Quantitative Aptitude - SPLessons

Simplification Practice Set 1

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Simplification Practice Set 1

shape Introduction

Simplification Practice Set 1 is useful for the aspirants of several bank exams and competitive exams. The Simplification Practice Set 1 contains important questions from Simplification which match the pattern of Banking exams. Simplification Quiz Questions will consume more time. BODMAS technique is very useful to score maximum marks in Simplification concept related questions.

shape Quiz

1. \(\frac{4}{9}\)× 1701 + \(\frac{2}{11}\)× 1386

    A. 180
    B. 1080
    C. 1008
    D. 1800


Answer: Option C

Explanation: \(\frac{4}{9}\)× 1701 + \(\frac{2}{11}\)× 1386 = ?
? = (4 × 189) + (2 × 126)
? = 756 + 252 = 1008.
Hence, option C is correct.


2. 9 \(\frac{3}{7}\) + 6 \(\frac{4}{7}\) – ? = 14 \(\frac{4}{7}\)× 1701

    A. \(\frac{3}{7}\)
    B. \(\frac{4}{7}\)
    C. 2 \(\frac{4}{7}\)
    D. 1\(\frac{3}{7}\)


Answer: Option D

Explanation: ? = 9 \(\frac{3}{7}\) + 6 \(\frac{4}{7}\) – ? = 14 \(\frac{4}{7}\)× 1701
⇒ ? = 9 + \(\frac{3}{7}\) + 6 + \(\frac{4}{7}\) – 14 – \(\frac{4}{7}\)
On solving the whole number part separately, we get

⇒ ? = 1 + \(\frac{3}{7}\) + \(\frac{4}{7}\) – \(\frac{4}{7}\)
⇒ ? = 1 + \(\frac{3}{7}\) = 1\(\frac{3}{7}\)


3. \(\frac{4}{5}\) x ? x \(\frac{3}{7}\) = \(\frac{16}{105}\)

    A. \(\frac{8}{9}\)
    B. \(\frac{5}{7}\)
    C. 2 \(\frac{4}{9}\)
    D. 1\(\frac{3}{7}\)


Answer: Option C

Explanation: Let’s the number (?) be x, then

From the given equation,
\(\frac{4}{5}\) x X x \(\frac{3}{7}\) = \(\frac{16}{105}\)
\(\frac{12x }{35}\) = \(\frac{16}{105}\) ⇒ x = \(\frac{16 × 35}{105 × 12}\)
⇒ x = \(\frac{4}{9}\)


4. \({5}^{2}\) + \({13}^{2}\) – \({11}^{2}\) = \({?}^{3}\) – 52

    A. 6
    B. 3
    C. 4
    D. 5


Answer: Option D

Explanation: From the given equation

⇒ 25 + 169 – 121 = \({?}^{3}\) – 52

⇒ 25 + 48 + 52 = \({?}^{3}\)

⇒\({?}^{3}\) = 125

⇒ \({?}^{3}\) = \({5}^{3}\) ⇒ ? = 5.


5. 98643 – 21748 = 51212 + ?

    A. 24383
    B. 24713
    C. 25683
    D. 25973


Answer: Option C

Explanation: Given eqn,

98643 – 21748 = 51212 + ?

⇒ ? = 98643 – 21748 – 51212

⇒ ? = 25683

1. (764 × ?) ÷ 250 = 382

    A. 115
    B. 145
    C. 135
    D. 125


Answer: Option D

Explanation: \(\frac{760 ×}{250}\) = 382
? = \(\frac{382 × 250}{764}\) = 125


2. \(\frac{1}{4}\) × (4856 × 0.5) × 12 = ?

    A. 7284
    B. 7462
    C. 7262
    D. 7414


Answer: Option A


3. 853 + ? ÷ 17 = 1000

    A. 2516
    B. 2482
    C. 2499
    D. 16147


Answer: Option C

Explanation:
853 + \(\frac{7}{?}\) = 1000
\(\frac{7}{?}\) = = 1000 – 853 = 147
? = 17 × 147 = 2499


4. 6156 ÷ √? × 53 = 4028

    A. 6889
    B. 6241
    C. 5929
    D. 6561


Answer: Option D

Explanation:
853 + \(\frac{6153 × 53}{√?}\) = 4028
⇒ {√?} = 80.96 ≈ 81
⇒ ? = 6561


5. 9643 – 7750 + ? = 4990

    A. 3079
    B. 3097
    C. 3090
    D. 4010


Answer: Option B

Explanation:
853 + \(\frac{6153 × 53}{√?}\) = ? = 4990 – 9643 + 7750 = 3097

Hence, option B is correct.

1. (608.40 × ?) ÷ 225 + 37 = 375

    A. 115
    B. 135
    C. 130
    D. 125


Answer: Option D

Explanation: \(\frac{6040 × ?}{225}\)+ 37 = 375
⇒ 608.40 × ? = (375 – 37) × 225 = 76050 ⇒ ? = 125


2. 12.25 × 7.2 + 84.33 = ?

    A. 182.51
    B. 177.44
    C. 174.33
    D. 172.53


Answer: Option D

Explanation: 12.25 × 7.2 + 84.33 = 88.2 + 84.33 = 172.53


3. √? + 416 = (60% of 920) – 110

    A. 576
    B. 676
    C. 784
    D. 1024


Answer: Option B

Explanation: √? + 416 = (60% of 920) – 110
⇒ √? = (50% of 920 + 10% of 920) – 110 – 416
⇒ √? = (460 + 92) –526
⇒ √? = 552 – 526 = 26

⇒ ? = \({26}^{2}\) = 676


4. (14896 ÷ 19) ÷ 16 = ?

    A. 49
    B. 54
    C. 58
    D. 62


Answer: Option A

Explanation: (14896 ÷ 19) ÷ 16 = ?
⇒ ? = \(\frac{14896}{19}\)÷ 16

\(\frac{784}{16}\) = 49


5. 12% of 555 + 15% of 666 = ?

    A. 166.5
    B. 167.5
    C. 168.5
    D. 169.5


Answer: Option A

Explanation: ? = 12% of 555 + 15% of 666

= (10 + 2)% of 555 + (10 + 5)% of 666

= 10% of 555 + 2% of 555 + 10% of 666 + 5% of 666

= 55.5 + 11.1 + 66.6 + 33.3 = 166.5



Other Ariticles


shape Exams

Competitive Exams – College Entrance Exams
Category Notification
Diploma NITC New Delhi Goa Diploma Admissions 2019
Graduate WBJEE JECA DUET
Click Here For – All India Entrance Exam Notifications





shape Job-Alerts

Competitive Exams – Recent Job Notifications
Category
Banking SSC Railway
Defence Police Insurance
Click Here For – All India Latest Jobs



shape SP Quiz

Competitive Exams – Practice Sets
Category Quiz
Quant Aptitude Profit and Loss
Reasoning Ability Spotting Errors
Current Affairs Current Affairs