General Science - SPLessons

SSC RRB Biology Quiz

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

SSC RRB Biology Quiz

shape Introduction

SSC RRB Biology Quiz article will Explore the complete SSC Biology Questions and Answers. This chapter questions are also useful for Science and Technology, RRB JE Mechanical Syllabus for CBT 2, and SSC CPO Exams. This Practice Test Paper gives provident strategy. The Practice Quiz Questions are given below.


shape Quiz

Q1. Which protein is found in nails?

Answer: Keratin


Q2. Where is Stapes bone found in human body?

Answer: Ears


Q3. ndoplasmic Reticulum are rough because of _______ present on their surface.

Answer: Ribosomes


Q4. Where is urine stored in human body?

Answer: Urinary bladder


Q5. Early blight is a common disease seen in

Answer: Potato


Q6. The function of nervous tissues is to conduct messages:

Answer: throughout the body


Q7. Human insulin is being commercially produced from a transgenic species of:

Answer: Escherichia


Q8. Which hormone is secreted by the pituitary to start the ovulation process?

Answer: Luteinising hormone


Q9. Involuntary actions including blood pressure, salivation and vomiting are controlled by the_____

Answer: Medulla


Q10. Ascaris, a kind of worm, lives in which part of the human body?

Answer: Small intestine


Q11. Human hypothalamus gland _______.

Answer: is present in the brain.


Q12. Ornithology is the study of _____.

Answer: Birds


Q13. Which is the reproductive organ of Angiosperms?

Answer: Flower


Q14. Elephants, Bears, and Rhinos are examples of

Answer: Mammals


Q15. To determine the health of a water body, what is measured?

Answer: Dissolved Oxygen


Q16. What does a plant do with the sugar it makes ?

Answer: Converts it into starch


Q17. Is virus a living being ?

Answer: No, because it does not possess the machinery to duplicate itself


Q18. Air enters the lungs due to movement of

Answer: Rib muscles and diaphragm


Q19. Fish has a streamlined body to

Answer: counter the resistance of water


Q20. The flowering plants belong to the group

Answer: Angiosperms

Q1. The plant organelles which can trip sunlight are

Answer: Chloroplasts only


Q2. The topmost skin layer that is exposed in a human body, is called __________.

Answer: Epidermis


Q3. What is the approximate Value of pH of Human Blood?

Answer: 7.4


Q4. The process of converting wet waste to manure is called:

Answer: Composting


Q5. Which pollutant in water causes “Minamata’ disease?

Answer: Methyl Mercury


Q6. Plasma, Which is one of the blood’s constituent, is a __________

Answer: Liquid


Q7. ____, also known as ethanoic acid, is an organic chemical compound best recognized for giving vinegar its sour taste and pungent smell.

Answer: Acetic Acid


Q8. Cadaver refers to _____.

Answer: A dead human body used for anatomy


Q9. ___________cannot be corrected with spectacles.

Answer: Cataract


Q10. In a food chain, what is the difference between primary consumers and secondary consumers ?

Answer: Primary consumers eat only plant; secondary consumer eat primary consumers


Q11. Cholesterol is related to

Answer: Fats


Q12. The blood groups in man were discovered by

Answer: Landsteiner


Q13. Major requirement of protein in the body is for

Answer: Growth


Q14. The hardest part of a tooth is the

Answer: Enamel


Q15. Saliva has the enzyme.

Answer: Ptyalin


Q16. Haemoglobin is found

Answer: In RBC


Q17. Night blindness is caused by lack of vitamin –

Answer: Vitamin A


Q18. The blotting technique used to identify the isolated protein is ________

Answer: Western blotting


Q19. __ is a process by which metabolic waste is eliminated from an organism.

Answer: Excretion


Q20. The olfactory receptors in human beings detect ______.

Answer: Smell

Q1. Where does glucose breaks down into pyruvate?

Answer: Cytoplasm


Q2. Which forms a common passage for both the sperms and urine in human males?

Answer: Urethra


Q3. Plants utilise ________________ from the atmosphere for photosynthesis.

Answer: Carbon dioxide


Q4. The major component of thyroxin hormone is ____. Deficiency of ____ causes goitre.

Answer: Iodine


Q5. The cells of sclerenchyma tissue have their walls thickened due to which chemical substance?

Answer: Lignin


Q6. Which part of flower produces pollen grains that are generally yellowish in color?

Answer: Stamens


Q7. Many marine animals use _______________ dissolved in sea-water to make their shells.

Answer: Carbonates


Q8. Which tissue provides support to plants and also stores food?

Answer: Parenchyma


Q9. In sexual reproduction the male gametes are generally ______.

Answer: Both motile and small


Q10. The terminal part of the carpel in a flower, which may be sticky, is ______.

Answer: Stigma


Q11. Living things constitute the biotic component of the ___________________

Answer: Biosphere


Q12. Water which is suitable for drinking is called _______________ water.

Answer: Potable


Q13. Which type of pathogen causes the water-borne disease Dysentery?

Answer: Bacterial


Q14. Capra Hircus is the scientific name of ________.

Answer: Goat


Q15. In fertilisation of a flower, the fertilised central cell will develop into __________

Answer: Endosperm


Q16. Cockroaches belongs to the phylum____

Answer: Arthropoda


Q17. Which Vitamin is essential for the absorption of calcium?

Answer: Vitamin D


Q18. Build-up of which acid in our muscles during sudden activity causes cramps?

Answer: Lactic acid


Q19. Plants having body that is differentiated into roots, stems and leaves and have specialized tissue for the conduction of water and other substances, fall in which group?

Answer: Pteridophyta


Q20. Bacteria, blue-green algae or cyanobacteria and mycoplasma are examples of organisms of which kingdom?

Answer: Monera

Q1. Slow-growing large coloured patches on the bark of trees are the examples of symbiotic life forms called ______.

Answer: Lichens


Q2. Blood is a connective tissue embedded in which type of intercellular matrix?

Answer: Fluid


Q3. The wing of a bat and the wing of a bird are the examples of ______ limbs.

