Quantitative Aptitude - SPLessons

SBI Clerk Mains Number Series Practice set 1

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

SBI Clerk Mains Number Series Practice set 1

shape Introduction

SBI Clerk Mains Examination, Objective Tests conducted in online Mode, has a duration of 2 hours 40 minutes, 4 Sections, a total of 190 questions, a Maximum score of 200 marks. The 4 Sections are timed: Reasoning & Computer Aptitude, Data Analysis & Interpretation, General/ Economy/ Banking Awareness and English language. Number Series is very important topic in quantitative aptitude asked in several exams like SBI PO, SBI Clerk, IBPS, Railways etc. The article SBI Clerk Mains Number Series Practice set 1 presents the Practice quizes for Number Seies. The article SBI Clerk Mains Number Series Practice set 1 is very useful to score maximum marks in SBI Clerk Mains Exam.

shape Quiz

1. 320 160 240 600 2100 ?

    A. 8350
    B. 8850
    C. 9450
    D. 9650
    E. None of these


Answer: Option C

Explanation:

Series Pattern Given Series
320 320
320 ×\(\frac{1}{2}\) = 160 160
160 ×\(\frac{3}{2}\) = 240 240
240 ×\(\frac{5}{2}\) = 600 600
600 ×\(\frac{7}{2}\) = 2100 2100
2100 ×\(\frac{9}{2}\) = 9450 9450


2. 432 443 463 500 562 ?

    A. 659
    B. 657
    C. 653
    D. 651
    E. None of these


Answer: Option B

Explanation:

Series Pattern Given Series
432 432
432 + (12 + 10) = 443 443
443 + (32 + 11) = 463 463
463 + (52 + 12) = 500 500
500 + (72 + 13) = 562 562
562 + (92 + 14) = 657 657


3. 13 24 92 546 4360 ?

    A. 43600
    B. 44100
    C. 43580
    D. 43590
    E. None of these


Answer: Option D

Explanation:


Series Pattern Given Series
13 13
13 × 2 – 2 = 24 24
24 × 4 – 4 = 92 92
92 × 6 – 6 = 546 546
546 × 8 – 8 = 4360 4360
4360 × 10 – 10 = 43590 43590


4. 23 25 30 40 57 ?

    A. 73
    B. 79
    C. 77
    D. 83
    E. None of these


Answer: Option D

Explanation:

Series Pattern Given Series
23 23
23 + (12 + 1) = 25 25
25 + (22 + 1) = 30 30
30 + (32 + 1) = 40 40
40 + (42 + 1) = 57 57
57 + (52 + 1) = 83 83


5. 25 45 95 185 375 ?

    A. 745
    B. 755
    C. 635
    D. 645
    E. None of these


Answer: Option A

Explanation:


Series Pattern Given Series
25 25
25 × 2 – 5 = 45 45
45 × 2 + 5 = 95 95
95 × 2 – 5 = 185 185
185 × 2 + 5 = 375 375
375 × 2 – 5 = 745 745


6. 121 145 171 199 229 264

    A. 264
    B. 145
    C. 171
    D. 199
    E. 229


Answer: Option A

Explanation:


Series Pattern Given Series
112 + 0 = 121 121
122 + 1 = 145 145
132 + 2 = 171 171
142 + 3 = 199 199
152 + 4 = 229 229
162 + 5 = 264 264


7. 60 90 180 450 1360 4725

    A. 1360
    B. 4725
    C. 450
    D. 180
    E. 90


Answer: Option A

Explanation:


Series Pattern Given Series
60 60
60 + 60 × 0.5 = 90 90
90 + 90 × 1 = 180 180
180 + 180 × 1.5 = 450 450
450 + 450 × 2 = 1350 1350
1350 + 1350 × 2.5 = 4725 4725


8. 1 6 19 40 69 107

    A. 19
    B. 40
    C. 69
    D. 6
    E. 107


Answer: Option E

Explanation:

Series Pattern Given Series
1 + 02 = 1 1
2 + 22 = 6 6
3 + 42 = 19 19
4 + 62 = 40 40
5 + 82 = 69 69
6 + 102 = 106 106


9. 5 10 30 120 600 3600

    A. 30
    B. 3600
    C. 150
    D. 600
    E. 30


Answer: Option C

Explanation:


Series Pattern Given Series
5 × 1 = 5 5
5 × 2 = 10 10
10 × 3 = 30 30
30 × 4 = 120 120
120 × 5 = 600 600
600 × 6 = 3600 3600


10. 25 55 115 235 480 955

    A. 55
    B. 115
    C. 955
    D. 235
    E. 480


Answer: Option E

Explanation:


Series Pattern Given Series
10 + 15 = 25 25
25 + 30 = 55 55
55 + 60 = 115 115
115 + 120 = 235 235
235 + 240 = 475 475
475 + 480 = 955 955

1. 1240, 1140, 1019, 875, 706, ?

