IBPS PO - SPLessons

IBPS PO Quantitative Aptitude

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

IBPS PO Quantitative Aptitude

shape Introduction

IBPS PO 2019 – Preliminary Examination, conducted in online Mode, has: a duration of 20 minutes for each section, a total of 100 questions, a maximum score of 100 marks, and, consists of 3 sections, namely – English Language, Quantitative Aptitude and Reasoning Ability.


shape Pattern

SL Name of Test Number of Questions Maximum Marks Medium of Exam Time allotted for
each test
(Separately timed)
1 English language 30 30 English 20 minutes
2 Quantitative Aptitude 35 35 English and Hindi 20 minutes
3 Reasoning ability 35 35 English and Hindi 20 minutes
Total 100 100


The Quantitative Aptitude section, in the IBPS PO Preliminary Exam, has a total of 35 questions with a maximum of 35 marks. Every correct answer earns 1 mark and every wrong answer has a penalty of 0.25 i.e 0.25 marks are deducted for every wrong answer. If a question is left unanswered, there will be no penalty for that question. Below mentioned are the different categories of expected questions in the Quantitative Aptitude.


shape Syllabus

Topic Number of Questions
Simplification 1 – 5
Profit & Loss 1 – 3
Mixtures & Allegations 0 – 1
Simple Interest & Compound Interest 1 – 2
Surds & Indices 2 – 3
Work & Time 1 – 2
Time & Distance 1 – 3
Mensuration – Cylinder, Cone, Sphere 1 – 3
Data Interpretation 5 – 10
Ratio & Proportion 1 – 2
Percentage 1 – 2
Number Systems 0 – 1
Sequence & Series 1 – 5
Permutation & Combination 0 – 1
Probability 0 – 1


shape Sample

1. Find the value of \(x\):
65% of 1260 + \(\sqrt{4489}\) – 16 × 27 = \(x\)

    A. 498
    B. 454
    C. 392
    D. 377
    E. 325

Answer: B


2. \(\frac{1}{4}\) x (4856 × 0.5) × 12 = ?

    A. 7284
    B. 7462
    C. 7262
    D. 7414
    E. None of these

Answer: A


3. 853 + ? ÷ 17 = 1000

    A. 2516
    B. 2482
    C. 2499
    D. 16147
    E. None of these

Answer: C


4. 9643 – 7750 + ? = 4990

    A. 3079
    B. 3097
    C. 3090
    D. 4010
    E. None of these

Answer: B


5. – 224 + (– 314) × (– 9) = ?

    A. – 547
    B. 2602
    C. + 547
    D. – 2602
    E. None of these

Answer: B

1. A lost 25% by selling an article for rs.6900. What % will he gain by selling it for rs.10200?

    A. 8.25
    B. 6.67
    C. 10.86
    D. 12.12
    E. None of these

Answer: C


2. Rama kant dealing in bedsheets allows 4% discount on the marked price. What price must be marked on a bedsheet that cost Rs. 480 so as to make a profit of 10%?

    A. Rs. 520
    B. Rs. 650
    C. Rs. 620
    D. Rs. 550
    E. None of these

Answer: D


3. What will be the percentage profit after selling an article at a certain price if there occur a loss of 35% on selling the article 3/5 of the selling price?

    A. 8.33%
    B. 6.67%
    C. 12.25%
    D. 6.33%
    E. None of these

Answer: A


4. An article costs Rs. 500 and the marked price is mentioned as Rs. 800. What is the profit % for the seller if he sells and offers a discount of 10% on the marked price?

    A. 30%
    B. 44%
    C. 56%
    D. 64%
    E. None of these

Answer: B


5. Rakesh bought a cycle for Rs. 800. and marked it up by 50% and gave a discount of 10%. A customer came in to buy the cycle and bargained with Rakesh for an additional discount of 20% on the already discounted price. What is the profit earned by Rakesh?

    A. Rs. 180
    B. Rs. 156
    C. Rs. 64
    D. Rs. 28
    E. None of these

Answer: C

1. A milk vendor has 2 cans of milk. The first contains 25% water and the rest milk. The second contains 50% water. How much milk should he mix from each of the containers so as to get 12 litres of milk such that the ratio of water to milk is 3 : 5?

    A. 4 litres, 8 litres
    B. 6 litres, 6 litres
    C. 5 litres, 7 litres
    D. 7 litres, 5 litres

Answer: B


2. Tea worth of Rs. 135/kg & Rs. 126/kg are mixed with a third variety in the ratio 1: 1 : 2. If the mixture is worth Rs. 153 per kg, the price of the third variety per kg will be____?