Answer: Analogous


Q4. How many versions of each trait will be there in each child as per the rules for the inheritance of traits?

Answer: Two


Q5. Organs having different structure and components but perform similar functions are called ______.

Answer: Analogous organs


Q6. Which is the longest part of alimentary canal?

Answer: Small intestine


Q7. Some amount of plasma, proteins and blood cells escape through the pores present in the walls of capillaries into the intercellular spaces in the tissue and form ______.

Answer: Lymph


Q8. Epidermal cells of which part of plant often secrete a waxy water resistant layer on their outer surface?

Answer: Aerial parts only


Q9. Which part of plant cell, is selectively permeable?

Answer: Cell membrane


Q10. The following nerves which are attached to the brain and emerge from the skull is__________?

Answer: Cranial Nerves


Q11. The primary consumer in an ecology chain is: __________.

Answer: Vegetarian


Q12. What is the most responsible factor for plant diseases?

Answer: Fungus


Q13. Which is the smallest flower in the world?

Answer: Wolffia


Q14. The edible part of an onion is _____________.

Answer: Fleshy leaves


Q15. The study of flowers is called ____________.

Answer: Anthology


Q16. An erythrocyte lives for approximately .

Answer: Four months


Q17. How does the pollination take place in maize?

Answer: Pollination by air


Q18. Study of fruits is called ____________.

Answer: Pomology


Q19. Where is the pituitary gland located?

Answer: Brain


Q20. What is a mushroom?

Answer: Fungus

Q1. The outer cover of plant cell is called ____________

Answer: Cell wall


Q2. Which impart yellow colour to urine in humans?

Answer: Urochrome


Q3. In which process plants convert potential energy into kinetic energy?

Answer: Respiration


Q4. Which part of the body most likely get affected when microbes enter the body through nose?

Answer: Lungs


Q5. Number of RBC in an adult man per of blood is ______.

Answer: 5000000


Q6. What type of interaction is necessary for the survival of both the partners in association?

Answer: Symbiosis


Q7. Which part of the plant helps in holding the plant firmly in the soil?

Answer: Roots


Q8. Plants with green and tender stems are called as _____.

Answer: Herbs


Q9. Which type of plants are usually short and may not have many branches?

Answer: Herbs


Q10. Oxygen is transported in blood mainly by _____.

Answer: Erythrocytes


Q11. Iron in haemoglobin exists as ______.

Answer: Ferrous ions only


Q12. Menopause is the stage in human female when ______.

Answer: Menstruation stops and reproductive capacity is arrested


Q13. In humans, exhaled air contains oxygen about .

Answer: 16%


Q14. The correct sequence of taxonomic categories is .

Answer: Division – class – order – family – genus –
species


Q15. Ileum is .

Answer: last part of the small intestine


Q16. Pancreatic juice requires which medium for their action?

Answer: Basic


Q17. By which process the Chinese Scientists have cloned two identical long. tailed macaques?

Answer: Somatic cell nuclear transfer


Q18. The onion and garlic odour is due to the presence of which chemical?

Answer: Presence of sulfur


Q19. ____ of herbivores is lengthier than that of carnivores.

Answer: Intestine


Q20. _____ consume cellulose based food and it takes longer time to absorb nutrients from cellulose.

Answer: Herbivores

Q1. Scientists of which country have developed working human skeletal muscle from stem cells in the laboratory for the first time?

Answer: United States of America


Q2. The rhythmic contraction of the lining of muscles of canal to push the food along the gut is called ______.

Answer: Peristalsis


Q3. Which type of pigment is found in fruits and vitamins that are also known as pre-vitamins?

Answer: Carotenoids


Q4. In which form the energy remain stored in the body that is used during emergency situations?

Answer: Starch


Q5. ______ is a plant disease characterized by curling of leaves and caused by a fungus, genus Taphrina, or virus, especially genus Begomovirus of the family Geminiviridae. It is most often observed in chili, tomatoes, papaya, peach and almond plant.

Answer: Leaf curl


Q6. ______ is the essential oil found in cloves?

Answer: Eugenol


Q7. _______constitute the upper part of aquatic ecosystem.

Answer: Planktons


Q8. Deformed bones are associated with which disease?

Answer: Rickets


Q9. Prostate in human body is a

Answer: Gland


Q10. ZIKA virus which damages the brain of the foetus is

Answer: Mosquito borne


Q11. When a person can see only nearby objects, the condition is called

Answer: Myopia


Q12. Camel and Claming are the only mammals that posses ____ RBCs.

Answer: Nucleated


Q13. Acini and islets of langerhans are found in which gland?

Answer: Pancreas


Q14. 280 days is the gestation period of which animal?

Answer: Cow


Q15. Oncology is associated with treatment of

Answer: Cancer


Q16. The O-T-C medicine Crocin is an

Answer: Analgesic and antipyretic


Q17. Least distance of distinct vision for normal eye is

Answer: 25 cm


Q18. The test for diagnosing HIV is

Answer: ELISA


Q19. The medicine paracetamol is

Answer: An analgesic and antipyretic


Q20. Between small and large human intestine which one is longer?

Answer: Small intestine

Q1. What did Edward Jenner pioneer?

Answer: Vaccination


Q2. Which of the following is reared for its fleece/fiber?

Answer: Alpaca


Q3. Where in the human body can you find the islets of Langerhans?

Answer: Pancreas


Q4. Which is the only organ in the human body that can regrow/regenerate?

Answer: Liver


Q5. Pollination by wind is called?

Answer: Anemophily


Q6. When the human body temperature falls by about F below the normal body temperature, the condition is known

Answer: Hypothermia


Q7. A ______is a medical device for determining the approximate concentration of
glucose in the blood.


Answer: Glucometer


Q8. A diet that contains the proper proportions of carbohydrates, fats, proteins, vitamins, minerals, fibrous indigestible material, nutrients and water necessary to maintain good health is called a ____.

Answer: Balanced diet


Q9. A fish’s heart pump only deoxygenated blood as it is a ___-chambered heart with an atrium and a ventricle.

Answer: Two


Q10. There are over capillaries in our lungs.

