English Knowledge - SPLessons

Sentence Connectors Practice Quiz 4

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Sentence Connectors Practice Quiz 4

shape Introduction

Sentence Connectors is a great tool for improving English writing and speaking. Why? Well, Sentence Connectors are phrases or words primarily used to express relationships between ideas and to combine sentences. Connector’s are used to link large groups of words: phrases and sentences. Sentence Connectors can also be used to connect paragraphs to give them coherence. Sentence connectors when putting’s at the beginning of two sentences, connect them in a way that retains their original meaning. Sentence Connectors Practice Quiz 4 presents some examples in the Q&A format primarily explaining the usage of different connectors in sentences or clauses.


Connectors are also known as conjunctive words – the words that link two similar elements in a sentence. Connectors can be broadly classified into 4 categories as below:


1. Coordinating Conjunctions: Examples: and, or
2. Subordinating Conjunctions: Examples: if, so that, because or while.
3. Correlating Conjunctions: Examples: neither..nor
4. Conjunctive Adverbs: Examples: therefore or however


shape Quiz

Directions (1-5): Choose the appropriate phrase / connector from the given three options which can be used to form a single sentence from the two sentences given below , implying the same meaning as expresses in the statement sentences.

1. She was late. I was delayed.
I. by chance
II. similarly
III. above all


    A. I, II
    B. II
    C. III
    D. II, III
    E. I


Answer – Option B

Explanation – She was late and I similarly was delayed


2. Ali worked hard. Karan hardly did any work at all.
I. by default
II. on the other hand
III. in contrast


    A. II
    B. I
    C. I, III
    D. III
    E. II, III


Answer – Option E

Explanation – Ali worked hard. On the other hand/In contrast/ Karan hardly did any work at all.


3. Six is more than five; five is less than six.
I. conversely
II. despite
III. henceforth


    A. III
    B. I, II
    C. II
    D. I
    E. I, III


Answer – Option D

Explanation – Six is more than five; conversely, five is less than six.


4. He passed his exams. He had some good news to tell his parents.
I. hence
II. consequently
III. because


    A. II, III
    B. I
    C. I, II
    D. III
    E. II


Answer – Option C

Explanation – He passed his exams. Hence / Consequently, he had some good news to tell his parents.


5. He lacks self-confidence. He is unlikely to be successful.
I. as a consequence
II. nonetheless
III. however


    A. III
    B. I
    C. I, II
    D. II
    E. I, III


Answer – Option B

Explanation – He lacks self-confidence. As a consequence, he is unlikely to be successful.

Directions (1-5): Select the phrase/connector from the given three options which can be used in the beginning (to start the sentence) to form a single sentence from the two sentences given below, implying the same meaning as expressed in the statement sentences.

1. Consumers turned cautious following the Centre’s demonetisation move. There was a slowdown in Fast moving consumer goods.

    (i) Fast moving consumer goods companies witnessed…
    (ii) Lately the consumers turned…
    (iii) Due to Centre’s demonetization…



    A. Only i
    B. Only ii
    C. Only iii
    D. Both i & iii
    E. All


Answer – Option D

Explanation – Fast moving consumer goods companies witnessed a slowdown as Consumers turned cautious following the Centre’s demonetisation move.

Due to Centre’s demonetization move there was a slowdown in Fast moving consumer goods as the consumers turned cautious.


2. Payments banks and small finance banks have differentiated nature of business. RBI had issued a separate operating guidelines for them.

    (i) In view of differentiated nature…
    (ii) Since RBI has issued…
    (iii) Operating guidelines has been released…



    A. Only i
    B. Only iii
    C. Both i & ii
    D. Both i & iii
    E. Only ii


Answer – Option A

Explanation – In view of differentiated nature of business of payment banks and small finance banks RBI had issued a separate operating guidelines for them.


3. Government introduced inking and stopped over-the-counter exchange of invalid denomination notes within a fortnight. Otherwise money laundering would have reached new heights.