    A. 428
    B. 439
    C. 510
    D. 498
    E. None of these


Answer: Option C

Explanation:


Series Pattern Given Series
1240 1240
1240 – 102 = 1140 1140
1140 – 112 = 1019 1019
1019 – 122 = 875 875
855 – 132 = 706 706
706 – 142 = 510 510


2. 0, 10, 47, 129, 274, ?

    A. 480
    B. 492
    C. 488
    D. 500
    E. None of these


Answer: Option D

Explanation:


Series Pattern Given Series
0 0
0 + (32 + 1) = 10 10
10 + (62 + 1) = 47 47
47 + (92 + 1) = 129 129
129 + (122 + 1) = 274 274
274 + (152 + 1) = 500 500


3. 70, 82, 106, 142, 190, ?

    A. 240
    B. 250
    C. 235
    D. 260
    E. None of these


Answer: Option B

Explanation:


Series Pattern Given Series
70 70
70 + 12 = 82 82
82 + 24 = 106 106
106 + 36 = 142 142
142 + 48 = 190 190
190 + 60 = 250 250


4. 121, 120, 124, 115, 131, ?

    A. 106
    B. 122
    C. 98
    D. 108
    E. None of these


Answer: Option A

Explanation:


Series Pattern Given Series
121 121
121 – 12 = 120 120
120 + 22 = 124 124
124 – 32 = 115 115
115 + 42 = 131 131
131 – 52 = 106 106


5. 243, 81, 54, 54, 72, ?

    A. 110
    B. 115
    C. 120
    D. 125
    E. None of these


Answer: Option A

Explanation:


Series Pattern Given Series
243 243
243 × \(\frac{1}{3}\)= 81 81
81 × \(\frac{2}{3}\) = 54 54
54 × \(\frac{3}{3}\) = 54 54
54 × \(\frac{4}{3}\) = 72 72
72 × \(\frac{5}{3}\) = 120 120


6. 9827 9706 9606 9525 9461 ?

    A. 9520
    B. 9421
    C. 9412
    D. 9425
    E. None of these


Answer: Option C

Explanation:


Series Pattern Given Series
9827 9827
9827 – 121 = 9706 9706
9706 – 100 = 9606 9606
9606 – 81 = 9525 9525
9525 – 64 = 9461 9461
9461 – 49 = 9412 9412


7. 1991 1964 1900 1775 ?

    A. 1569
    B. 1625
    C. 1659
    D. 1595
    E. None of these


Answer: Option E

Explanation:

Series Pattern Given Series
1991 1991
1991 – 33 = 1964 1964
1964 – 43 = 1900 1900
1900 – 53 = 1775 1775
1775 – 63 = 1559 1559


8. 7 56 92 117 13 ?

    A. 148
    B. 138
    C. 135
    D. 147
    E. None of these


Answer: Option E

Explanation:


Series Pattern Given Series
7 7
7 + 72 = 56 56
56 + 62 = 92 92
92 + 52 = 117 117
117 + 42 = 133 133
133 + 32 = 142 142


9. 3 17 45 87 143 ?

    A. 183
    B. 163
    C. 203
    D. 213
    E. None of these


Answer: Option D

Explanation:


Series Pattern Given Series
3 3
3 + 14 × 1 = 17 17
17 + 14 × 2 = 45 45
45 + 14 × 3 = 87 87
87 + 14 × 4 = 143 143
143 + 14 × 5 =213 213


10. 4 2 2 3 6 ?

    A. 12
    B. 15
    C. 24
    D. 18
    E.None of these


Answer: Option B

Explanation:


Series Pattern Given Series
4 4
4 × 0.5 = 2 2
2 × 1 = 2 2
2 × 1.5 = 3 3
3 × 2 = 6 6
6 × 2.5 = 15 15

1. 2 3 10 39 172 ?