Answer: 300 million


Q11. The function of the lens in our eyes is to

Answer: Change the focal distance of the eye


Q12. Arteries carry blood, that is filled with

Answer: Oxygen


Q13. ______is found in the plant cell but not in animal cell.

Answer: Chloroplast


Q14. _____ is the idea that new species are formed from the sudden and unexpected emergence of alterations in their defining traits.

Answer: Mutation


Q15. Spinal Cord originates from _________.

Answer: Medulla


Q16. A disease of dementia which increases the likelihood of young-onset Alzheimer is___________?

Answer: Down syndrome


Q17. Gout is a disease caused by excess accumulation of________?

Answer: Uric acid


Q18. What is the measure of temperature considered as normal in human body?

Answer: 98.6 degree F


Q19. Zeatin is produced in ___________and transported to __________in the xylem where it promotes cell division.

Answer: Roots, Shoots


Q20. Allergy Screening Blood Test for human beings does not include

Answer: HemoglobinA1C

Q1. __________ is not caused by airborne transmission.

Answer: Hepatitis B


Q2. In human body, vertebrae are part of ________

Answer: Spinal cord


Q3. The amount of light entering the human eyes is controlled by ___.

Answer: Pupil


Q4. The insect ‘Apis mellifera’ is commonly known as_______?

Answer: Honey Bee


Q5. Bone deformities occur due to________?

Answer: Excessive intake of Fluorine


Q6. ECG is done to diagnose an ailment related to________?

Answer: Heart


Q7. Rabies is usually transmitted through an animal bite, for example, from stray dogs. It is also known as ______.

Answer: Hydrophobia


Q8. _____ is caused by infection with a member of the genus Entero-virus known as poliovirus (PV).

Answer: Poliomyelitis


Q9. The part of the brain responsible for maintain balance like walking in a straight line or riding a bicycle is called

Answer: Cerebellum


Q10. The complete digestion of carbohydrates, proteins and fats takes place in_______

Answer: Small Intestine


Q11. Paternity can be determined by highly accurate tests conducted on blood or tissue samples of the father, mother and child. ____is the most suitable to judge paternity.

Answer: DNA Test


Q12. What do Longitudinal waves not exhibit?

Answer: Polarization


Q13. What is the persistence of vision for human eye?

Answer: 1/16th of a second


Q14. Where is Humerus bone situated?

Answer: Upper arm


Q15. What are the Number of the pairs of the spinal nerves?

Answer: 31


Q16. What is the percentage of Plasma in the total blood volume in human beings?

Answer: 55


Q17. _____is the main thinking part of the brain.

Answer: Fore Brain


Q18. Transpiration in tree is mainly effective during ______?

Answer: The time of sunset


Q19. Hemoglobin is used to transport _______.

Answer: Oxygen in human body


Q20. The building blocks of human body are_______.

Answer: Cells

Q1. Retina of human eye forms ____ and Inverted image.

Answer: Real


Q2. The _____ phenomenon which is responsible for the movement of water in plants is:

Answer: Concentration difference and Transpiration


Q3. The ending of a nerve cell used to acquire information from our environment is called:

Answer: Dendrite


Q4. The ________consists of cranial nerves arising from the brain and spinal nerves arising from the spinal cord.

Answer: Peripheral nervous system


Q5. Leukemia is a type of human disease which is

Answer: a cancer of the white blood cells


Q6. Science of the study of preserved remains or traces of animals, plants, and other organisms from the remote past is called

Answer: Paleontology


Q7. The plant hormone which is responsible for saving the crops from falling is ___.

Answer: Auxin


Q8. Gout is a disease caused by excess accumulation of________?

Answer: Uric acid


Q9. The ‘lock and key hypothesis’ mechanism is related with_________?

Answer: For enzyme specificity


Q10. The term Cyberknife is most closely associated with __________?

Answer: Cancer Surgery


Q11. Human blood platelets releases _________which helps in clotting of blood.

Answer: Prothrombin


Q12. Which part of the human brain is the centre for intelligence, memory and emotions?

Answer: Cerebrum


Q13. Which branch of medical science deals with the study and treatment of the liver?

Answer: Hepatology


Q14. A part in the human body which is popularly called the Adam’s apple is:

Answer: Thyroid


Q15. What type of medicine is used for treating indigestion?

Answer: Antacid


Q16. What is the Trachoma a disease of:

Answer: Eyes


Q17. A human adult’s entire digestive tract from mouth to anus is about _____meters long.

Answer: 9


Q18. Human respiration releases

Answer: Carbon dioxide


Q19. Usually, colour blindness is

Answer: A genetic disposition.


Q20. Which is the fastest land animal in the World?

Answer: Cheetah

Q1. Rani khet bimari is a disease found in?

Answer: Poultry


Q2. Which tissue is responsible for flexibility in plants?

Answer: Collenchyma


Q3. What plant has the scientific name Solanum Tuberosum?

Answer: Potato


Q4. What are Vivipara?

Answer: Vertebrates that are born live


Q5. On an average, how many taste buds are present in a human tongue?

Answer: 2000 to 8000


Q6. How many bones does a new born human baby have?

Answer: 305


Q7. Birth control pills contain

Answer: Mixture of progesterone and estrogen derivative


Q8. Dried fruit like raisins when soaked in water, bulge and get filled with water. What is the scientific reason that explains this daily life event?

Answer: Osmosis


Q9. Yeast used in making bread

Answer: acts as a catalyst for fermentation


Q10. Leprosy is also known as

Answer: Hansen’s disease


Q11. A doctor advised a person to take injection of insulin because his/her:

Answer: Blood sugar was high


Q12. How many chambers in heart of frog?

Answer: 3


Q13. What is the edible part of Lichi?

Answer: Aril


Q14. How many bones are present in face and skull of a human being?

Answer: 22


Q15. What is the reason for the characteristic odour of garlic?

Answer: A sulphur compound


Q16. What is the main source of renin?

Answer: Kidney


Q17. Sphygmomanometer is used to measure which of the following?

Answer: Blood pressure


Q18. Corpus luteum secretes which hormone to maintain pregnancy?