    (i) Even though the government introduced…
    (ii) Even though the money laundering have reached…
    (iii) Had the Government not introduced…



    A. Only i
    B. Only ii
    C. Both i & ii
    D. Only iii
    E. All


Answer – Option D

Explanation – Had the Government not introduced inking and stopped over-the-counter exchange of invalid denomination notes within a fortnight money laundering would have reached new heights.


4. Dhoni has led his team in most number of matches as a captain. Ricky Ponting is second in the list.

    (i) No other captain has led his team…
    (ii) Apart from Ricky Ponting…
    (iii) Being a captain Dhoni…



    A. Only i
    B. Only ii
    C. Only iii
    D. Both i & iii
    E. All


Answer – Option D

Explanation – No other captain has led his team in more international matches than Dhoni with Ricky Ponting being the second in the list.

Being a captain Dhoni has led his team in most number of matches while Ricky Ponting is second in the list.


5. Lenskart plans to set up 8-10 satellite manufacturing units in the country. It will bring down the time of delivery of spectacles.

    (i) By setting up…
    (ii) To bring down the…
    (iii) Delivery of spectacles…



    A. Only i
    B. Only ii
    C. Only iii
    D. All
    E. Both i & ii


Answer – Option E

Explanation – By setting up 8-10 satellite manufacturing hubs in the country, Lenskart will bring down the time of delivery of spectacles.

To bring down the time of delivery of spectacles Lenskart plans to set up 8-10 satellite manufacturing units in the country.

Directions (1-5): In the question given below two statements are given. Connect them by choosing the word given in options in the best possible way without changing the intended meaning.

1. I. Reading newspapers is an interesting hobby which provides me with general knowledge.
II. I don’t need to buy specific magazines for gaining knowledge.


    A. even if
    B. furthermore
    C. so that
    D. although
    E. nevertheless


Answer – Option B

Explanation – “Furthermore” is similar to “in addition.” Use “furthermore” to add more information in your sentence

Reading newspapers is an interesting hobby which provides me with general knowledge;furthermore,I don’t need to buy specific magazines for gaining knowledge.


2. I. Kartik has stopped watching what he eats.
II. He’s starting to get really heavy.


    A. moreover
    B. hardly
    C. as soon as
    D. lest
    E. therefore


Answer – Option E

Explanation – “Therefore” is very similar to “as a result.” Something is a fact, and after thinking about this fact, you can make a conclusion.

Kartik has stopped watching what he eats, therefore he’s starting to get really heavy.


3. I. Finding a new job can be a time-consuming process.
II. It can be costly if you need to buy a new suit and send out resumes.


    A. however
    B. in addition
    C. scarcely
    D. adding to
    E. unless


Answer – Option B

Explanation – “In addition” is used to add extra information in continuation of the matter discussed.

Finding a new job can be a time-consuming process and in addition,it can be costly if you need to buy a new suit and send out resumes.


4. I. You’ll have to start taking better care of your body and stop smoking.
II. You’ll die early.


    A. consequently
    B. whether
    C. otherwise
    D. if and when
    E. provided


Answer – Option C

Explanation – “Otherwise” is used to offer an alternative situation. It’s very similar to “or ” and “or else.”

You’ll have to start taking better care of your body and stop smoking otherwise you’ll die early.


5. I. She is going to finish her homework
II. It takes him all night.


    A. not only
    B. such that
    C. although
    D. even if
    E. because


Answer – Option D

Explanation – “Even if ” is used to describe a situation that is true, no matter what the facts are. It’s similar to “despite.”

She is going to finish her homework even if it takes him all night.


Other Articles


shape Exams

Competitive Exams – College Entrance Exams
Category Notification
Diploma NITC New Delhi Goa Diploma Admissions 2019
Click Here For – All India Entrance Exam Notifications




shape Job-Alerts

Competitive Exams – Recent Job Notifications
Category
Banking SSC Railway
Defence Police Insurance
Click Here For – All India Latest Jobs



shape SP Quiz

Competitive Exams – Practice Sets
Category Quiz
Quant Aptitude Permutation and Combination
Reasoning Ability Direction Sense
Insurance Awareness Insurance Awareness