English Knowledge - SPLessons

LIC ADO Prelims English Language Quiz 3

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

LIC ADO Prelims English Language Quiz 3

shape Introduction

English Language is an important section in the employment-related competitive exams in India. In particular, exams like IBPS, SBI, SIB, Insurance, IDBI and other bank related employment exams have English Language questions along with Quantitative Aptitude. The English Language primarily has questions related to the Subject-Verb Agreement, Spotting Errors, Comprehension Reading, Cloze Tests, etc., This article presents LIC ADO Prelims English Language Quiz 3 for acing the LIC ADO Prelims Examination.


shape Quiz

Directions (1-3): Read the following Comprehension and answer the questions.

Consecutive prison terms for those convicted of more than one offense in a single trial are infrequent in India. When those who have attracted great public odium by the enormity of their crimes are found guilty, the judges are seen to have the option of awarding sentences that are ‘consecutive’, to be undergone one after another as opposed to concurrently, where the longest jail term subsumes the shorter ones. On rare occasions, for example in the case of self-proclaimed godman Premananda in Tamil Nadu, two life sentences have been ordered to run consecutively. The Supreme Court has now provided clarity on the question of whether two or more sentences of life imprisonment can be made to run one after another. It is basically irrational and anomalous, says the Constitution Bench. As life imprisonment is for the remainder of one’s life, unless ended by remission or commutation, multiple life terms should be counted concurrently. Accordingly, judgments that run contrary to this principle have been overruled. Consecutive sentences are still permissible if one is a fixed term and the other is one of life, provided the term sentence is completed first and the life sentence begins later.

Unbelievably lengthy prison sentences are not common in India, unlike in some jurisdictions in the West. However, most of these countries balance it with a robust system of probation or parole. On the other hand, the idea of releasing a prisoner under supervised probation after a part of the sentence has been served is still rare in India; both state and society expect convicts to be imprisoned for as long as possible. This highlights an issue that occasionally crops up in judicial discourse: the absence of sentencing guidelines in India. In theory, sentences can be deterrent, retributive, reformative or restorative. However, the present sentencing paradigm is judge-centric, leaving much to the court’s discretion. Some believe this may be right because no two offenses, or even offenders, are likely to be the same. Circumstances (aggravating or mitigating), motive and nature of the crime are all taken into account by judges in sentencing. For heinous crimes, the ideas of deterrence and retribution inform judicial discretion, and hence the more popular verdicts are those that award condign punishment. Until sentencing guidelines are framed by the legislature or the superior judiciary, individual judges will have to carry the burden of awarding punishment that befits the crime. By holding that there shall be no consecutive life terms, the court has offered a ray of hope to even those locked away for life, even if it may not guarantee release. For, justice ultimately cannot be merely retributive.

1. What according to the passage both state and society expect?

    A. the longest jail term subsumes the shorter ones
    B. Consecutive prison terms for those convicted of more than one offense in a single trial should not be infrequent in India
    C. balance it with a robust system of probation or parole
    D. the convicts should be imprisoned for as long as possible
    E. None of the above


Answer – Option D

Explanation – the convicts should be imprisoned for as long as possible.


2. Which among the following is not TRUE according to the passage given above?

    A. one offence in a single trial are infrequent in India
    B. the idea of releasing a prisoner under supervised probation after a part of the sentence has been served is still frequent in India
    C. most of the countries balance it with a robust system of probation or parole
    D. Circumstances , motive and nature of the crime are all taken into account by judges in sentencing
    E. None of the above


Answer – Option B

Explanation – the idea of releasing a prisoner under supervised probation after a part of the sentence has been served is still frequent in India


3. How according to the passage two life sentences can be run consecutively?

    A. two or more sentences of life imprisonment cannot be made to run one after another
    B. two or more sentences of life imprisonment can be made together
    C. two or more sentences of life imprisonment can be made to run one after another
    D. Both A and C
    E. All of the above


Answer – Option C

Explanation – two or more sentences of life imprisonment can be made to run one after another


Directions (3-5): In each of the following questions, a sentence is written in four different ways conveying some meaning and following or may not following the correct grammar structure. Choose the sentence among the four options which is grammatically correct. If there is no error in any of the sentences, choose (e), i.e. “All are correct” as the answer

4.

    A. In life, we play many roles but there is one principal role that we share in common that is to be the best human being possible.
    B. The common role we play in life is to be best human being possible.
    C. Role is played by us in life which is principle in ways other than common.
    D. Best human being is a principle played by everyone in life so as to become a common man.
    E. All are correct


Answer – Option A

Explanation – Option A is suitable.


5.