Answer: Progesterone


Q19. Which vitamin is chemically named as Naphthoquinone?

Answer: Vitamin K


Q20. Malpighian tubules are associated with which biological process?

Answer: Excretion

Q1. The exudation of water droplets on the tips or edges of leaves of some vascular plants, is known as………..?

Answer: Guttation


Q2. Which bird is having the largest egg?

Answer: Ostrich


Q3. What is the main source of renin?

Answer: Kidney


Q4. Sphygmomanometer is used to measure ________

Answer: Blood Pressure


Q5. Corpus luteum secretes which hormone to maintain pregnancy?

Answer: Progesterone


Q6. ______is responsible for causing amoebic dysentery.

Answer: Protozoan


Q7. Malpighian tubules are associated with which biological process?

Answer: Excretion


Q8. The branch of biology which deals with insects is called as……..?

Answer: Entomology


Q9. Muscle pain that occurs after a hard workout in gym is due to

Answer: Formation of Lactic Acid


Q10. Which fruit is the only that wears their seeds on the outside?

Answer: Strawberries


Q11. In the plant kingdom Largest ovule is found in

Answer: Cycas


Q12. An edible part of cauliflower is called

Answer: flower


Q13. Gymnosperms plants produce neither flower nor fruit because they do not possess

Answer: Ovary


Q14. The process of taking food into our bodies is called ______

Answer: Ingestion


Q15. How much brain Leeches have?

Answer: 32


Q16. How much blood an average adult can lose up to which blood pressure and heart rate will stay close to normal.

Answer: 30 percent


Q17. Synthesized food is stored in which form in leaves?

Answer: Starch


Q18. Exobiology is the study of _____

Answer: Life on other planets


Q19. Red root is the another name of

Answer: Beet root


Q20. The process of water movement through a plant and its evaporation from aerial parts is called?

Answer: Transpiration

Q1. Name of the scientist who first studied living cells?

Answer: Robert Hooke


Q2. Which Vitamin is important for brain function the synthesis of red blood cells.

Answer: Vitamin B12


Q3. Genetic Mutation occurs in _______

Answer: DNA


Q4. The lifespan of white blood cells range from

Answer: 13 to 20 days


Q5. Which animal that has a tongue longer than its body?

Answer: Chameleon


Q6. Plants absorb dissolved nitrates from soil and convert them into

Answer: Free nitrogen


Q7. When pollen tube enters the ovule through chalaza, it is-

Answer: Chalazogamy


Q8. Shedding of leaves, flower, fruit or seed in plants is due to _________

Answer: Abscisic acid


Q9. The dramatic changes in body features associated with puberty are mainly because of the secretions of:

Answer: Testosterone from testes and estrogen from ovary


Q10. The excretory unit of the human kidney is known as:

Answer: Nephron


Q11. What is the name of shortest bone in the human body?

Answer: Stapes


Q12. Potato is a ____.

Answer: Tuber


Q13. The segments of DNA or RNA coding for protein are called ?

Answer: Exons


Q14. Photosynthesis is the process by which plants______.

Answer: Produce food


Q15. Name the virus causing Chickenpox?

Answer: Varicella Virus


Q16. What is the normal temperature of human body?

Answer: 37°C


Q17. Which compound present in D.N.A. does not form amino acid?

Answer: Tyrosine


Q18. How many times a healthy person’s average heart beats in a minute?

Answer: 72 times


Q19. The hormone which is known as ‘emergency hormone’ is______?

Answer: Adrenaline


Q20. Blood, Bones and Cartilage are made up of a special type of_________?

Answer: Connective tissue

Q1. The sex of a newborn baby is determined by the chromosome inherited from_________?

Answer: The Father


Q2. What is the name of the longest cell in human body?

Answer: Nerve cell


Q3. Tikka disease is related with the crop___________?

Answer: Ground nut


Q4. Which mosquito causes Dengue fever?

Answer: Aedes aegypti


Q5. The gland which is responsible for growth and metamorphosis is_________?

Answer: Thyroid


Q6. Which disease is caused by the deficiency of calcium?

Answer: Osteoporosis


Q7. Which one is responsible for Coagulation of blood?

Answer: Fibrinogen


Q8. Among the biotic components of the ecosystem, the producer system is___________?

Answer: Green Plants


Q9. The disease caused by deficiency of protein in children is called________?

Answer: kwashiorkor


Q10. What is the average blood pressure of a human?

Answer: 120/80


Q11. Alpha-keratin protein is present in which part/organ of human body?

Answer: Skin


Q12. What is the blood glucose level commonly expressed as?

Answer: milligram per deciliter


Q13. Which part of human body produces the bile juice?

Answer: Liver


Q14. A resting person usually has a pulse rate

Answer: Between 72-80


Q15. At the age of 3 years, the number of bones in human body is approximately

Answer: 300


Q16. In human body, calcium and phosphate of blood are regulated by__________?

Answer: Parathyroid hormone


Q17. How much percentage of water in an infant human body is around?

Answer: 78%


Q18. Many young people get acne and pimples on the face due to ________?

Answer: increased activity of Sebaceous gland


Q19. Lymphocyte cells are formed in ________?

Answer: Spleen


Q20. Phycology is the branch of Botany in which______?

Answer: we study about Algae

Q1. _______ is required for the synthesis of nucleic acid.

Answer: Folic acid


Q2. Hepatitis is a disease caused by________?

Answer: Viruses


Q3. Which of the following hormone accelerates the rate of heartbeat?

Answer: adrenaline


Q4. The enzyme which is necessary to bring about clotting of blood is_____?

Answer: thrombokinase


Q5. The energy released by 1 gram of glucose is________?

Answer: 4 kcal


Q6. The plant dye Henna imparts orange-red colour to skin and hairs due to its reaction with ______?

Answer: Protein and amino acids


Q7. ______ is without red blood cells.

Answer: Earthworm


Q8. The corner of the cells of collenchyma tissue in plant is thickened due to_____?

Answer: deposition of Cellulose and pectin


Q9. Total salt content in blood is ________?

