Quantitative Aptitude - SPLessons

Data Interpretation Practice Set 1

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Data Interpretation Practice Set 1

shape Introduction

Data Interpretation is the ability to analyze, interpret and visualize the provided data to arrive at conclusions and to make inferences. Data Interpretation questions in the competitive exams is a test of analytical abilities. In the competitive exams, the Data Interpretation questions are grouped together and refer to the same table, graph or other data/visual presentation. The test takers are required to interpret or analyze the given data to answer the questions. In India, competitive exams related to employment in Banking, SSC, Insurance, etc..have the Data Interpretation type of questions.


shape Quiz

Directions(1-5): The following pie-chart shows the sources of funds to be collected by the National Highways Authority of India (NHAI) for its Phase II projects. Study the pie-chart and answers the question that follow.


1. Near about 20% of the funds are to be arranged through:


    A. SPVS
    B. External Assistance
    C. Annuity
    D. Market Borrowing


Answer: Option B


Explanation:

20% of the total funds to be arranged = Rs. (20% of 57600) crores
≈ Rs. 11520 crores
≈ Rs. 11486 crores.
Rs. 11486 crores is the number of funds to be arranged through External Assistance.


2. If NHAI could receive a total of Rs. 9695 crores as External Assistance, by what percent (approximately), should it increase the Market Borrowing to arrange for the shortage of funds?


    A. 4.5%
    B. 7.5%
    C. 6%
    D. 8%


Answer: Option C


Explanation:

Shortage of funds arranged through External Assistance Therefore = Rs. (11486 – 9695) crores
= Rs. 1791 crores.
Therefore Increase required in Market Borrowing = Rs. 1791 crores.

Percentage increase required = \(\frac{17910}{29952}\) x 100 % = 5.98% ≈ 6%.
29952


3. If the toll is to be collected through an outsourced agency by allowing a maximum 10% commission, how much amount should be permitted to be collected by the outsourced agency so that the project is supported with Rs. 4910 crores?


    A. Rs. 6213 crores
    B. Rs. 5827 crores
    C. Rs. 5401 crores
    D. Rs. 5316 crores


Answer: Option C


Explanation:

Amount permitted = (Funds required from Toll for projects of Phase II) +
(10% of these funds)
= Rs. 4910 crores + Rs. (10% of 4910) crores
= Rs. (4910 + 491) crores
= Rs. 5401 crores.


4. The central angle corresponding to Market Borrowing is


    A. 52°
    B. 137.8°
    C. 187.2°
    D. 192.4°


Answer: Option C


Explanation:

Central angle corresponding to Market Borrowing = [\(\frac{29952}{57600}\) x 360°]= 187.2°


5. The approximate ratio of the funds to be arranged through Toll and that through Market Borrowing is


    A. 2 : 9
    B. 1 : 6
    C. 3 : 11
    D. 2 : 5


Answer: Option B


Explanation:

Required ratio = \(\frac{4910}{29952 }\) =\(\frac{1}{6.1}\) ≈ \(\frac{1}{6}\)

Directions(1-5): The following pie chart shows the amount of subscriptions generated for India Bonds from different categories of investors.



1. In the corporate sector, approximately how many degrees should be there in the central angle?


    A. 120
    B. 121
    C. 122
    D. 123


Answer: Option C


Explanation:

34 x 3.6 = 122.4 (since 1% = 3.6 degrees)


2. If the investment by NRI’s are Rs 4,000 crore, then the investments by corporate houses and FII’s together is:


    A. 24,000 crore
    B. 24,363 crore
    C. 25,423 crore
    D. 25,643 crore


Answer: Option B


Explanation:

\(\frac{67}{11}\)x 4000 = 24 363.6364


3. What percentage of the total investment is coming from FII’s and NRI’s?


    A. 33 %
    B. 11 %
    C. 44 %
    D. 22 %


Answer: Option C


Explanation:

(33 + 11) = 44


4. If the total investment other than by FII and corporate houses is Rs 335,000 crore, then the investment by NRI’s and Offshore funds will be (approximately)?


    A. 274,100
    B. 285,600
    C. 293,000
    D. Cannot be determined


Answer: Option A


Explanation:

Investment other than NRI and corporate houses is 33% = 335000. Also, investment by offshore funds and NRI’s is equal to 27%.

