IBPS PO - SPLessons

IBPS PO Reasoning Ability

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

IBPS PO Reasoning Ability

shape Introduction

IBPS PO 2019 – Preliminary Examination, conducted in online Mode, has: a duration of 20 minutes for each section, a total of 100 questions, a maximum score of 100 marks, and, consists of 3 sections, namely – English Language, Quantitative Aptitude and Reasoning Ability.


shape Pattern

S. NO Name of Test Number of Questions Maximum Marks Medium of Exam Time allotted for
each test
(Separately timed)
1 English language 30 30 English 20 minutes
2 Quantitative Aptitude 35 35 English and Hindi 20 minutes
3 Reasoning ability 35 35 English and Hindi 20 minutes
Total 100 100


The IBPS PO Reasoning Ability section, in the IBPS PO Preliminary Exam, has a total of 35 questions with a maximum of 30 marks. Every correct answer in the Reasoning Ability section earns 1 mark and every wrong answer has a penalty of 0.25, i.e. 0.25 marks are deducted for every wrong answer. If a question is left unanswered, there will be no penalty for that question. Below mentioned are the different categories of expected questions in the Reasoning Ability Section of IBPS PO Preliminary Exam.


shape Syllabus

Topic Number of Questions
Linear seating arrangement 4 – 6
Circular seating arrangement 3 – 6
Syllogism 5 – 7
Coding and Decoding 4 – 7
Puzzles 4 – 6
Inequalities, Statements and Arguments, Statements and Assumptions, ranking series, blood relations 3 – 5


shape Samples

Answer the following questions based on these conditions:

  • T, Q, R, W and E are sitting in a straight line.
  • T sits between Q and R.
  • W do not sit in the middle and is the immediate left of E.
  • Q and E occupy the extreme positions.


Refer the above for the Questions 1 to 5


1. Find the position of W with reference to R.

    A. Immediate Left
    B. Second Left
    C. Third Left
    D. Immediate Right
    E. None of the above

Answer: C


2. Find the person who sits on the second right to Q?

    A. R
    B. W
    C. E
    D. T or E
    E. None of the above

Answer: A


3. Find the neighbour of T?

    A. Q
    B. Q or R
    C. R or E
    D. E
    E. R or W

Answer: B


4. Find the position of T with reference to R?

    A. Third Right
    B. Immediate Right
    C. Second Left
    D. Immediate Left
    E. Third Left

Answer: D


5. If the position of T and E are interchanged, which of the following option denotes the first two people?

    A. RE
    B. QT
    C. QR
    D. WR
    E. QE

Answer: E

Directions (1 to 5): Study the following information carefully and answer the questions below.

Eight persons i.e. A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circular table such that some of them face inside and some of them face outside. They all join the same company in the same year but in different month i.e. January, February, March, April, May, June, July and August but not necessarily in the same order.

The one who joined in the month of March sits third to the right of F, who joined office in the month having 31 days. D is not the immediate neighbour of F and the one who joined in the month of March. E sits third to the left of D and is not the immediate neighbour of F. The one who joined in the July month sits second to the right of E. D and E face same direction. Not more than three persons face outside the centre. H does not join office in the month having 31 days. C joined in the month of April. B and C faces same direction. B is not the immediate neighbour of D. C sits third to the right of B. C is not the immediate of F. B does not join in the month having 31 days. A sit second to the left of B and faces opposite direction to B. The one who joined in the month of August sits second to the left of G. D does not join in the month of May and the moth having least number of days. The one joined office in the month of June sits second to the right of the one who joined in the month of May. Not more than two person face same direction.


1. Who among the following person joined the office first?

    A. F
    B. B
    C. H
    D. D
    E. None of these

Answer: D


2. A joined the office in which of the following the month?

    A. March
    B. August
    C. July
    D. January
    E. None of these

Answer: B


3. How many person/s joined office between G and B?

    A. Four
    B. Three
    C. Two
    D. No One
    E. None of these

Answer: A


4. Who among the following joined office immediately after H?

    A. The one who joined in March
    B. D
    C. The one who joined in July
    D. F
    E. None of these

Answer: C


5. Who among the following sits third to the right of C?

    A. A
    B. B
    C. F
    D. G
    E. None of these

Answer: A

Directions (1 – 5): In each of the following questions two statements are given. Which are followed by four conclusions (1), (2), (3) and (4). Choose the conclusions which logically follow from the given statements.

1. Statements: No door is dog. All the dogs are cats.

Conclusions:

No door is cat.

No cat is door.

Some cats are dogs.

All the cats are dogs.

    A. Only (2) and (4)
    B. Only (1) and (3)
    C. Only (3) and (4)
    D. Only (3)
    E. All the four

Answer: D


2. Statements: All green are blue. All blue are white.

Conclusions:

Some blue are green.