Answer: about 0.85 to 0.9%


Q10. The enzyme which is necessary to bring about clotting of blood is_____? .

Answer: thrombokinase


Q11. Why does only male frog produce croaking sound?.

Answer: because Male frog have three pair of vocal cord


Q12. The organelle in the cell, other than nucleus, contains DNA is_______?

Answer: Mitochondria


Q13. Thyroid gland is situated_______?

Answer: Below the Larynx


Q14. An organism which contains single chromosome and cell division occurs through fission or budding is____________?

Answer: Prokaryotes


Q15. A ________ is a type of virus that attacks only bacteria. It uses the bacteria to reproduce itself. Bacteriophages work by injecting their own DNA into bacterial cells.

Answer: bacteriophage


Q16. The plant hormone which is helpful in making RNA and protein is________?

Answer: Cytokinins


Q17. The part of human body which has greatest number Sweat glands is__________?

Answer: The palm of the hand


Q18. The unit of Nervous system is______________?

Answer: Neuron


Q19. ______ in Hindbrain controls the involuntary actions of our body.

Answer: Medulla


Q20. Leptospirosis is ………………………?

Answer: Infectious Disease

Q1. Cobalt is a component of the Vitamin_________?

Answer: Vitamin B12 .


Q2. The animals which eat both plants and animals are known as_________?

Answer: Omnivores


Q3. The disease which has a suffix encephalitis after its name is generally a disorder of ______?

Answer: Brain


Q4. The outer most boundary of cell is____________?

Answer: Plasma membrane


Q5. How does Dementia happen?

Answer: It may be caused due to HIV infection


Q6. The digestive enzyme ____ is required to digest fat.

Answer: lipase


Q7. What is the process of getting back a full organism from its body part called?

Answer: Regeneration


Q8. The ‘mad-cow disease’ is caused by__________?

Answer: Prion


Q9. Excess ______ are broken down in the liver to form urea. This is excreted by the kidneys in urine.

Answer: amino acids


Q10. The total number of permanent incisors in both the upper and lower jaws of the cattle and buffaloes are____?

Answer: 8


Q11. What is Spermology?

Answer: it is the study of seed


Q12. What quantity of carbohydrates is present in a hen’s egg?

Answer: 0.61 g


Q13. Deep fried foods contain which type of substances that harms health?

Answer: Carcinogenic


Q14. Scar tissues replace the original tissues of the organs in which viral disease?

Answer: Liver Cirrhosis


Q15. Southern blotting technique is used in…..?

Answer: To detect specific DNA sequence


Q16. Jaundice is an early symptom of which organ disease?

Answer: Liver


Q17. Osteoblast is commonly called as…..?

Answer: Bone cells


Q18. Which weed is widely used to reduce water pollution caused by industries effluents?

Answer: Elephant Grass


Q19. Silviculture is associated with which of the following?

Answer: Forest


Q20. Yawning is caused due to…..?

Answer: Excess concentration of carbon dioxide

Q1. Which element is crucially essential for blood clotting?

Answer: Calcium


Q2. Which part of eye is affected in myopia?

Answer: Eyeball


Q3. What is the estimated time taken by RBC to circulate in human body?

Answer: 20 Sec


Q4. What does the little bumps on the tongue is called?

Answer: Papillae


Q5. In Cystic Fibrosis which part of body is damaged most?

Answer: Lungs and Pancreas


Q6. Which mineral is essential for the transportation of oxygen in the cell?

Answer: Iron


Q7. _______ is inflammation of the airspaces in the lungs which is most commonly caused due to an infection caused by the bacteria called Streptococcus pneumoniae.

Answer: Pneumonia


Q8. Which type of muscle represents voluntary action?

Answer: Skeletal


Q9.Antibody is also known as ______ (Ig) i.e. a large Y-shaped protein with both heavy and light polypeptide chains that is used by the immune system to lock neutralize the pathogens.

Answer: immunoglobin


Q10. Who proposes the theory of origin of life on earth?

Answer: Haldane


Q11. The component in light causes suppression of melatonin produced by the pineal gland is_______?

Answer: Blue


Q12. The disease is caused by deficiency of Nicotinic acid is_______?

Answer: Pellagra


Q13. The number of arteries present in Human Umbilical Cord are______?

Answer: 2


Q14.An organ in human body produces albumin which is one of the major components of blood serum is________?

Answer: Liver


Q15. What is the process called by which new species develop from the existing species?

Answer: Speciation


Q16. What is called the longest fibre on the cell body of a neuron?

Answer: Axon


Q17. The bacterium which is responsible for the formation of curd is_________?

Answer: Lactic acid bacteria


Q18. ____ led to the expulsion of milk from the breast during suckling.

Answer: Oxytocin


Q19. Human Papilloma Virus is related to ________?

Answer: Cervical Cancer


Q20. Conchology is the study of …….?

Answer: Shell

Q1. Edible mushrooms are the typical example of ……?

Answer: Fungus


Q2. Which part of mollusc secretes the shell material?

Answer: Mantle


Q3. What are the Signs of Vitamin C Deficiency?

Answer: Fatigue


Q4. The corona virus that kills human is______?

Answer: SARS


Q5. Causing agent of a disease produces Integrase enzyme which is________?

Answer: AIDS


Q6. The group which represents the most commonly found cancers in the world is_______?

Answer: Carcinoma


Q7. In which part of the body digestion of protein begins?

Answer: Stomach


Q8. It is not advisable to sleep under a tree at night because of___________?

Answer: Release of carbon dioxide


Q9. Chicken pox is transmitted by which mode?

Answer: Air


Q10. Which is the largest part of pituitary gland?

Answer: Frontal lobe


Q11. How many stages of cell division are observed in mitosis?

Answer: 5


Q12. Who is known as the father of microscopic anatomy?

Answer: Marcello Malphigi


Q13. Singer and Nicolsan were associated with …..?

Answer: Fluid Mosaic Model


Q14. Insulin’s are developed in which cell?

Answer: Beta cells of pancreas


Q15. Which vitamin is chemically named as Panothenic acid?

