Quantitative Aptitude - SPLessons

Data Interpretation Practice Set 2

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Data Interpretation Practice Set 2

shape Introduction

Data Interpretation is the ability to analyze, interpret and visualize the provided data to arrive at conclusions and to make inferences. Data Interpretation questions in the competitive exams is a test of analytical abilities. In the competitive exams, the Data Interpretation questions are grouped together and refer to the same table, graph or other data/visual presentation. The test takers are required to interpret or analyze the given data to answer the questions. In India, competitive exams related to employment in Banking, SSC, Insurance, etc..have the Data Interpretation type of questions.


shape Quiz

Directions(1-5): Study the following pie-diagrams carefully and answer the questions given below it:


1. What percent of the total weight of the human body is equivalent to the weight of the proteins in the skin in the human body?


    A. 0.016

    B. 1.6

    C. 0.16
    D. Data inadequate


Answer: Option B


Explanation: Let the body weight be x kg.

Then, the weight of skin protein in the body = [16% of [latex]\frac{1}{10}[/latex] of x]kg
\(\frac{16}{1000}\) x] kg

Required percentage = [\(\frac{\frac{16x}{1000 } }{\frac{x}{1 }}\) x 100]% = 1.6%


2. What will be the quantity of water in the body of a person weighing 50 kg?


    A. 20 kg
    B. 35 kg
    C. 41 kg
    D. 42.5 kg


Answer: Option B


Explanation: Quantity of water in the body of a person weighing 50 kg = (70% of 50) kg
= 35 kg.


3. What is the ratio of the distribution of proteins in the muscles to that of the distribution of proteins in the bones?


    A. 1 : 18

    B. 1 : 2
    C. 2 : 1
    D. 18 : 1


Answer: Option C


Explanation: Required ratio = 16 % of {\(\frac{\frac{1}{3 } }{\frac{1}{6 }}\)}
= \(\frac{6}{3}\)
= \(\frac{2}{1}\)


4. To show the distribution of proteins and other dry elements in the human body, the arc of the circle should subtend at the center an angle of:


    A. 54°
    B. 126°
    C. 108°
    D. 252°


Answer: Option C


Explanation: Percentage of proteins and other dry elements in the body = (16% + 14%)
= 30%.
Therefore Central angle corresponding to proteins and other dry elements together
= 30% of 360°
= 108°.


5. In the human body, what part is made of neither bones nor skin?


    A. \(\frac{1}{40 }\)
    B. \(\frac{3}{80 }\)
    C. \(\frac{2}{2 }\)
    D. None of these


Answer: Option D


Explanation: Part of the body made of neither bones nor skin = 1 – \(\frac{1}{6}\) + \(\frac{1}{10}\)

Directions(1-5): The following pie-chart shows the percentage distribution of the expenditure incurred in publishing a book. Study the pie-chart and the answer the questions based on it.

Various Expenditures (in percentage) Incurred in Publishing a Book



1. If for a certain quantity of books, the publisher has to pay Rs. 30,600 as printing cost, then what will be the amount of royalty to be paid for these books?


    A. Rs. 19,450
    B. Rs. 19,450
    C. Rs. 22,950
    D. Rs. 26,150


Answer: Option C


Explanation: Let the amount of Royalty to be paid for these books be Rs. r.
Then, 20 : 15 = 30600 : r => r = Rs. \(\frac{30600 × 15}{20 }\)
= Rs. 22,950


2. What is the central angle of the sector corresponding to the expenditure incurred on Royalty?


    A. 15°
    B. 24°
    C. 54°
    D. 48°


Answer: Option C


Explanation: Central angle corresponding to Royalty = (15% of 360)°[Where 15% of 360 = \(\frac{15}{100 }\) x 360]

= 54°


3. The price of the book is marked 20% above the C.P. If the marked price of the book is Rs. 180, then what is the cost of the paper used in a single copy of the book?


    A. Rs. 36
    B. Rs. 37.50
    C. Rs. 42
    D. Rs. 44.25


Answer: Option B


Explanation: Clearly, marked price of the book = 120% of C.P.

Also, the cost of paper = 25% of C.P

Let the cost of paper for a single book be Rs. n.

Then, 120 : 25 = 180 : n => n = Rs \(\frac{25 × 180}{120 }\) = Rs. 37.50 .


