Quantitative Aptitude - SPLessons

IBPS RRB Quantitative Aptitude Quiz Day 4

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

IBPS RRB Quantitative Aptitude Quiz Day 4

shape Introduction

What is Quantitative Aptitude test?
Quantitative Aptitude is one of the prominent competitive aptitude subjects which evaluates numerical ability and problem solving skills of candidates. This test forms the major part of a number of important entrance and recruitment exams for different fields. The Quantitative Aptitude section primarily has questions related to the Simplification, Numbering Series, and Compound Interest, etc.


A candidate with quantitative aptitude knowledge will be in a better position to analyse and make sense of the given data. Quantitative Aptitude knowledge is an important measure for a prospective business executive’s abilities.


The article IBPS RRB Quantitative Aptitude Quiz Day 4 provides Quantitative Aptitude questions with answers useful to the candidates preparing for Competitive exams, Entrance exams, Interviews etc. IBPS RRB has released IBPS RRB Officer 2019 Official Notification for Officer Scale(I, II, and II). Quantitative Aptitude plays major role to qualify examination. The article IBPS RRB Quantitative Aptitude Quiz Day 4 will assist the students to know the expected questions from Quantitative Aptitude.

Click Here for Official IBPS Website


shape Quiz

Directions(1-5): Arithmetic Word Problems

1. The cost of 4 kg rice and 8 kg wheat is Rs.320. With the same amount a man can buy 2 kg rice and 12 kg wheat. What will the cost of 24 kg rice?

    A. Rs.640
    B. Rs.730
    C. Rs.810
    D. Rs.960


Answer : Option D

Explanation: Let the price of 1 kg rice be Rs.r
Let the price of 1 kg wheat be Rs.w

Given that, the cost of 4 kg rice and 8 kg wheat is Rs.320.
i.e., 4r + 8w = 320
r + 2w = 80 ….(1)

Cost of 2 kg rice and 12 kg wheat is Rs. 320.
i.e., 2r + 12w = 320
r + 6w = 160 ….(2)

Subtracting (1) from (2), we have 4w = 80
w = 20.
i.e., price of 1 kg wheat is Rs.20

From (1), r + 40 = 80
r = 40
Price of 24 kg rice = Rs.24 x 40 = Rs. 960.


2. If 17 doors, 12 chairs and 15 tables cost Rs. 37,000 then how much does 51 doors, 45 tables and 36 chairs cost?

    A. Rs.111000
    B. Rs.215000
    C. none of these
    D. cannot be determined.


Answer : Option A

Explanation: Let the cost of 1 door be Rs. d
Let the cost of 1 table be Rs. t
Let the cost of 1 chair be Rs. c.
We have to find the value of 51d + 36 c + 45t….(1)

Given that, 17d + 12 c + 15 t = Rs.37000…(2)
Here, we have 1 equation and 3 unknowns. So it is impossible to find d, t and c.

But, we can find the value of (1) by simplifying as follows:
51d + 36c + 45t = 3x17d + 3x12c + 3x15t = 3(17d + 12c + 15t).

From (2), we have 3(17d + 12c + 15t) = 3(37000) = 111000.
Hence the required answer is Rs.111000.


3. In a Zoo, there are some lions and parrots. If the number of legs is 6 less than 4 times the number of heads, then what is the number of parrots in the Zoo?

    A. 6
    B. 3
    C. none of these
    D. cannot be determined


Answer : Option B

Explanation: Let the number of lions in the Zoo be L and number of parrots be P.

Each lion has 4 legs and each parrot has 2 legs.
Therefore, Total number of legs of lions and parrots = 4L + 2P
Total number of heads = L + P

Given that, (4L + 2P) + 6 = 4(L + P)
4L + 2P + 6 = 4L + 4P
2P + 6 = 4P
2P = 6
P = number of parrots = 3.


4. If in a group of dogs and crows, the number of heads is 24 and the number of feet is 70 then the number of crows will be:

    A. 8
    B. 13
    C. none of these
    D. cannot be determined


Answer : Option B

Explanation: Let the number of dogs in the group be d and number of crows be c.
Total number of legs = 4d + 2c = 70 …(1)
Total number of heads = d + c = 24 => 4d + 4c = 96……(2)

Now, Subtracting (2) from (1), we have, 2c = 96 – 70 = 26 => c = 13.
Hence, the required number of crows in the group is 13.


5. The average price of 10 books is Rs.12 while the average price of 8 of these books is Rs.11.75. Of the remaining two books, if the price of one book is 60% more than the price of the other, what is the price of each of these two books?

    A. Rs18, Rs8
    B. Rs15, Rs11
    C. Rs10, Rs16
    D. Rs12, Rs14


Answer : Option C

Explanation: Total cost of 10 books = Rs. 120.
The total cost of 8 books = Rs. 94.
The cost of 2 books = Rs. 26.
Let the price of each book be x and y.
x + y = 26
Given that the price of 1 book is 60% more than the other price
100 x + 160x = 26
260x = 26
X = 10
then y = 26 – 10 = 16.
∴ Required sum = (19 + 29 + 37) = 85.

Directions(1-5): Data Sufficiency
1. What is the direction of point A with respect to point K?
Statement I: Point A is 6 m to the west of point B. Point C is 6 m to the south of point B. Point E is 4 m to the south of point D. Point C is 8 m to the west of point D. Point E is 10 m to the east of point F.
Statement II: Point I is 7 m to the north of point H. Point I is 3 n to the west of point J. Point H is 6 m to the west if point G. Point F is 4 m to the north of point G. Point K is 2 m to the south of point J.

