English Knowledge - SPLessons

Synonyms Practice Quiz 2

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Synonyms Practice Quiz 2

shape Introduction

English Knowledge is an important section in the employment-related competitive exams in India. In particular, exams like IBPS, SBI and other bank-related employment exams have English Language questions along with Reasoning and Quantitative Aptitude. The English Language section primarily has questions related to Paragraph Reading, Spotting Errors, Cloze Test, Antonyms, Synonyms, Grammar, Sentence Rearrangement, etc. This article presents the Synonyms Practice Quiz 2 sample questions and answers.


A Synonym is a Word (or) Phrase that means exactly or nearly the same as another word or phrase in the same language, for example, shut is a synonym of close. Synonyms Practice Quiz 2 are very useful for different competitive exams such as IBPS PO, Clerk, SSC CGL, SBI PO, NIACL Assistant, NICL AO, IBPS RRB, Railways, Civil Services, etc.


shape Quiz

Directions (1Q – 5Q): Read the following questions which are SYNONYMS and answer them below.

Q1. Abominable

    A. evil
    B. fearsome
    C. detestable
    D. culpable
    E. dreadful


Answer – Option C

Explanation – Abominable – something which is really bad, awful, hated


Q2. Admonish

    A. supervise
    B. request
    C. advise
    D. oversee
    E. scold


Answer – Option E

Explanation – Admonish – to scold, rebuke


Q3. Frugal

    A. suffer
    B. prudent
    C. conquer
    D. endorse
    E. sanction


Answer – Option B

Explanation – Frugal – sparing or economical as regards money or food


Q4. Irrepressible

    A. irresistible
    B. languid
    C. dictate
    D. acclaim
    E. severe


Answer – Option A

Explanation – irresistible – too attractive and tempting to be resisted.


Q5. Abettor

    A. devotion
    B. briskness
    C. accomplice
    D. assuage
    E. persist


Answer – Option C

Explanation – accomplice is the best choice for abettor which means a person who helps another commit a crime.

Directions (1Q – 5Q): Read the following questions which are SYNONYMS and answer them below.

Q1. Kiosk

    A. debase
    B. counter
    C. enervate
    D. dampen
    E. None of these


Answer – Option B

Explanation – Kiosk – a small open-fronted hut or cubicle from which newspapers, refreshments, tickets, etc. are sold.


Q2. Tinsel

    A. deductive
    B. cognitive
    C. decoration
    D. degrade
    E. None of these


Answer – Option C

Explanation – Tinsel – a form of decoration consisting of thin strips of shiny metal foil attached to a long piece of thread.


Q3. Knavish

    A. compress
    B. decrease
    C. virtuous
    D. rigorous
    E. adamantine


Answer – Option C

Explanation – virtuous – having or showing high moral standards.


Q4. Enliven

    A. virtuous
    B. shorten
    C. frolicsome
    D. austere
    E. chiseled


Answer – Option C

Explanation – frolicsome – lively and playful.


Q5. Slither

    A. bullheaded
    B. wriggle
    C. jazz up
    D. galvanize
    E. invigorate


Answer – Option B

Explanation – wriggle – twist and turn with quick writhing movements.

Directions (1Q – 5Q): Read the following questions which are SYNONYMS and answer them below.

Q1. Coddle

    A. excite
    B. divert
    C. recognized
    D. grouch
    E. oblivious


Answer – Option E

Explanation – oblivious – not aware of or concerned about what is happening around one.


Q2. Poignant

    A. disdain
    B. scorning
    C. evading
    D. groan
    E. agitating


Answer – Option E

Explanation – agitating – make (someone) troubled or nervous.


Q3. Grumble

    A. bellyache
    B. changeless
    C. invariable
    D. stringent
    E. inexorable


Answer – Option A

Explanation – bellyache – complain noisily or persistently.


Q4. Jubilant

    A. unalterable
    B. euphoric
    C. squawk
    D. snivel
    E. repine


Answer – Option B

Explanation – euphoric – characterized by or feeling intense excitement and happiness.


Q5. Tranquil

    A. lenient
    B. unyielding
    C. obdurate
    D. static
    E. stern


Answer – Option A

Explanation – lenient – (of a punishment or person in authority) more merciful or tolerant than expected.



Other Articles


shape Exams

Competitive Exams – College Entrance Exams
Category Notification
Diploma NITC New Delhi Goa Diploma Admissions 2019
PG
GATE 2020
XAT 2020
Click Here For – All India Entrance Exam Notifications




shape Job-Alerts

Competitive Exams – Recent Job Notifications
Category
Banking SSC Railway
Defence Police Insurance
Click Here For – All India Latest Jobs


shape SP Quiz

Competitive Exams – Practice Sets
Category Quiz
English Language Seating Arrangement
Insurance Awareness Insurance Awareness
Quantitative Aptitude Profit and Loss


shape GK

General Knowledge for Competitive Examinations
Topic Name of the Article

GK – World
June 2019 Awards and Honors
Cricket

GK – India
Freedom Fighters Famous Slogans
Indian Cities on River Banks

GK – Abbreviations
Computer Aptitude Abbreviations
Education Abbreviations

GK – Banking & Insurance
Australia Countries Capitals Currencies
Indian Financial Regulatory Bodies


GK – Science & Technology
pH Value
Indian Satellites
Unit of Measurement