4. If 5500 copies are published and the transportation cost on them amounts to Rs. 82500, then what should be the selling price of the book so that the publisher can earn a profit of 25%?


    A. Rs. 187.50
    B. Rs. 191.50
    C. Rs. 175
    D. Rs. 180


Answer: Option A


Explanation: For the publisher to earn a profit of 25%, S.P. = 125% of C.P.

Also Transportation Cost = 10% of C.P.

Let the S.P. of 5500 books be Rs. x.

Then, 10 : 125 = 82500 : x => x = Rs \(\frac{125 × 82500}{10}\) = Rs. 1031250.
S.P. of one book = Rs.\(\frac{1031250}{5500}\) = Rs. 187.50


5. Royalty on the book is less than the printing cost by:


    A. 5%
    B. 33\(\frac{1}{5}\)
    C. 20%
    D. 25 %


Answer: Option D


Explanation:

Printing Cost of book = 20% of C.P.

Royalty on book = 15% of C.P.

Difference = (20% of C.P.) – (15% of C.P) = 5% of C.P.
Percentage difference = [\(\frac{Difference}{Printing Cost}\) x 100]%
[\(\frac{5% of C.P.}{Printing Cost}\) x 100]% = 25%.

Directions(1-3): The following pie charts exhibit the distribution of the overseas tourist traffic from India. The two charts shows the tourist distribution by country and the age profiles of the tourists respectively.

Distribution of Overseas Tourist Traffic from India.



1. What percentage of Indian tourist went to either USA or UK ?


    A. 40 %
    B. 50 %
    C. 60 %
    D. 70 %


Answer: Option B


Explanation: (40+10) = 50% (from first chart)


2. The ratio of the number of Indian tourists that went to the USA to the number of Indian tourists who were below 30 years of age is ?


    A. 2:1
    B. 8:3
    C. 3:8
    D. Cannot be determined


Answer: Option B


Explanation:
40:15 = 8:3


3. If amongst other countries, Switzerland accounted for 25% of the Indian tourist traffic, and it is known from official Swiss records that a total of 25 lakh Indian tourists had gone to Switzerland during the year, then find the number of 30-39-year-old Indian tourists who went abroad in that year ?


    A. 18.75 lakh

    B. 25 lakh
    C. 50 lakh
    D. 75 lakh


Answer: Option D


Explanation: Tourist traffic from other countries to Swiz is 20%.

Amongst this 20%, 25% of traffic from India.

So, 25% of 20% = 5% corresponds to the Indian traffic in Switzerland.

5 % corresponds to Switzerland’s 25 lakh. Hence 15% will be 75 lakh.


Directions(4-5): The following pie chart give the information about the distribution of weight in the human body according to different kinds of components. Study the pie charts and answer the question.

Distribution of Weight in Human Body



4. What percentage of proteins of the human body is equivalent to the weight of its skin ?


    A. 41.66 %
    B. 43.33 %
    C. 44.44 %
    D. Cannot be determined


Answer: Option A


Explanation: Total percentage = (10 / 24) x 100 = 41.6666667 %


5. How much of the human body is neither made of bones or skin ?


    A. 40 %
    B. 50 %
    C. 60 %
    D. 70 %


Answer: Option D


Explanation: 20 + 10 = 30% is made up of either bones or skin. Hence, 70% is made up of neither.



Other Articles


shape Exams

Competitive Exams – College Entrance Exams
Category Notification
Diploma Goa Diploma Admissions 2019
Click Here For – All India Entrance Exam Notifications




shape Job-Alerts

Competitive Exams – Recent Job Notifications
Category
Banking SSC Railway
Defence Police Insurance
Click Here For – All India Latest Jobs



shape SP Quiz

Competitive Exams – Practice Sets
Category Quiz
Quant Aptitude Puzzles
Current Affairs Current Affairs


shape GK

General Knowledge for Competitive Examinations
Topic Name of the Article
GK – World Countries Independence Day

Important Battles – World History

GK – India Awards and Fields

Indian Political Parties

GK – Abbreviations Science Information Technology Abbreviations

Indian Government Policies Abbreviations

GK – Banking & Insurance Capital Market in India

First Banks in India

GK – Science & Technology Human Body Facts

Chemical Elements