Hence, 27 x \(\frac{335,000}{33}\)= 274 090.909


5. If the total investment flows from FII’s were to be doubled in the next year and the investment flows from all other sources had remained constant at their existing levels for this year, then what would be the proportion of FII investment in the total investment into India Bonds next year (in US $ millions)?


    A. 40 %
    B. 50 %
    C. 60 %
    D. 70 %


Answer: Option B


Explanation:

FII’s currently account for 33 out of 100.

If their value is doubled and all other investments are kept constant then their new value would be 66 out of 133 = approximately equal to 50%

Directions(1-5): The circle-graph given here shows the spendings of a country on various sports during a particular year. Study the graph carefully and answer the questions given below it.


1. What percent of total spending is spent on Tennis?


    A. 12\(\frac{1}{2}\)%
    B. 22\(\frac{1}{2}\)%
    C. 25%
    D. 45%


Answer: Option A


Explanation:

Percentage of money spend on Tennis = [\(\frac{45}{360}\) x 100%] = 12\(\frac{1}{2}\)%


2. How much percent more is spent on Hockey than that on Golf?


    A. 27%
    B. 35%
    C. 37.5%
    D. 75%


Answer: Option D


Explanation: Let the total spendings on sports be Rs. x. Then,

Amount spent on Golf = Rs. \(\frac{36}{360 }\) × x = Rs \(\frac{x}{10}\)
Amount spent on Hockey = Rs \(\frac{63}{360 }\) × x = Rs \(\frac{7x}{40}\)
Difference = Rs \(\frac{7x}{40}\) – \(\frac{x}{10}\) = Rs \(\frac{3x}{40}\)
Required percentage = Rs[\(\frac{\frac{3x}{40 } }{\frac{x}{10 }}\)x 100%] = 75%


3. If the total amount spent on sports during the year be Rs. 1,80,00,000 , the amount spent on Basketball exceeds on Tennis by:


    A. Rs. 2,50,000
    B. Rs. 3,60,000
    C. Rs. 3,75,000
    D. Rs. 4,10,000


Answer: Option A


Explanation: Amount spent on Basketball exceeds that on Tennis by: Rs [\(\frac{(50 – 45)}{360}\) x 1,80,00,000 ]
= Rs. 2,50,000.


4. How much percent less is spent on Football than that on Cricket?


    A. 22\(\frac{2}{9 }\)%
    B. 27%
    C. 33\(\frac{1}{3 }\)%
    D. 37\(\frac{1}{7 }\)%


Answer: Option C


Explanation:

Let the total spendings on sports be Rs. x. Then,

Amount spent on Cricket = Rs. \(\frac{81}{360 }\) × x = Rs.\(\frac{9x}{40}\)
Amount spent on Football = Rs. \(\frac{54}{360 }\) × x = Rs.\(\frac{3x}{20}\)
Difference = Rs. [\(\frac{9x}{40 }\) – \(\frac{3x}{20 }\)] = Rs. \(\frac{3x}{40 }\)
Required percentage = Rs.[\(\frac{\frac{3x}{40 } }{\frac{9x}{40 }}\)x 100%]

5. If the total amount spent on sports during the year was Rs. 2 crores, the amount spent on Cricket and Hockey together was:


    A. Rs. 8,00,000
    B. Rs. 80,00,000
    C. Rs. 1,20,00,000
    D. Rs. 1,60,00,000


Answer: Option B


Explanation: Amount spent on Cricket and Hockey together
= Rs.[\(\frac{(81 + 63)}{360 }\) x 2]crores
= Rs. 0.8 crores
= Rs. 80,00,000.



Other Articles


shape Exams

Competitive Exams – College Entrance Exams
Category Notification
Diploma Goa Diploma Admissions 2019
Click Here For – All India Entrance Exam Notifications




shape Job-Alerts

Competitive Exams – Recent Job Notifications
Category
Banking SSC Railway
Defence Police Insurance
Click Here For – All India Latest Jobs



shape SP Quiz

Competitive Exams – Practice Sets
Category Quiz
Quant Aptitude Permutation and Combination
Current Affairs Current Affairs