Answer: Vitamin B5


Q16. HIV attacks which cell on the very first invasion to the human body?

Answer: CD 4


Q17. Otology is associated with the study of ….?

Answer: Ear


Q18. The Glands which are associated with the Human Digestive System is_________?

Answer: Salivary Glands, Liver & Pancreas


Q19. The nerves which are attached to the brain and emerge from the skull is_________?

Answer: Cranial Nerves


Q20. What is the pigment that is responsible for absorption of light in plants?

Answer: Chlorophyll

Q1. What is the process of removal of toxic wastes from the body of an organism called?

Answer: Excretion


Q2. The part of the Quinine plant is commonly used drug for Malaria is_________?

Answer: Stem bark


Q3. An extension of the epidermal cells of a root which is in direct contact with the soil is__________?

Answer: Root Hairs


Q4. What is the Cause of Bunchy top of banana plant disease?

Answer: Virus


Q5. Pest-resistant cotton commonly known as ‘Bt-Cotton’ is genetically engineered by inserting a gene from a –

Answer: Bacteria


Q6. Which is the largest phylum in animal kingdom?

Answer: Arthropoda


Q7. Life span of RBC?

Answer: 120 Days


Q8. Where the digestion of Proteins occurs?

Answer: Duodenum


Q9. Chemical Name of Vitamin E –

Answer: Tocopherols


Q10. What happen when one gets exposed to carbon monoxide which is extremely dangerous and can kill a patient?

Answer: COHb is stable compound and thus deprives blood of its ability to transport oxygen


Q11. The statement “I flatter myself having discovered the method that nature employs to purify air. It is vegetation.” who said?

Answer: Joseph Priestley


Q12. In how much time human will lose his consciousness if blood stops flowing to the brain?

Answer: 5 sec


Q13. What is Bombyx mori that produces fine filaments of silk inside the cocoon?

Answer: Moth


Q14. Somatotrophic hormone affects the growth of which part of the human body?

Answer: Bones


Q15. Chemical name of Vitamin K is_________?

Answer: 2 Methyl-1, 4-naphthoquinone


Q16. What is the ‘xylem’ in plants responsible for?

Answer: Transportation of water


Q17. The five major plant hormones are auxins, gibberellins, cytokinins, abscisic acid, and _____.

Answer: ethylene


Q18. What is the term used for pathological increase in the count of platelets?

Answer: Thrombocytosis


Q19. _______ is the master gland which is responsible for the secretion of major hormones like GH, FSH,PRL, ACTH, TSH and LH.

Answer: Pituitary gland


Q20. Myelin sheath is associated with

Answer: Neurons

Q1. Which cell organelles possess another set of DNA inside the cell body?

Answer: Mitochondria


Q2. ______, endoplasmic reticulum, hemoglobin and vesicles are together responsible to transport ions, molecules and protein as well in the human body.

Answer: Golgi bodies


Q3. As per the scientific theories human mind can be classified into how many stages?

Answer: Three


Q4. _____ is the most intelligent organism in the world.

Answer: Great Ape


Q5. ________ is the disorder of eye which is often called spider view. In this disorder a person cannot distinguish between horizontal and vertical lines.

Answer: Astigmatism


Q6. _______ is a viral disease cause by the mumps virus. It is recognized by fever, muscle pain, headache and poor appetite.

Answer: Mumps


Q7. ______, gibberellins are the hormones that promotes growth by promoting cell division whereas abscisic acid is a plant hormone that induces dormancy. Hence inhibits plant growth.

Answer: Auxins


Q8. ______ is a device which is used to measure blood pressure using the mercury. This device is also called blood pressure meter or blood pressure gauge.

Answer: Sphygmomanometer


Q9. The common salt is iodized to prevent the occurrence of which of the following diseases in the human body?

Answer: Goitre


Q10. Rh factor is related to

Answer: Blood Transfusion


Q11. Chlorophyll, the green pigment of plants, Contains which of the following element

Answer: Magnesium


Q12. ____ can be used as air pollution indicators, especially of the concentration of sulfur dioxide in the atmosphere.

Answer: Lichens


Q13. What is the protein inside red blood cells that carries oxygen?

Answer: Hemoglobin


Q14. _____ (or flowering hormone) is the hypothesized hormone-like molecule responsible for controlling and/or triggering flowering in plants.

Answer: Florigen


Q15. What is the acid that produces in stomach to help digestion of food?

Answer: Hydrochloric acid


Q16. Human body can store roughly ____ grams, or 2,000 calories’ worth, of carbohydrates in your liver and muscles.

Answer: 500


Q17. ______ is a condition characterized by Bruising, bleeding gums, weakness, fatigue and rash are among scurvy symptoms by a prolonged deficiency of vitamin C(ascorbic acid) in the diet.

Answer: Scurvy


Q18. AIDS virus is made up of ?

Answer: Single-stranded RNA


Q19. Which deficiency is a disorder which may cause dental caries –

Answer: Fluorine


Q20. Antibody formation takes place in _____.

Answer: Lymphocytes

Q1. Query fever or q fever is spread to humans by ______

Answer: Animals


Q2. Neonatal tetanus is …..

Answer: Bacterial infection


Q3. Litmus, a water-soluble mixture, extracted from lichens is obtained from

Answer: Fungus


Q4. Lifespan of Leukocytes is-

Answer: 13 to 20 days


Q5. _______also called leukocytes or leucocytes.

Answer: White blood cells (WBCs),


Q6. The long, slender projection of a nerve cell that conducts electrical impulses (carrying information) away from the nerve cell body and transmits this information to different neurons, muscles, and glands is known as

Answer: Axon


Q7. When the electric impulse travels along the axon and reaches the other end called the synaptic terminal, this impulse triggers the release of

Answer: Vesicles


Q8. The food which is going to enter small intestine from the stomach is acidic in nature and has to be alkaline for the pancreatic enzymes to act. Which is the organ that accomplishes?

Answer: Liver


Q9. ____ releases Bile juice which converts the acidic enzymes into alkaline.