    A. Rs. 169.50
    B. Rs. 1700
    C. Rs. 175.50
    D. Rs. 180

Answer: C


3. 8 litres are drawn from a cask full of wine and is then filled with water. This operation is performed three more times. The ratio of the quantity of wine now left in cask to that of the water is 16 : 65. How much wine the cask hold originally?

    A. 18 liters
    B. 24 liters
    C. 32 liters
    D. 42 liters

Answer: B


4. A can contains a mixture of two liquids A and B in the ratio 7 : 5. When 9 litres of mixture are drawn off and the can is filled with B, the ratio of A and B becomes 7 : 9. How many litres of liquid A was contained by the can initially?

    A. 10
    B. 20
    C. 21
    D. 25

Answer: C


5. A merchant has 1000 kg of sugar part of which he sells at 8% profit and the rest at 18% profit. He gains 14% on the whole. The Quantity sold at 18% profit is

    A. 400 kg
    B. 560 kg
    C. 600 kg
    D. 640 kg

Answer: C

Simple Interest

1. A sum of money at simple interest amounts to Rs. 815 in 3 years and to Rs. 854 in 4 years. The sum is:

    A. Rs. 650
    B. Rs. 690
    C. Rs. 698
    D. Rs. 700

Answer: C


2. Shubhranshu deposited Rs 8000 at simple interest which amounted to Rs 9200 after 3 years . Had the interest been 2% more, how much amount she would have got?

    A. Rs 1680
    B. Rs 9680
    C. Rs 9272
    D. Rs 2680
    E. None of these

Answer: B


3. Rajat lends Rs. 20,000 to two of his friends. He gives Rs.10,000 to the first at 15% p.a. simple interest. Rajat wants to make a profit of 20% on the whole. The simple interest rate at which he should lend the remaining sum of money to the second friend is

    A. 12%
    B. 16%
    C. 20%
    D. 25%
    E. None of these

Answer: D


4. The SI on certain sum of money for 23 months at the rate of 7% per annum exceeds the SI on the same sum at 7% per annum for 19 months by Rs. 672. Then find the sum

    A. Rs. 16800
    B. Rs. 28800
    C. Rs. 24400
    D. Rs. 18600
    E. None of these

Answer: B


5. The simple interest on a sum of money will be Rs. 500 after 10 years. If the principal is made four times after 5 years, what will be the total interest at the end of the tenth year?

    A. Rs. 650
    B. Rs. 975
    C. Rs. 1250
    D. Rs. 1500
    E. None of these

Answer: C


Compound Interest

1. Shantanu borrowed Rs. 2.5 lakh from a bank to purchase one car. If the rate of interest be 6% per annum compounded annually, what payment he will have to make after 2 years 6 months?

    A. Rs. 189,325
    B. Rs. 186,325
    C. Rs. 389,325
    D. Rs. 289,325
    E. None of these

Answer: D


2. A certain amount of money is lent out at compound interest at the rate of 20% per annum for two years, compounded annually. It would give Rs. 482 more if the amount is compounded half yearly. Find the principle.

    A. Rs. 30000
    B. Rs. 10000
    C. Rs. 15000
    D. Rs. 25000
    E. None of these

Answer: E


3. A man gave 50% of his savings of Rs 67,280 to his wife and divided the remaining sum between his two sons A and B of 14 and 12 years of age respectively. He divided it in such a way that each of his sons, when they attain the age of 18 years, would receive the same amount at 5% compound interest per annum. The share of B was

    A. 16500
    B. 15000
    C. 15020
    D. 16000
    E. None of these

Answer: D


4. A sum of Rs. 9960 was borrowed at 15/2% per annum compound interest and paid back in two years in two equal annual installments. What was the amount of each installment?

    A. Rs. 5,345
    B. Rs. 5547
    C. Rs. 5847
    D. Rs. 5397
    E. None of these

Answer: B


5. Amit deposited some money in a bank, which pays 15% interest per annum compounded yearly. If the bank provides simple interest instead of compound interest, he recieves Rs. 2400 after 2 years. Find the total Amount that he received after 2 years.