Some white are green.

Some green are not white.

All white are blue.

    A. Only (1) and (2)
    B. Only (1) and (3)
    C. Only (1) and (4)
    D. Only (2) and (4)

Answer: A


3. Statements: All men are vertebrates. Some mammals are vertebrates.

Conclusions:

All men are mammals.

All mammals are men.

Some vertebrates are mammals.

All vertebrates are men.

    A. Only (4)
    B. Only (2)
    C. Only (3)
    D. Only (1)
    E. Only (1) and (3)

Answer: C


4. Statements: All the phones are scales. All the scales are calculators.

Conclusions:

All the calculators are scales.

All the phones are calculators

All the scales are phones.

Some calculators are phones.

    A. Only (1) and (4)
    B. Only (3) and (4)
    C. Only (2) and (4)
    D. Only (1) and (2)
    E. Only (1) and (3)

Answer: C


5. Statements: Some tables are T.V. Some T.V. are radios.

Conclusions:

Some tables are radios.

Some radios are tables.

All the radios are T.V.

All the T.V. are tables.

    A. Only (2) and (4)
    B. Only (1) and (3)
    C. Only (4)
    D. Only (1) and (4)
    E. None of the four.

Answer: E

1. In a certain code ‘MISSIONS’ is written as ‘MSIISNOS’. How is ‘ONLINE’ written in that code?

    A. OLNNIE
    B. ONILEN
    C. NOILEN
    D. LNOENI
    E. ONNLIE

Answer: A


2. In certain code ‘TIGER’ is written as ‘QDFHS’. How is ‘FISH’ written in that code?

    A. GERH
    B. GRHE
    C. GREH
    D. GHRE
    E. GEHR

Answer: B


3. In certain code ‘FROZEN’ is written as ‘OFAPSG’. Then how would ‘MOLTEN’ be written in that code?

    A. OFPOMN
    B. OFSMPN
    C. OFUMPN
    D. OFUNPM
    E. OFUMON

Answer: C


4. In a certain code ‘ROAR’ is written as ‘URDU’. How is ‘URDU’ written in that code?

    A. V X D Q
    B. XUGX
    C. ROAR
    D. VSOV
    E. V Z C P

Answer: B


5. In a certain code ‘LIMCA’ is written as ‘HJLDZ’. Which of the following words is written as ‘IFWJBP’?

    A. M E X I C O
    B. MERCURY
    C. JAPAN
    D. MIDNIGHT
    E. H O N D U S

Answer: A

Directions (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below it:

Six exams Maths, science, History, Economics, English and Hindi are to be scheduled starting from 2nd March and ending on 8th march wit Sunday being an off day, not necessarily in the same order. Each of the exam has different time duration: 40 mins, 50 mins, 60 mins, 75 mins, 90 mins and 100 mins, again not necessarily in the same order. 8th march is not sunday and an exam of 40 mins is scheduled on that day. Maths exam is for less than 60 mins and is scheduled immediately before English exam. There are two exams scheduled between Hindi exam which is for 100 mins and History exam which is for 60 mins. English exam is before Sunday and there are two days between sunday and maths exam. Economics exam which is for 75 mins is not scheduled on 2nd march. The exam schedules on saturday is of 100 mins.

1. How many exams are scheduled before Sunday?

    A. Two
    B. One
    C. Five
    D. Three
    E. None of these

Answer: E


2. Which of the following combinations of exam – Day – Time Duration is correct ?

    A. English – Wednesday – 75 mins
    B. Maths – Thursday – 50 mins
    C. History – Thursday – 60 mins
    D. Hindi – Tuesday – 100 mins
    E. None is correct

Answer: B


3. What is the time duration of science exam?

    A. 90 mins
    B. 75 mins
    C. 50 mins
    D. 40 mins
    E. None of these

Answer: D


4. On which day is Economics exam scheduled?

    A. Monday
    B. Saturday
    C. Tuesday
    D. Friday
    E. Cannot be determined

Answer: A


5. Which day is Sunday?

    A. 3rd March
    B. 2nd March
    C. 5th March
    D. 6th March
    E. Cannot be determined

Answer: D

Inequalities

Which of the following is definitely true if P ≤ V < S = G ≥ Q ≥ R > E

    A. Q > P
    B. S > R
    C. V > R
    D. S > E
    E. P < R

Answer: D


Statements and Arguments

Directions (1 – 5): Each question given below consists of a statement, followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the arguments is a ‘strong’ argument and which is a ‘weak’ argument.

Give answer:

    (A) If only argument I is strong
    (B) If only argument II is strong
    (C) If either I or II is strong
    (D) If neither I nor II is strong and
    (E) If both I and II are strong.


1. Statement: Should India encourage exports, when most things are insufficient for internal use itself?

Arguments:

Yes. We have to earn foreign exchange to pay for our imports.