Answer: Liver


Q10. Organisms using simple food material acquired from inorganic sources in the form of carbon dioxide and water are called

Answer: Autotrophs


Q11. A _______ is a plant that derives some or all of its nutritional requirements from another living plant.

Answer: parasitic plant


Q12. ______ is found in two main areas – saliva in the mouth and pancreatic juice in the pancreas. Pancreatic juice is secreted into the small intestine where it helps continue digestion. In both areas amylase helps to break down starch into simpler sugars.

Answer: Amylase


Q13. ECG is done to diagnose an ailment connected with?

Answer: Heart


Q14. What is the most basic criteria used to decide whether something is alive?

Answer: Life processes


Q15. The site where complete digestion of carbohydrates, proteins and fats takes place is called

Answer: Small Intestine


Q16. The ending of a nerve cell used to acquire information from our environment is called:

Answer: Dendrite


Q17. ______ are those where we act rapidly/ without thinking.

Answer: Reflex actions


Q18. Receptors used to detect taste are known as:

Answer: Gustatory receptors


Q19. _____ carries deoxygenated blood from different parts of body to the lungs via heart. And in order to prevent the back flow of deoxygenated blood they are provided with valves.

Answer: Vein


Q20. Biologically silk can be classified as …?

Answer: Protein

Q1. In which medium does the gastric juice works in an effective manner?

Answer: Acidic


Q2. A person is facing an issue regarding the metabolism of fats, which part of his brain can be said to malfunction?

Answer: Hypothalamus


Q3. Which catalyst is used in conversion of sucrose into glucose and fructose?

Answer: Invertase


Q4. Tuberculosis is which type of disease ?

Answer: Bacterial


Q5. _____curve is obtained when a population grows in the absence of environmental resistance.

Answer: J – shaped


Q6. ________ is secreted by pituitary gland which targets testes or ovaries and it is responsible for the development of corpus luteum and progesterone secretion in females and testosterone secretion in males.

Answer: Luteinizing hormone


Q7. The evolution of fish can be traced in which era?

Answer: Paleozoic


Q8. Which mosquito is responsible for Japanese encephalitis?

Answer: Culex


Q9. Wind, water, and animals are the _______to carry the seed from one place to another.

Answer: mediums


Q10. In prokaryotes during aerobic respiration one molecule of glucose releases ____.

Answer: 36 ATP


Q11. ______ is secreted in stomach which converts protein into peptones.

Answer: Pepsin


Q12. ____ are thick walled as they carry oxygenated blood through them.

Answer: Arteries


Q13. Which organism has single functional ovary instead of two ovaries?

Answer: Birds


Q14. Ptyalin which is an enzyme present in human saliva acts on glucose to convert it into ….?

Answer: Maltose


Q15. Typhoid is caused due to the bacteria called ______

Answer: Salmonella typhi


Q16. Eutrophication can cause a decrease in the quantity of …?

Answer: Dissolved oxygen


Q17. Which term is used for the application of biotechnology in medical process?

Answer: Red biotechnology


Q18. ______ is the first cloned pashmina goat, this cloning was jointly done by SKAUST and NDRI.

Answer: Noori


Q19. Mycorrhiza is said to be the mutualistic association between higher root of plants and …..?

Answer: Fungi


Q20. ______ is protein digesting enzyme which converts caseinogen in casein.

Answer: Rennin

Q1. Thrombocytosis indicates the pathological increase in ….?

Answer: Platelets


Q2. The systolic and the diastolic pressure of blood produces the lub dub sound in the ____.

Answer: heart


Q3. _______ is double walled cup like structure which constitutes nephron and carries out the ultra-filtration.

Answer: Bowman’s Capsule


Q4. In which form is the carbon dioxide circulated in the blood?

Answer: Magnesium Carbonate


Q5. What is the average gestation period of the cow?

Answer: 280 days


Q6. ______contains a large amount of fat as compare to buffalo, cow and camel.

Answer: Reindeer’s milk


Q7. Anti-malarial drug quinine is made from the bark of ______.

Answer: cinchona


Q8. Which element increases the absorption of water in plants?

Answer: Manganese


Q9. Calcium is necessary for the strength of bones and teeth and is abundantly present in _____.

Answer: maize


Q10. Mutation refers to sudden change in the genetic composition and the theory was postulated by _____.

Answer: Hugo De Vries


Q11. The evolution of human species is mainly associated with …..?

Answer: Africa


Q12. Which cell has the ability to develop into any type of cell?

Answer: Stem Cell


Q13. Who determines the structure of DNA?

Answer: Watson and Crick


Q14. Which sugar is expressed in RNA?

Answer: Ribose


Q15. _____ is a multi-branched polyacrylamide of glucose that serves as a form of energy storage in humans, animals, fungi, and bacteria.Glycogen, sometimes called “animal starch”.

Answer: Glycogen


Q16. Which human organ is responsible for balancing water levels and salt levels?

Answer: Kidneys


Q17. Which vitamin is generally exerted by human in urine?

Answer: Vitamin C


Q18. The ______ are a group of seed-producing plants that includes conifers, cycads, Ginkgo, and gnetophytes.

Answer: gymnosperms


Q19. ______ was a female domestic sheep, and the first mammal cloned from an adult somatic cell, using the process of nuclear transfer.

Answer: Dolly


Q20. If the cell gets damaged, then one of the lysosomes bursts, releasing those digestive enzymes. The released enzymes then digest their own cell and ultimately the cell dies. Hence, lysosomes are called ______of the cell.

Answer: suicide bags

Q1. Beriberi is a disease caused by a vitamin B-1 deficiency, also known as ______.

Answer: thiamine deficiency


Q2. Hemophilia is :

Answer: Blood doesn’t clot normally


Q3. With which of the body organ ‘Pacemaker’ is associated with

Answer: Heart


Q4. Enzymes are known to catalyze more than 5,000 biochemical reaction types. Most enzymes are _____.

Answer: proteins


Q5. Femur is ……. in the human body?

Answer: Largest bone


Q6. The formation of blood platelets takes place in.

Answer: Bone marrow


Q7. Which vitamin Plays an important role in blood clotting?