    A. Rs. 10960
    B. Rs. 9500
    C. Rs. 10500
    D. Can’t be determined
    E. None of these

Answer: E

1. Find the value of:
\({256}^{0.16}\) x \({256}^{0.09}\) = ?

    A. 4
    B. 16
    C. 64
    D. 256.25

Answer: A


2. \({(17)}^{3.5}\) x \({(17)}^{?}\) = 178

    A. 2.29
    B. 2.75
    C. 4.25
    D. 4.5

Answer: Option D


3. Given that \({10}^{0.48}\) = x, \({10}^{0.70}\) = y and \({x}{z}\) = \({y}^{2}\), then the value of z is close to:

    A. 1.45
    B. 1.88
    C. 2.9
    D. 3.7

Answer: Option C


4. If \({5}^{a}\) = 3125, then the value of \({5}^{a – 3}\) is:

    A. 25
    B. 125
    C. 625
    D. 1625

Answer: Option A


5. If \({3}^{x – y}\) = 27 and \({3}^{x + y}\) = 243, then x is equal to:

    A. 0
    B. 2
    C. 4
    D. 6

Answer: Option C

1. A, B and C can do a piece of work in 20, 30 and 60 days respectively. In how many days can A do the work if he is assisted by B and C on every third day?

    A. 12 days
    B. 15 days
    C. 16 days
    D. 18 days

Answer: B


2. Arnab is twice as fast as Bhanu, and Bhanu is one-third as fast as Chandu. If together they can complete work in 30 days, in how many days can Arnab, Bhanu and Chandu do the work respectively?

    A. 60, 180, 240
    B. 90, 180, 120
    C. 90, 180, 60
    D. 90, 60, 180
    E. None of these

Answer: C


3. Vijay can do a piece of work in 24 days. Rakesh can do the same work in 30 days and Vinod in 40 days. Vijay and Vinod worked for 4 days and handed it to Rakesh. Rakesh worked for some days and handed it again to Vijay and Vinod 6 days before completing the work. For how many days did Rakesh work?

    A. 5 days
    B. 10 days
    C. 8 days
    D. 6 days
    E. None of these

Answer: B


4. If three men and two women can do the same piece of work as two men and three women, then what is the ratio of efficiency of men and women?

    A. 2 : 1
    B. 1 : 2
    C. 1 : 1
    D. Can’t be determined
    E. None of these

Answer: C


5. A can finish a work in 5 days and B takes 4 days to do the same work. If the work is increased by 8 times, How many days will it take for both of them to finish the work if they work together?

    A. 10 days
    B. 15 days
    C. 25 days
    D. 20 days
    E. None of these

Answer: D

1. A train can travel 50% faster than a car. Both start from point A at the same time and reach point B 75 kms away from A at the same time. On the way, however, the train lost about 12.5 minutes while stopping at the stations. The speed of the car is:

    A. 100 kmph
    B. 110 kmph
    C. 120 kmph
    D. 130 kmph
    E. None of these

Answer: C

2. A man can reach a certain place in 40 hours. If he reduces his speed by 1/15th, he goes 5 km less in that time. Find the total distance covered by him.

    A. 60 km.
    B. 85 km.
    C. 75 km.
    D. 52 km.
    E. None of these

Answer: C

3. A person travelled 132 km by auto, 852 km by train and 248 km by bike. It took 21 hours in all. If the speed of train is 6 times the speed of auto and 1.5 times speed of bike, what is the speed of train?

    A. 78 \(kmh^{-1}\)
    B. 104 \(kmh^{-1}\)
    C. 96 \(kmh^{-1}\)
    D. 88 \(kmh^{-1}\)
    E. None of these

Answer: C

4. A car drove from Agra to Delhi without stopping. It covered the first 50 miles of its journey at an average speed of 25 mph. What was the car’s average speed (in mph), for the remaining 130 miles if its overall average speed was 45 mph?
A. 28
B. 40
C. 50
D. 65
E. None of these
Answer: D

5. A motor car does a journey in 16 hours, covering the first half at 30 Km/hr and the second half at 50 Km/hr. What is the distance covered?
A. 480 km
B. 540 km
C. 500 km
D. 400 km
E. None of these
Answer: E

Cylinder
The ratio of total surface area to lateral surface area of a cylinder whose radius is 80 cm and height 20 cm, is:

    A. 2 : 1
    B. 3 : 1
    C. 4 : 1
    D. 5 : 1
    E. None of these

Answer: D


Cone
If a right circular cone of height 24 cm has a volume of 1232 cm3, then the area (in cm2) of curved surface is:

    A. 550
    B. 704
    C. 924
    D. 1254
    E. None of these

Answer: A


Sphere
If the surface area of a sphere is 346.5 cm2 , then its radius is [taking π=22/7]

    A. 7 cm
    B. 3.25 cm
    C. 5.25 cm
    D. 9 cm
    E. None of these

Answer: C

Direction (1 – 5): The following pie-chart shows the sources of funds to be collected by the National Highways Authority of India (NHAI) for its Phase II projects. Study the pie-chart and answers the question that follows.