No. Even selective encouragement would lead to shortages.

    A. Only argument I is strong
    B. Only argument II is strong
    C. Either I or II is strong
    D. Neither I nor II is strong
    E. Both I and II are strong

Answer: A


2. Statement: Should all the drugs patented and manufactured in Western countries be first tried out on sample basis before giving licence for sale to general public in India?

Arguments:

Yes. Many such drugs require different doses and duration for Indian population and hence it is necessary.

No. This is just not feasible and hence cannot be implemented.

    A. Only argument I is strong
    B. Only argument II is strong
    C. Either I or II is strong
    D. Neither I nor II is strong
    E. Both I and II are strong

Answer: A


3. Statement: Should India make efforts to harness solar energy to fulfil its energy requirements?

Arguments:

Yes, Most of the energy sources used at present is exhaustible.

No. Harnessing solar energy requires a lot of capital, which India lacks in.

    A. Only argument I is strong
    B. Only argument II is strong
    C. Either I or II is strong
    D. Neither I nor II is strong
    E. Both I and II are strong

Answer: A


4. Statement: Should there be students union in college/university?

Arguments:

No. This will create a political atmosphere in the campus.

Yes, it is very necessary Students are future political leaders.

    A. Only argument I is strong
    B. Only argument II is strong
    C. Either I or II is strong
    D. Neither I nor II is strong
    E. Both I and II are strong

Answer: E


5. Statement: Should India give away Kashmir to Pakistan?

Arguments:

No. Kashmir is a beautiful state. It earns a lot of foreign exchange for India.

Yes. This would help settle conflicts.

    A. Only argument I is strong
    B. Only argument II is strong
    C. Either I or II is strong
    D. Neither I nor II is strong
    E. Both I and II are strong

Answer: A


Statements and Assumptions

Directions (1 – 5): In each question below is given a statement followed by two assumptions numbered I and II. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement.

Give answer

    (A) If only assumption I is implicit
    (B) If only assumption II is implicit
    (C) If either I or II is implicit
    (D) If neither I nor II is implicit
    (E) If both I and II are implicit.


1. Statement: “You are hereby appointed as a programmer with a probation period of one year and your performance will be reviewed at the end of the period for confirmation.” – A line in an appointment letter.

Assumptions:

The performance of an individual generally is not known at the time of appointment offer.

Generally, an individual tries to prove his worth in the probation period.

    A. Only assumption I is implicit
    B. Only assumption II is implicit
    C. Either I or II is implicit
    D. Neither I nor II is implicit
    E. Both I and II are implicit

Answer: E


2. Statement: It is desirable to put the child in school at the age of 5 or so.

Assumptions:

At that age the child reaches appropriate level of development and is ready to learn.

The schools do not admit children after six years of age.

    A. Only assumption I is implicit
    B. Only assumption II is implicit
    C. Either I or II is implicit
    D. Neither I nor II is implicit
    E. Both I and II are implicit

Answer: A


3. Statement: “In order to bring punctuality in our office, we must provide conveyance allowance to our employees.” – In charge of a company tells Personnel Manager.

Assumptions:

Conveyance allowance will not help in bringing punctuality.

Discipline and reward should always go hand in hand.

    A. Only assumption I is implicit
    B. Only assumption II is implicit
    C. Either I or II is implicit
    D. Neither I nor II is implicit
    E. Both I and II are implicit

Answer: B


4. Statement: Unemployment allowance should be given to all unemployed Indian youth above 18 years of age.

Assumptions:

There are unemployed youth in India who needs monetary support.

The government has sufficient funds to provide allowance to all unemployed youth.

    A. Only assumption I is implicit
    B. Only assumption II is implicit
    C. Either I or II is implicit
    D. Neither I nor II is implicit
    E. Both I and II are implicit

Answer: A


5. Statement: “If you trouble me, I will slap you.” – A mother warns her child.

Assumptions:

With the warning, the child may stop troubling her.

All children are basically naughty.

    A. Only assumption I is implicit
    B. Only assumption II is implicit
    C. Either I or II is implicit
    D. Neither I nor II is implicit
    E. Both I and II are implicit

Answer: A


Ranking series

John is eighteenth from the right end in a row of 50 boys.What is his position from the left end?

    A. 32
    B. 35
    C. 33
    D. 34
    E. None of these

Answer: C


Blood Relations

Pointing to a photograph of a boy Alex said, “He is the son of the only son of my mother.” How is Alex related to that boy?

    A. Brother
    B. Uncle
    C. Cousin
    D. Father

Answer: D

IBPS PO Reasoning Ability – Study GuideClick Here


IBPS PO – Related Information
IBPS PO 2019 – English Language – Study Guide
IBPS PO 2019 – Quantitative Aptitude – Study Guide