Answer: Vitamin K


Q8. _____of sugarcane disease is caused by Colletotrichum falcatum Went

Answer: Red rot


Q9. The study of relations of organisms to one another and to their physical surroundings is defined as?

Answer: Ecology


Q10. HIV often changes its shape due to the presence of?

Answer: Reverse Transcriptase


Q11. Humerus bone is situated in

Answer: Upper Arm


Q12. What is the name of the fungus that grows on bread?

Answer: Rhizopus


Q13. What is Quinine and is obtained from which plant?

Answer: bark, Cinchona


Q14. Chromosomes are found in?

Answer: Plant and Nucleus


Q15. If you are eating a carrot, that means you are eating a?

Answer: Root


Q16. Which plant hormone is known as STRESS HORMONE in plants?

Answer: Abscisic acid


Q17. In human each cell contains how many chromosomes.

Answer: 46


Q18. The process of producing similar populations of genetically identical individuals is called

Answer: Cloning


Q19. Yellow colour of cow’s milk is due to the presence of?

Answer: Carotene


Q20. Which part of the plant are the lungs of the plant?

Answer: Leaves

Q1. What name is given to organisms that are so small and can be seen through a microscope?

Answer: Microorganisms


Q2. Name the parts of Amoeba which help it in moving and also in capturing the food.

Answer: Pseudopodia


Q3. What type of plants can fix nitrogen gas of the air into compounds of nitrogen?

Answer: Leguminous plants


Q4. Food passes through the stomach directly by:

Answer: the small intestine


Q5. Your body needs vitamins and minerals because:

Answer: they help carry out metabolic reactions


Q6. Name the causative micro-organisms of the foot and mouth animal disease.

Answer: Virus


Q7. Those organisms which cannot make food themselves by the process of photosynthesis and take food from green plants or animals are called _____

Answer: Hetrotrophs


Q8. Alcohol is produced with the help of _______.

Answer: Yeast


Q9. A substance needed by the body for growth, energy, repair and maintenance is called a:

Answer: nutrient


Q10. How much energy per unit is liberated during anaerobic respiration?

Answer: 28 KCal


Q11. Xerophthalmia is associated with the deficiency of __________.

Answer: Vitamin A


Q12. Which genetic disorder is associated with an additional chromosome 13?

Answer: Patau Syndrome


Q13. Henle’s loop which is associated with excretory system is found in which shape?

Answer: U – shaped


Q14. Sea Urchin is associated with which phylum?

Answer: Echinodermata


Q15. Which period evidenced the extinction of Dinosaurs?

Answer: Cretaceous


Q16. Fontana is associated with the discovery of ….?

Answer: Nucleolus


Q17. Dendrology is study of ….?

Answer: Trees


Q18. A person is feeling immense pain after an operation, which part of brain is making him feel such pain?

Answer: Thalamus


Q19. A vitamin is chemically called calciferol, it can be self synthesized by the body. It is likely to be…..?

Answer: Vitamin D


Q20. RBC when viewed single is ______ in colour but if viewed in group it appears red in colour.

Answer: yellow

Q1. _______ is highly modified saliva that consists zootoxin and is harmful for those creatures who lacks in the metabolism to digest it.

Answer: Snake venom


Q2. The smallest Human Chromosome is________?

Answer: Chromosome 21


Q3. The useful part of Zingier officinale is ____?

Answer: Rhizome


Q4. _______ is expressed in two numbers. The higher number is known as Systolic Pressure, or the amount of force (as measured in millimetres of mercury) that is exerted against the artery walls during a heartbeat (contraction). The lower number in the Diastolic pressure, which does the force exist while the heart is resting between beats.

Answer: Blood Pressure


Q5. Percentage of Glucose in the Urine of a healthy person is ___________?

Answer: 0 %


Q6. The bacterial cells which are found in cubical packets are _________?

Answer: Sarcinae


Q7. Largest animal Phylum from the following is_________?

Answer: Arthropoda


Q8. Hodophobia is a fear from_______?

Answer: Traveling


Q9. Plants having respiratory roots are________?

Answer: Mangroves


Q10. Rafflesia is which type of plant that has the largest flowers and found in many parts of the South East Asia?

Answer: Parasitic Plant


Q11. Lemurs belong to which group?

Answer: Primates


Q12. The calcareous sponges of class _____ are members of the animal phylum Porifera, the cellular sponges. They are characterized by spicules made out of calcium carbonate in the form of calcite or aragonite.

Answer: Calcarea


Q13. How many the Chromosomes are there, affected by Turner syndrome?

Answer: 45


Q14. The process of cell division happens in_______?

Answer: mitosis


Q15. Hypoglycemia is correctly defined by__________?

Answer: Lower than normal level of thyroxin secretion


Q16. Pleura is found in which part of the human body?

Answer: Lungs


Q17. The most commonly found cancers in the world is from the group of____________?

Answer: Carcinoma


Q18. _______ is Radish. The Edible parts are roots, but Radish leaves and seedpods which are fruits are also edible.

Answer: Raphanus sativus


Q19. Who suggested first the existence of genes?

Answer: Gregor Mendel


Q20. The organism that grows on Common Bread is____________?

Answer: Mucor



Other Articles




shape Job-Alerts

Competitive Exams – Recent Job Notifications
Category
Banking SSC Railway
Defence Police Insurance
Click Here For – All India Latest Jobs


shape SP Quiz

Competitive Exams – Practice Sets
Category Quiz
General Awareness Teacher’s Day Quiz 1
Teacher’s Day Quiz 2
Quantitative Aptitude Data Interpretation
Simple Interest


shape GK

General Knowledge for Competitive Examinations
Topic Name of the Article

GK – World
Commonwealth Weightlifting Championship 2019
International Stadiums

GK – India
Gupta Empire
Atmosphere – Layers

GK – Abbreviations
Indian Financial Institutions
Banking Abbreviations & Finance Abbreviations

GK – Banking & Insurance
Mutual Funds
KYC Know Your Customer


GK – Science & Technology
Science Branches
Famous Websites
Energy Transformation Devices