Quantitative Aptitude - SPLessons

Data Sufficiency Practice Set 2

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Data Sufficiency Practice Set 2

shape Introduction

Data sufficiency covers many different topics of quantitative aptitude. In data sufficiency, usually, a question is followed by two or three statements. Aspirants need to determine whether any of the statements individually or together are required to find the answer.

shape Quiz

Directions(1-5): In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give answer.

1. Who is to the immediate right of P among five persons P, Q, R, S and T facing North ?
I. R is third to the left of Q and P is second to the right of R.
II. Q is to the immediate left of T who is second to the right of P.

    A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient

    B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient

    C. Either I or II is sufficient
    D. Neither I nor II is sufficient
    E. Both I and II are sufficient


Answer: Option C

Explanation: From I: we have the order: R, -, P, Q.
From II: we have the order: P, Q, T.
Clearly, each one of the above two orders indicates that Q is to the immediate right of P.


2. On which date of the month was Anjali born in February 2004 ?
I. Anjali was born on an even date of the month.
II. Anjali’s birth date was a prime number.

    A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient

    B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient

    C. Either I or II is sufficient
    D. Neither I nor II is sufficient
    E. Both I and II are sufficient


Answer: Option E

Explanation: From I and II, we conclude that Anjali was born in February 2004 on a date which is an even prime number. Since the only even prime number is 2, so Anjali was born on 2nd February, 2004.


3. How is X related to Y?
I. Y says, “I have only one brother”.
II. X says, “I have only one sister”.

    A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient

    B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient

    C. Either I or II is sufficient
    D. Neither I nor II is sufficient
    E. Both I and II are sufficient


Answer: Option D

Explanation: The statements in I and II do not provide any clue regarding relation between X and Y.


4. How is F related to P?
I. P has two sisters M and N.
II. F’s mother is sister of M’s father.

    A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient

    B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient

    C. Either I or II is sufficient
    D. Neither I nor II is sufficient
    E. Both I and II are sufficient


Answer: Option E

Explanation: From I and II, we conclude that P is M’s brother and so M’s father is P’s father. So, F is the child of the sister of P’s father i.e. F’s mother is P’s aunt or F is P’s cousin.


5. B is the brother of A. How is A related to B ?
I. A is the sister of C.
II. E is the husband of A.

    A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient

    B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient

    C. Either I or II is sufficient
    D. Neither I nor II is sufficient
    E. Both I and II are sufficient


Answer: Option C

Explanation: B is A’s brother means A is either brother or sister of B. Now, each one of I and II individually indicates that A is a female, which means that A is B’s sister.

Directions(1-5): In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give answer.

1. How many children are there in the row of children facing North?
I. Vishakha who is fifth from the left end is eighth to the left of Ashish who is twelfth from the right end.
II. Rohit is fifth to the left of Nisha who is seventh from the right end and eighteenth from the left end.

    A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient

    B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient

    C. Either I or II is sufficient
    D. Neither I nor II is sufficient
    E. Both I and II are sufficient


Answer: Option C

Explanation: Since \({8}^{th}\) to the left of 12th from the right is 20th from the right, so from I, we know that Vishakha is \({5}^{th}\)from left and \({20}^{th}\) from right i.e. there are 4 children to the left and 19 to the right of Vishakha. So, there are (4 + 1 + 19) i.e. 24 children in the row.

From II, Nisha is \({7}^{th}\) from right and 18th from left end of the row.

So, there are (6 + 1 + 17) = 24 children in the row.


2. How many doctors are practicing in this town?
I. There is one doctor per seven hundred residents.

II. There is one doctor per seven hundred residents.

    A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient

    B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient

    C. Either I or II is sufficient
    D. Neither I nor II is sufficient
    E. Both I and II are sufficient


Answer: Option B

Explanation: From I, total number of doctors in town = (1/700 x N) , where N = total number of residents in town. But, the value of N is not known.

From II, total number of doctors in town

= (Number of wards in town) x (Number of doctors in each ward)

= 16 x 16 = 256.


3. On which day of the week was birthday of Sahil?
I. Sahil celebrated his birthday the very next day on which Arun celebrated his birthday.
II. The sister of Sahil was born on the third day of the week and two days after Sahil was born.

    A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient

    B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient

    C. Either I or II is sufficient
    D. Neither I nor II is sufficient
    E. Both I and II are sufficient


Answer: Option B

Explanation: I does not mention the day of the week on the birthday of either Arun or Sahil.

According to II, Sahil’s sister was born on Wednesday and Sahil was born two days before Wednesday i.e. on Monday.


4. How many pages of book X did Robert read on Sunday?
I. The book has 300 pages out of which two-thirds were read by him before Sunday.
II. Robert read the last 40 pages of the book on the morning of Monday.

Answer: Option E

Explanation: From I and II, we find that Robert read (300 x 2/3) i.e. 200 pages before Sunday and the last 40 pages on Monday.