    A. 340
    B. 885
    C. 880
    D. 251
    E. None of these


Answer: Option B

Explanation:


Series Pattern Given Series
2 2
2 × 1 + 1 = 3 3
3 × 2 + 4 = 10 10
10 × 3 + 9 = 39 39
39 × 4 + 16 = 172 172
172 × 5 + 25 = 885 885


2. 4 2 3 7.5 26.25 ?

    A. 120
    B. 125.125
    C. 118.125
    D. 115.75
    E. None of these


Answer: Option C

Explanation:


Series Pattern Given Series
4 4
4 × 0.5 = 2 2
2 × 1.5 = 3 3
3 × 2.5 = 7.5 7.5
7.5 × 3.5 = 26.25 26.25
26.25 × 4.5 = 118.125 118.125


3. 15 16 20 29 45 70 106 ?

    A. 140
    B. 148
    C. 158
    D. 155
    E. None of these


Answer: Option D

Explanation:


Series Pattern Given Series
15 15
15 + 1 = 16 16
16 + 4 = 20 20
20 + 9 = 29 29
29 + 16 = 45 45
45 + 25 = 70 70
70 + 36 = 106 106
106 + 49 = 155 155


4. 842 ? 2402 3480 4762

    A. 1520
    B. 1420
    C. 1250
    D. 1000
    E. None of these


Answer: Option A

Explanation:


Series Pattern Given Series
292 + 1 = 842 842
392 – 1 = 1520 1520
492 + 1 = 2402 2402
592 – 1 = 3480 3480
692 + 1 = 4762 4762


5. 1 9 36 100 225 ?

    A. 414
    B. 424
    C. 441
    D. 431
    E. None of these


Answer: Option C

Explanation:


Series Pattern Given Series
1 1
1 + 23 = 9 9
9 + 33 = 36 36
36 + 43 = 100 100
100 + 53 = 225 225
225 + 63 = 441 441


6. 105, 118, 111.5, 124.5, 118, ?

    A. 131
    B. 129
    C. 135
    D. 132
    E. None of these


Answer: Option A

Explanation:


Series Pattern Given Series
105 105
105 + 13 = 118 118
118 – 6.5 = 111.5 111.5
111.5 + 13 = 124.5 124.5
124.5 – 6.5 = 118 118
118 + 13 = 131 131


7. 5, 3, 6, 9, ?, 15

    A. 11
    B. 12
    C. 13
    D. 12.5
    E. None of these


Answer: Option B

Explanation:


Series Pattern Given Series
5 5
5 × 0.5 + 0.5 = 3 3
5 × 1 + 1 = 6 6
5 × 1.5 + 1.5 = 9 9
5 × 2 + 2 = 12 12
5 × 2.5 + 2.5 = 15 15


8. 89, 91, 94, 99, ?, 117

    A. 102
    B. 104
    C. 106
    D. 108
    E. None of these


Answer: Option C

Explanation:


Series Pattern Given Series
89 89
89 + 2 = 91
91 + 3 = 94 94
94 + 5 = 99 99
99 + 7 = 106 106
106 + 11 = 117 117


9. 970 849 768 719 694 ?

    A. 675
    B. 680
    C. 685
    D. 690
    E. None of these


Answer: Option C

Explanation:


Series Pattern Given Series
970 970
970 – 11^2 849
849 – 9^2 768
768 – 7^2 719
719 – 5^2 694
694 – 3^2 685


10. 40 59 97 173 325 ?

    A. 629
    B. 529
    C. 539
    D. 641
    E. None of these


Answer: Option A

Explanation:


Series Pattern Given Series
40 40
40 + 19 59
59 + 19 × 2 97
97 + 38 × 2 173
173 + 76 × 2 325
325 + 152 × 2 629

1. 4 20 51 105 ? 314

    A. 169
    B. 190
    C. 196
    D. 194
    E. None of these


Answer: Option B

Explanation:


Series Pattern Given Series
4 4
4 + 22 + 12 = 20 20
20 + 42 + 15 = 51 51
51 + 62 + 18 = 105 105
105 + 82 + 21 = 190 190
190 + 102 + 24 = 314 314