1. Near about 20% of the funds are to be arranged through:

    A. SPVS
    B. External Assistance
    C. Annuity
    D. Market Borrowing

Answer: B


2. If NHAI could receive a total of Rs. 9695 crores as External Assistance, by what percent (approximately) should it increase the Market Borrowing to arrange for the shortage of funds?

    A. 4.5%
    B. 7.5%
    C. 6%
    D. 8%

Answer: C


3. If the toll is to be collected through an outsourced agency by allowing a maximum 10% commission, how much amount should be permitted to be collected by the outsourced agency, so that the project is supported with Rs. 4910 crores?

    A. Rs. 6213 crores
    B. Rs. 5827 crores
    C. Rs. 5401 crores
    D. Rs. 5316 crores

Answer: C


4. The central angle corresponding to Market Borrowing is

    A. 52º
    B. 137.8º
    C. 187.2º
    D. 192.4º

Answer: C


5. The approximate ratio of the funds to be arranged through Toll and that through Market Borrowing is

    A. 2 : 9
    B. 1 : 6
    C. 3 : 11
    D. 2 : 5

Answer: B

1. A sum of money is to be distributed among A, B, C, D in the proportion of 5 : 2 : 4 : 3. If C gets Rs. 1000 more than D, what is B’s share?

    A. Rs. 500
    B. Rs. 1500
    C. Rs. 2000
    D. None of these

Answer: C

2. Anmol had 10 paise, 25 paise and 50 paise coins in the ratio of 10 : 8 : 9 respectively. After giving Rs. 20 his mother he has Rs. 40. How many 50 paise coins did he have?

    A. 72
    B. 60
    C. 54
    D. 35
    E. 21

Answer: A

3. Three numbers A, B and C are in the ratio of 12 : 15 : 25. If sum of these numbers is 312, ratio between the difference of B and A and the difference of C and B is –

    A. 3 : 7
    B. 10 : 3
    C. 3 : 10
    D. 5 : 7
    E. None of these

Answer: C

4. The ratio of Nicotine to Heroine in four types of drugs of equal quantity is 2 : 3, 3 : 7, 4: 11 and 11 :9 respectively. The four drugs are mixed together. What is the ratio of Nicotine to Heroine after mixing?

    A. 213 : 91
    B. 418 : 189
    C. 91 : 149
    D. 149 : 81
    E. None of these

Answer: C

5. Out of three positive numbers, the ratio of the first and the second numbers is 3 : 4 that of the second and the third numbers is 5 : 6 if the product of the second and the third numbers is 4320. What is the sum of three numbers?

    A. 177
    B. 165
    C. 185
    D. 160
    E. None of these

Answer: A

1. In an election between two candidates, one got 55% of the total valid votes, 20% of the votes were invalid. If the total number of votes was 7500, the number of valid votes that the other candidate got, was:

    A. 2700
    B. 2900
    C. 3000
    D. 3100

Answer: A


2. Prerna decided to donate 15% of her salary to an orphanage. On the day of donation she changed her mind and donated Rs 2,896 which was 90% of what she had decided earlier. How much is Prerna’s salary (approx)?

    A. Rs. 19500
    B. Rs. 17250
    C. Rs. 21450
    D. Can’t be determind
    E. None of these

Answer: C


3. Equal amounts are deposited in two banks each at 3.5% pa for 12 years and 8.5 years respectively. If the difference between their interests is Rs. 189.875 then what is the amount?

    A. Rs. 1550
    B. Rs. 1650
    C. Rs. 1750
    D. Rs. 1850
    E. Rs. 1950

Answer: A


4. In a Company of 50 Employees and 12 managers, each employee got sweets that are 25% of the total number of employees and each manager got sweets that are 30% of the total number of employees. Total number of sweets got by all the employees is what percent of total number of sweets got by all the managers?

    A. 437.22%
    B. 347.22%
    C. 374.22%
    D. 473.22%
    E. None of these

Answer: B


5. A shopkeeper wants to make a profit of 20% on an article after selling it, while he gives a cash discount of 20%. Further allows 4 more articles for free after purchase of one dozen articles to his premium customer. How much per cent above the cost price he must mark his article?

