English Knowledge - SPLessons

Synonyms Practice Quiz 1

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Synonyms Practice Quiz 1

shape Introduction

English Knowledge is an important section in the employment-related competitive exams in India. In particular, exams like IBPS, SBI and other bank-related employment exams have English Language questions along with Reasoning and Quantitative Aptitude. The English Language section primarily has questions related to Paragraph Reading, Spotting Errors, Cloze Test, Antonyms, Synonyms, Grammar, Sentence Rearrangement, etc. This article presents Synonyms Practice Quiz 1 sample questions and answers.


A Synonym is a Word (or) Phrase that means exactly or nearly the same as another word or phrase in the same language, for example, shut is a synonym of close. Synonyms Practice Quiz 1 are very useful for different competitive exams such as IBPS PO, Clerk, SSC CGL, SBI PO, NIACL Assistant, NICL AO, IBPS RRB, Railways, Civil Services, etc.


shape Quiz

Directions (1Q – 5Q): Read the following question which are SYNONYMS and answer them.

Q1. Demure

    A. zest
    B. gusto
    C. feeble
    D. uncanny
    E. sedate


Answer – Option E

Explanation – Demure – Affectedly or falsely modest or prim.


Q2. Alacrity

    A. briskness
    B. verve
    C. rapacious
    D. diffuse
    E. vitality


Answer – Option A

Explanation – Alacrity -Eagerness; cheerful promptness.


Q3. Banter

    A. travail
    B. chaff
    C. prolix
    D. irony
    E. gestate


Answer – Option B

Explanation – Banter-Good-natured teasing or ridicule.


Q4. Delectable

    A. wonder
    B. deliberate
    C. consumable
    D. squirm
    E. expunge


Answer – Option E

Explanation – Delectable-Very pleasing


Q5. Acumen

    A. sappier
    B. verbose
    C. discernment
    D. gallivant
    E. meander


Answer – Option C

Explanation – Acumen- Keenness of mind or insight.

Directions (1Q – 5Q): Read the following question which are SYNONYMS and answer them.

Q1. Castigate

    A. habitue
    B. voracious
    C. decapitate
    D. reprove
    E. immature


Answer – Option D

Explanation – Castigate -To punish or criticize severely.


Q2. Callous

    A. obdurate
    B. blatant
    C. devotee
    D. triumph
    E. miracle


Answer – Option A

Explanation – Callous -Unfeeling or insensitive.


Q3. Besmirch

    A. moist
    B. dank
    C. puerile
    D. defile
    E. phenomenon


Answer – Option D

Explanation – Besmirch – To soil or dirty.


Q4. Affable

    A. civil
    B. pine
    C. vindictive
    D. sarcasm
    E. drudgery


Answer – Option A

Explanation – Affable – courteous , sociable.


Q5. Bellicose

    A. relent
    B. decided
    C. forewarn
    D. pugnacious
    E. ramble


Answer – Option D

Explanation – Bellicose – Inclined to quarrel.

Directions (1Q – 5Q): Read the following question which are SYNONYMS and answer them.

Q1. Backers

    A. performance
    B. normality
    C. sponsor
    D. pardon
    E. antagonist


Answer – Option C

Explanation – Backers – a person, institution, or country that supports someone or something, especially financially.


Q2. Cessation

    A. termination
    B. forgive
    C. ordinariness
    D. display
    E. opponent


Answer – Option A

Explanation – the fact or process of ending or being brought to an end financially.


Q3. Retaliate

    A. exhibition
    B. oppose
    C. respond
    D. presentation
    E. sympathize


Answer – Option C

Explanation – Retaliate – make an attack in return for a similar attack.


Q4. Escalated

    A. pageant
    B. diffidence
    C. increase
    D. humility
    E. sameness


Answer – Option C

Explanation – Escalated – increase rapidly.


Q5. Ideal

    A. fetor
    B. example
    C. reek
    D. stink
    E. insinuate


Answer – Option B

Explanation – Ideal-leading to failure or disaster.



Other Articles


shape Exams

Competitive Exams – College Entrance Exams
Category Notification
Diploma NITC New Delhi Goa Diploma Admissions 2019
Click Here For – All India Entrance Exam Notifications




shape Job-Alerts

Competitive Exams – Recent Job Notifications
Category
Banking SSC Railway
Defence Police Insurance
Click Here For – All India Latest Jobs




shape SP Quiz

Competitive Exams – Practice Sets
Category Quiz
Reasoning Puzzles
English Language Spotting Errors
Insurance Awareness Insurance Awareness