This means that he read [300 – (200 + 40)] i.e. 60 pages on Sunday.


5. How is Tanya related to the man in the photograph?
I. Man in the photograph is the only son of Tanya’s grandfather.

    A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient

    B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient

    C. Either I or II is sufficient
    D. Neither I nor II is sufficient
    E. Both I and II are sufficient

II. The man in the photograph has no brothers or sisters and his father is Tanya’s grandfather.

Answer: Option B

Explanation: From I, we conclude that 5th, 12th, 19th and 26th of March, 2006 were Sundays.

So, the last Sunday fell on \({26}^{th}\).

From II, we conclude that \({31}^{st}\) March, 2006 was Friday. Thus, \({26}^{th}\) March, 2006 was the last Sunday of the month.

Directions(1-5): In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give answer.

1. Among T, V, B, E and C, who is the third from the top when arranged in the descending order of their weights?
I. B is heavier than T and C and is less heavier than V who is not the heaviest.
II. C is heavier than only T.

    A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient

    B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient

    C. Either I or II is sufficient
    D. Neither I nor II is sufficient
    E. Both I and II are sufficient


Answer: Option A

Explanation: From I, we have: B > T, B > C, V > B. Thus, V is heavier than each one of B, T and C. But V is not the heaviest. So, E is the heaviest.

Thus, we have the order. E>V>B>T>C or E>V>B>C>T. Clearly, B is third from the top.


2. Which word in the code language means ‘flower’ ?
I. ‘de fu la pane’ means ‘rose flower is beautiful’ and ‘la quiz’ means ‘beautiful tree’.
II. ‘de la chin’ means ‘red rose flower’ and ‘pa chin’ means ‘red tea’.

    A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient

    B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient

    C. Either I or II is sufficient
    D. Neither I nor II is sufficient
    E. Both I and II are sufficient


Answer: Option D

Explanation: From the two statements given in I, the code for the only common word ‘beautiful’ can be determined.

From the two statements given in II, the code for the only common word ‘red’ can be determined.

In I and II, the common words are ‘rose and ‘flower’ and the common code words are ‘de’ and ‘la’. So, the code for ‘flower’ is either ‘de’ or ‘la’.


3. How many students in a class play football ?
I. Only boys play football.
II. There are forty boys and thirty girls in the class.

    A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient

    B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient

    C. Either I or II is sufficient
    D. Neither I nor II is sufficient
    E. Both I and II are sufficient


Answer: Option D

Explanation: It is not mentioned whether all the boys or a proportion of them play football.


4. Who is C’s partner in a game of cards involving four players A, B, C and D ?
I. D is sitting opposite to A.
II. B is sitting right of A and left of D.

    A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient

    B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient

    C. Either I or II is sufficient
    D. Neither I nor II is sufficient
    E. Both I and II are sufficient


Answer: Option C

Explanation: Clearly, each of the given statements shows that B is sitting opposite to C or B is the partner of C.


5. On a T.V. channel, four serials A, B, C and D were screened, one on each day, on four consecutive days but not necessarily in that order. On which day was the serial C screened ?
I. The first serial was screened on \({23}^{rd}\), Tuesday and was followed by serial D.

II. Serial A was not screened on \({25}^{th}\) and one serial was screened between serials A and B.

    A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient

    B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient

    C. Either I or II is sufficient
    D. Neither I nor II is sufficient
    E. Both I and II are sufficient


Answer: Option E

Explanation: From I, we know that the serials were screened on \({23}^{rd}\), \({24}^{th}\), \({25}^{th}\) and \({26}^{th}\).

Clearly, D was screened second i.e. on \({24}^{th}\), Wednesday.

From II, we know that one serial was screened between A and B.

So, A and B were screened first and third, i.e. on 23rd and 25th. But, A was not screened on \({25}^{th}\).

So, A was screened on \({23}^{rd}\) and B on \({25}^{th}\). Thus, C was screened on 26th, Friday.



Other Articles


shape Exams

Competitive Exams – College Entrance Exams
Category Notification
Diploma NITC New Delhi
Click Here For – All India Entrance Exam Notifications




shape Job-Alerts

Competitive Exams – Recent Job Notifications
Category
Banking SSC Railway
Defence Police Insurance
Click Here For – All India Latest Jobs



shape SP Quiz

Competitive Exams – Practice Sets
Category Quiz
English Knowledge Spotting Errors
Quantitative Aptitude Probability
Reasoning Ability Puzzles
Current Affairs Current Affairs


shape GK

General Knowledge for Competitive Examinations
Topic Name of the Article
GK – World Important Books Authors

World Largest Lakes

GK – India Various Indian Price Indices

Indian Sobriquets

GK – Abbreviations Sports Abbreviations

Education Abbreviations

GK – Banking & Insurance Fiscal Policy

Indian Bank Account Types

GK – Science & Technology Physics Terminology

Physical Quantities and Units