    A. 80%
    B. 90%
    C. 100%
    D. 110%
    E. None of these

Answer: C

1. What is the diffference between the place value of 2 in the numeral 7229?

    A. 20
    B. 200
    C. 180
    D. 18
    E. None of these

Answer: C


2. What least number must be added to 1056, so that the sum is completely divisible by 23?

    A. 2
    B. 3
    C. 18
    D. 21
    E. None of these

Answer: A


3. 1397 x 1397 = ?

    A. 1951609
    B. 1981709
    C. 18362619
    D. 2031719
    E. None of these

Answer: A


4. How many of the following numbers are divisible by 132 ?
264, 396, 462, 792, 968, 2178, 5184, 6336

    A. 4
    B. 5
    C. 6
    D. 7

Answer: A


5. (935421 x 625) = ?

    A. 575648125
    B. 584638125
    C. 584649125
    D. 585628125

Answer: B

1. Look at this series: 7, 10, 8, 11, 9, 12, … What number should come next?

    A. 7
    B. 10
    C. 12
    D. 13
    E. None of these

Answer: B


2. 110 132 156 182 210 ?

    A. 210
    B. 220
    C. 240
    D. 200
    E. None of these

Answer: C


3. 10.5 13.5 18.5 26 ?

    A. 32.5
    B. 33
    C. 34
    D. 36.5
    E. None of these

Answer: D


4. 4 5 14 51 220 ?

    A. 1125
    B. 1605
    C. 905
    D. 1525
    E. None of these

Answer: A


5. 41 47 65 95 137 ?

    A. 183
    B. 189
    C. 191
    D. 199
    E. None of these

Answer: C

1. How many 4-letter words with or without meaning, can be formed out of the letters of the word, ‘LOGARITHMS’, if repetition of letters is not allowed?

    A. 40
    B. 400
    C. 5040
    D. 2520
    E. None of these

Answer: C


2. From a group of 7 men and 6 women, five persons are to be selected to form a committee so that at least 3 men are there on the committee. In how many ways can it be done?

    A. 564
    B. 645
    C. 735
    D. 756
    E. None of these

Answer: D


3. In how many different ways can the letters of the word ‘LEADING’ be arranged in such a way that the vowels always come together?

    A. 360
    B. 480
    C. 720
    D. 5040
    E. None of these

Answer: C


4. In how many different ways can the letters of the word ‘CORPORATION’ be arranged so that the vowels always come together?

    A. 810
    B. 1440
    C. 2880
    D. 50400
    E. 5760

Answer: D


5. Out of 7 consonants and 4 vowels, how many words of 3 consonants and 2 vowels can be formed?

    A. 210
    B. 1050
    C. 25200
    D. 21400
    E. None of these

Answer: C

1. In a box, there are 8 red, 7 blue and 6 green balls. One ball is picked up randomly. What is the probability that it is neither red nor green?

    A. \(\frac{1}{3}\)
    B. \(\frac{3}{4}\)
    C. \(\frac{7}{19}\)
    D. \(\frac{8}{21}\)
    E. \(\frac{9}{21}\)

Answer: A


2. A bag contains 2 red, 3 green and 2 blue balls. Two balls are drawn at random. What is the probability that none of the balls drawn is blue?

    A. \(\frac{10}{21}\)
    B. \(\frac{11}{21}\)
    C. \(\frac{2}{7}\)
    D. \(\frac{5}{7}\)

Answer: A


3. In a box, there are 8 red, 7 blue and 6 green balls. One ball is picked up randomly. What is the probability that it is neither red nor green?

    A. \(\frac{1}{3}\)
    B. \(\frac{3}{4}\)
    C. \(\frac{7}{19}\)
    D. \(\frac{8}{21}\)

Answer: A


4. What is the probability of getting a sum 9 from two throws of a dice?

    A. \(\frac{1}{6}\)
    B. \(\frac{1}{8}\)
    C. \(\frac{1}{9}\)
    D. \(\frac{1}{12}\)

Answer: C


5. Three unbiased coins are tossed. What is the probability of getting at most two heads?

    A. \(\frac{3}{4}\)
    B. \(\frac{1}{4}\)
    C. \(\frac{3}{8}\)
    D. \(\frac{7}{8}\)

Answer: D

IBPS PO – Quantitative Aptitude Study GuideClick Here


IBPS PO – Related Information
IBPS PO 2017 – English Language – Study Guide
IBPS PO 2017 – Reasoning Ability – Study Guide