2. 67 ? 84.5 97 112 129.5 149.5

    A. 70
    B. 75
    C. 73.5
    D. 74
    E. None of these


Answer: Option E

Explanation:


Series Pattern Given Series
67 67
67 + 7.5 = 74.5 74.5
74.5 + 10 = 84.5 84.5
84.5 + 12.5 = 97 97
97 + 15 = 112 112
112 + 17.5 = 129.5 129.5
129.5 + 20 = 149.5 149.5


3. 3 10 ? 225 1591 14334

    A. 40
    B. 48
    C. 42
    D. 30
    E. None of these


Answer: Option C

Explanation:


Series Pattern Given Series
3 3
3 × 1 + (1 × 7) = 10 10
10 × 3 + (2 × 6) = 42 42
42 × 5 + (3 × 5) = 225 225
225 × 7 + (4 × 4) = 1591 1591
1591 × 9 + (5 × 3) = 14334 14334


4. 2 7 63 420 ? 20741

    A. 2968
    B. 2940
    C. 2912
    D. 2989
    E. None of these


Answer: Option A

Explanation:


Series Pattern Given Series
2 2
(2 × 7) – 7 = 7 7
(7 × 7) + 14 = 63 63
(63 × 7) – 21 = 420 420
(420 × 7) + 28 = 2968 2968
(2968 × 7) – 35 = 20741 20741


5. 462 552 650 756 870 992 ?

    A. 1040
    B. 1122
    C. 1132
    D. 1050
    E. None of these


Answer: Option B

Explanation:


Series Pattern Given Series
462 462
462 + 90 = 552 552
552 + 90 + 8 = 650 650
650 + 98 + 8 = 756 756
756 + 106 + 8 = 870 870
870 + 114 + 8 = 992 992
992 + 122 + 8 = 1122 1122


6. 47 48 51 60 87 ?

    A. 152
    B. 168
    C. 172
    D. 144
    E. None of these


Answer: Option B

Explanation:


Series Pattern Given Series
47 47
47 + 1 = 48 48
48 + 3 = 51 51
51 + 9 = 60 60
60 + 27 = 87 87
87 + 81 = 168 168


7. 147 148 150 159 223 ?

    A. 448
    B. 612
    C. 368
    D. 848
    E. None of these


Answer: Option D

Explanation:


Series Pattern Given Series
147 147
147 + 10 = 148 148
148 + 21 = 150 150
150 + 32 = 159 159
159 + 43 = 223 223
223 + 54 = 848 848


8. 145 158 119 184 93 ?

    A. 198
    B. 210
    C. 204
    D. 220
    E. None of these


Answer: Option B

Explanation:


Series Pattern Given Series
145 145
145 + 13 ×1 = 158 158
158 – 13 × 3 = 119 119
119 + 13 × 5 = 184 184
184 – 13 × 7 = 93 93
93 + 13 × 9 = 210 210


9. 143 151 158 172 182 ?

    A. 192
    B. 191
    C. 190
    D. 193
    E. None of these


Answer: Option D

Explanation:


Series Pattern Given Series
143 143
143 + (1 + 4 + 3) = 151 151
151 + (1 + 5 + 1 ) = 158 158
158 + (1 + 5 + 8) =172 172
172 + (1 + 7 + 2) = 182 182
182 + (1 + 8 + 2) = 193 193


10. 47 78 115 164 231 ?

    A. 320
    B. 322
    C. 324
    D. 326
    E. None of these


Answer: Option B

Explanation:


Series Pattern Given Series
47 47
47 + 31 = 78 78
78 + (31 + 6) = 115 115
115 + (37 + 12) = 164 164
164 + (49 + 18) = 231 231
231 + (67 + 24) = 322 322




Other Articles


shape Exams




shape Job-Alerts

Competitive Exams – Recent Job Notifications
Category
Banking SSC Railway
Defence Police Insurance
Click Here For – All India Latest Jobs



shape SP Quiz

Competitive Exams – Practice Sets
Category Quiz
English Language Spotting Errors – Quiz
Quantitative Aptitude Mensuration – Quiz
Reasoning Ability Direction Sense – Quiz
Insurance Awareness Insurance Awareness Quiz


shape GK


SBI JA Related Information


SBI Clerk JA Reasoning Ability – Study Guide Click Here
SBI Clerk JA English Language – Study Guide Click Here