I alone is sufficient to answer the question.
B. If data in statement II alone is sufficient to answer the question.
C. If data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
D. If data given in both I & II together are not sufficient to answer the question.
E. If data in both statements I & II together are necessary to answer the question.

1. Who is taller among P, Q, R, S & T?
I. S is shorter than Q. P is shorter than only T.
II. Q is taller than only S. T is taller than P and R.

Answer: Option C

Explanation: From I: P is shorter than only T, this means that P is taller than all Q, R & S, so T is tallest.
From II: Q only taller than S, so S is shortest, and Q is second shortest, Now T taller than P and R both, So tallest of all.


2. What is the distance between point P and point Q?
I. Point R is 10 m west of point P and point S is 10 m north of point P.
II. Point Q is 10 m south-east of point R. Point S is 20 m north-west of point Q.

Answer: Option D

Explanation: From I: No relation between points P and Q
From II: In this since we don’t know the angles between sides of triangle forming with points PQS and PQR, PQ cannot be determined.


3. How is Shubham related to Shivani?
I. Shubham is brother of Meenal. Shivani is niece of Pooja.
II. Neeraj is Meenal’s uncle and Preeti’s brother

Answer: Option D

Explanation: From both statements we can get the relationship as Pooja is Neeraj’s sister but it cannot be clearly said that Shubham & Meenal are Pooja’s children or not & Shivani is Neeraj’s daughter, because there can be other siblings of Neeraj and Pooja also.


4. How is PRODUCT written in that code language?
I. In a certain code language, AIEEE is written as BJFFF.
II. In a certain code language, GYPSY is written as FXORX

Answer: Option E

Explanation: From I: All vowels are coded as next alphabets
From II: All consonants are coded as previous alphabets


5. How is ‘face’ written in that code language?
I. In a certain code language, ‘no one with face’ is coded as ‘fo to om sop’ and ‘no one has face’ is coded as ‘om sit fo sop’
II. In a certain code language, ‘face of no light’ is coded as ‘om mot fo kiz’ and ‘no one is smart’ is coded as ‘sop fo sip lik’.

Answer: Option E

Explanation: From I: ‘no one face’ is coded as ‘om fo sop’
From II: ‘no’ is ‘fo’
Now from both – ‘one face’ is ‘om sop’ and now from II: ‘face of no light’ is written as ‘om mot fo kiz’, ‘face’ is ‘om’

Directions(1-5): A. If the data in statement I alone is sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
B. If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
C. If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
D. If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
E. If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

1. In which year was Rahul born?
I. Rahul at present is 25 years younger to his mother.
II. Rahul’s brother, who was born in 1964, is 35 years younger to his mother.

Answer: Option E

Explanation: From both I and II, we find that Rahul is (35 – 25) = 10 years older than his brother, who was born in 1964. So, Rahul was born in 1954.


2. What will be the total weight of 10 poles, each of the same weight ?
I. One-fourth of the weight of each pole is 5 kg.
II. The total weight of three poles is 20 kilograms more than the total weight of two poles.

Answer: Option C

Explanation: From I, we conclude that weight of each pole = (4×5) kg = 20 kg.

So, total weight of 10 poles = (20 x 10) kg = 200 kg.

From II, we conclude that:

Weight of each pole = (weight of 3 poles) – (weight of 2 poles) = 20 kg.

So, total weight of 10 pojes = (20 x 10) kg = 200 kg.


3. How many children does M have ?
I. H is the only daughter of X who is wife of M.
II. K and J are brothers of M.

Answer: Option D

Explanation: From I, we conclude that H is the only daughter of M. But this does not indicate that M has no son. The information given in II is immaterial.


4. How much was the total sale of the company ?
I. The company sold 8000 units of product A each costing Rs. 25.
II. This company has no other product line.

Answer: Option E

Explanation: From I, total sale of product A = Rs. (8000 x 25) = Rs. 200000.

From II, we know that the company deals only in product A.

This implies that the sale of product A is the total sale of the company, which is Rs. 200000.


5. The last Sunday of March, 2006 fell on which date ?
I. The first Sunday of that month fell on \({5}^{th}\)
II. The last day of that month was Friday.

Answer: Option C

Explanation: From I, we conclude that 5th, 12th, 19th and 26th of March, 2006 were Sundays.

So, the last Sunday fell on 26th.

From II, we conclude that \({31}^{st}\) March, 2006 was Friday. Thus, \({26}^{th}\) March, 2006 was the last Sunday of the month.

Directions(1-5): A. If the data in statement I alone is sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
B. If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
C. If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
D. If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
E. If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

1. What is the code for ‘sky’ in the code language ?
I. In the code language, ‘sky is clear’ is written as ‘de ra fa’.
II. In the same code language, ‘make it clear’ is written as ‘de ga jo’.

Answer: Option E

Explanation: The only word common to I and II is ‘clear’ and as such, only the code for ‘clear’ can be ascertained from the given information.


2. How many children are there between P and Q in a row of children ?
I. P is fifteenth from the left in the row.
II. Q is exactly in the middle and there are ten children towards his right.

Answer: Option E

Explanation: From II, Q being in the middle, there are 10 children to his right as well as to his left. So, Q is 11th from the left. From I, P is 15th from the left.

Thus, from both I and II, we conclude that there are 3 children between P and Q.


3. How is T related to K?
I. R’s sister J has married Ts brother L, who is the only son of his parents.
II. K is the only daughter of L and J.

Answer: Option E

Explanation: From I, we know that L is T’s brother and J’s husband. Since L is the only son of his parents, T is L’s sister.

From II, we know that K is L’s daughter.

Thus, from I and II, we conclude that T is the sister of K’s father i.e. T is K’s aunt.


4. How is J related to P ?
I. M is brother of P and T is sister of P.
II. P’s mother is married to J’s husband who has one son and two daughters.

Answer: Option B

Explanation: From II, we know that P’s mother is married to J’s husband, which means that J is P’s mother.


5. How is X related to Y ?
I. Y and Z are children of D who is wife of X.
II. R’s sister X is married to Ys father.

Answer: Option C

Explanation: From I, we conclude that Y is the child of D who is wife of X i.e. X is Y’s father.

From II, X is married to Y’s father. This implies that X is Y’s mother.



Other Articles


shape Exams

Competitive Exams – College Entrance Exams
Category Notification
Diploma NITC New Delhi
Click Here For – All India Entrance Exam Notifications




shape Job-Alerts

Competitive Exams – Recent Job Notifications
Category
Banking SSC Railway
Defence Police Insurance
Click Here For – All India Latest Jobs



shape SP Quiz

Competitive Exams – Practice Sets
Category Quiz
English Knowledge Spotting Errors
Quantitative Aptitude Probability
Reasoning Ability Puzzles
Current Affairs Current Affairs


shape GK

General Knowledge for Competitive Examinations
Topic Name of the Article
GK – World Oscar Awards 2019

International Organizations Reports

GK – India World Rivers

Indian Index Rankings

GK – Abbreviations Science Information Technology Abbreviations

Computer Abbreviations

GK – Banking & Insurance Life Insurance Corporation History

Indian Banking Structure

GK – Science & Technology Botany Important Terms

Scientific Laws and Theories