    A. If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B. If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C. If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D. If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.


Answer : Option D

Explanation: Point A in statement I and K in statement II. Point F in both statement s joins them to tell the direction.


2. What is the distance between the final positions of Arun and Amit?
Statement I: Arun starts from a point in north direction. After walking for 6 m he turns to the right and walks 8 m to reach point B. Next, he takes a right turn again and walks 5 m before turning to left. Next, he walks 7 m and turns right. Leaks for 5 m and stops finally.
Statement II: Amit starts walking in south direction from point B. Walks for 8 m and takes a left turn. Next walks for 10 M and turns to the right, walks for and finally stops.

    A. If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B. If the data in statement II alone are sufficient to answer the question.
    C. If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D. If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.


Answer : Option D

Explanation: Since we do not know the final distance of Amit we cannot know the actual stopping point of Amit so cannot be determined from any of the statement or both together.


3. How is B related to A?
Statement I: K is brother of B. A is father of E. A is son of C. G is son of D. H is sister of G.
Statement II: F is niece of G and sister of A. B is sister in law of G. D has only 3 children one of them being girl

    A. If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B. If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C. If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D. If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.


Answer : Option D

Explanation: From both statements C and D are not linked in any way. If c and d are a couple then only B is wife of A.


4. How is ‘may’ written in code language?
Statement I: In that code language, ‘she he we’ is written as ‘ip ap de’ and ‘they we may’ is written as ‘ip pu od’.
Statement II: ‘she could we’ is written as ‘ap su ip’ and ‘we he should’ is written as ‘en de ip’.

    A. If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B. If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C. If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D. If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.


Answer : Option D

Explanation: Codes for they and may both are unknown, so can’t be find for ‘may’.


5. Who is tallest among – A, B , C, D, E and F?
Statement I: C is taller than B and shorter than D. D is not the tallest. B is taller than E. F is taller than C and also A.
Statement II: F is taller than C and B both. D is taller than B. E is shorter than B. A is shorter than D.

    A. If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B. If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C. If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D. If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.


Answer : Option A

Explanation: From I F is tallest.
From II F or D is tallest.

Directions(1-5): Missing Numbers
1. 30. Complete the series 95, 115.5, 138, …, 189


    A. 160.5
    B. 162.5
    C. 164.5
    D. 166.5


Answer : Option B

Explanation: I95 + 20.5 = 115.5
115.5 + 22.5 = 138
138 + 24.5 = 162.5
162.5 + 26.5 = 189


2. 4, 10, (?), 82, 244, 730


    A. 26
    B. 28
    C. 40
    D. 48


Answer : Option B

Explanation: 4 × 3 – 2 = 10
10 × 3 – 2 = 28
28 × 3 – 2 = 82
82 × 3 – 2 = 244
244 × 3 – 2 = 730


3. Complete the series 20, 19, 17, …., 10, 5


    A. 15
    B. 16
    C. 13
    D. 14


Answer : Option D

Explanation: 20 – 1 = 19
19 – 2 = 17
17 – 3 = 14
14 – 4 = 10
10 – 5 = 5


4. 1, 0.5, 0.25, 0.125, 0.0625, ?


    A. 0.015625
    B. 0.03125
    C. 0.0078125

    D. None of these


Answer : Option B

Explanation: Divide by 2 to get the next term


5. 7, 21, 63, 189, 567, ?


    A. 1521
    B. 1609
    C. 1307
    D. 1701


Answer: Option D


Explanation: Multiply a term with 3 to get the next term



Other Articles


shape Exams

Competitive Exams – Entrance Exams
Category Notification
PG GATE 2020 ATMA 2019
Click Here For – All India Entrance Exam Notifications




shape Job-Alerts

Competitive Exams – Recent Job Notifications
Category
Banking SSC Railway
Defence Police Insurance
Click Here For – All India Latest Jobs



shape SP Quiz

Competitive Exams – Practice Sets
Category Quiz
Quant Aptitude Spotting Errors
Profit and Loss
Reasoning Ability Puzzles
Insurance Awareness Insurance Awareness


shape GK

General Knowledge for Competitive Examinations
Topic Name of the Article
GK – World Multinational Companies Headquarters

Grammy Awards 2019

GK – India Niti Aayog Objectives for India 2022- 2023

NITI Aayog

GK – Abbreviations Insurance Domain Abbreviations

GK – Banking & Insurance African Countries Capitals Currencies

Asian Countries Capitals Currencies

GK – Science & Technology Indian Research Institutes

Ama Ghare LED Scheme


Other Articles


shape Exams

Competitive Exams – Entrance Exams
Category Notification
PG GATE 2020 ATMA 2019
Click Here For – All India Entrance Exam Notifications




shape Job-Alerts

Competitive Exams – Recent Job Notifications
Category
Banking SSC Railway
Defence Police Insurance
Click Here For – All India Latest Jobs



shape SP Quiz

Competitive Exams – Practice Sets
Category Quiz
Quant Aptitude Spotting Errors
Compound Interest
Reasoning Ability Puzzles
Insurance Awareness Insurance Awareness


shape GK

General Knowledge for Competitive Examinations
Topic Name of the Article
GK – World Miss World Titleholders

Highest Civilian Awards

GK – India NITI Aayog

Niti Aayog Objectives

GK – Abbreviations Finance Abbreviations

GK – Banking & Insurance Banking Channels

Banking Mobile Apps

GK – Science & Technology Human Body Facts

Vitamins and Food Sources