    A. Channelising energy is needed for stability to prevail in form of peace and harmony.
    B. Peace and harmony needs to be channelize in the way of stability to form.
    C. Crucial role played to channelise energy is needed for peace and harmony.
    D. For stability, peace and harmony to prevail, it is crucial to channelise one’s energy towards constructive actions.
    E. All are correct


Answer – Option D

Explanation – Option D is suitable.

Directions (1): In each of the following questions, a sentence is written in four different ways conveying some meaning and following or may not following the correct grammar structure. Choose the sentence among the four options which is grammatically correct. If there is no error in any of the sentences, choose (e), i.e. “All are correct” as the answer

1.

    A. Fear is inside us driven everywhere in everyone.
    B. If you learn to observe, you can see clearly that most of us are driven by fear.
    C. Observe the fear and then you are driven by it.
    D. Learning to fear is way to observe and see it clearly.
    E. All are correct


Answer – Option B

Explanation – Option B is suitable.


Directions (2-4): In each of the questions given below a sentence is given which is then divided into five parts, out of which the last part is correct. There is an error in three parts of the sentence and only one part is correct . You have to choose the correct part as your answer.

2. The curious thing about ban rebel outfits is that the action has / followed or have been followed by the emergence of clones, often carrying the same name, / styling themselves dissident or pro-talks factions, or as structures even most genuinely / representative than the original, of which they were till recently a part, / and more committed to their stated objectives.

    A. The curious thing about ban rebel outfits is that the action has
    B. followed or have been followed by the emergence of clones, often carrying the same name,
    C. styling themselves dissident or pro-talks factions, or as structures even most genuinely
    D. representative than the original, of which they were till recently a part
    E. all are correct


Answer – Option B

Explanation – In A , replace ‘ban’ with ‘banning’

In B , replace ‘have’ with ‘has’

In C , replace ‘most’ with ‘more’


3. With borrowing costs set of rise and global trade tensions adding / to uncertainties in India’s exporters who are yet to capitalise / on the rupee weakness, policymakers will need / to eschew populism and stick at policy prudence if the tenuous momentum / is to be sustained.

    A. With borrowing costs set of rise and global trade tensions adding
    B. to uncertainties in India’s exporters who are yet to capitalise
    C. on the rupee weakness, policymakers will need
    D. to eschew populism and stick at policy prudence if the tenuous momentum
    E. all are correct


Answer – Option C

Explanation – In A , replace ‘of’ with ‘off’

In B , replace ‘in’ with ‘for’

In D , replace ‘at’ with ‘to’


4. Nuclear reactors are also capable of catastrophic accidents,/ as witness in Fukushima and Chernobyl. A single nuclear / disaster could contaminate large tracts of land with/ radioactive materials, rendering them areas / uninhabitable for decades.

    A. Nuclear reactors are also capable of catastrophic accidents,
    B. as witness in Fukushima and Chernobyl. A single nuclear
    C. disaster could contaminate large tracts of land with
    D. radioactive materials, rendering them areas
    E. all are correct


Answer – Option A

Explanation – In B , replace ‘witness’ with ‘witnessed’

In C , replace ‘could’ with ‘can’

In D , replace ‘them’ with ‘these’


Directions (5): In each of the following sentences , there are two blank spaces. Below each sentence there are four words denoted by A, B, C, D. Find out one word that is to be fitted in both the sentences I AND II to make it meaningful. In case no word fits, mark E as your answer.

5. I. He will _____ his allegiance to the king.
II. But there are passions of which a man cannot rid himself, seeing that they are born with him at his birth, and he has no power to ________ them.


    A. lousy
    B. abjure
    C. rotten
    D. adhere
    E. None of the above


Answer – Option B

Explanation – Abjure- renounce upon oath; abandon forever

Directions (1-2): In each of the following sentences , there are two blank spaces. Below each sentence, there are four words denoted by A, B, C, D. Find out one word that is to be fitted in both the sentences I AND II to make it meaningful. In case no word fits, mark E as your answer.

1. I. She was _____ and reserved, a nice modest girl whom any young man would be proud to take home to his mother.
II. James Wilder, _______ and courtly, but with some trace of that wild terror of the night before still lurking in his furtive eyes and in his twitching features.


    A. demure
    B. strong
    C. infamous
    D. strong
    E. None of the above


Answer – Option A

Explanation – Demure – modest and reserved in manner or behavior


2. I. Diane tried to ______ her father into letting her drive the family car.
II. He stooped to the evil of hypocrisy with others, sceptical of their innocence which he could ______ so easily.


    A. cajole
    B. fusty
    C. loathsome
    D. irksome
    E. None of the above


Answer – Option A

Explanation – Cajole- influence or urge by gentle urging or flattering


Directions (3-5): Rearrange the following sentences in the proper sequence to form a meaningful paragraph then answer the following questions.

  • A. That gives them the credibility to speak about their subject with authority.
  • B. The best brand evangelists are a great mix of deep expertise of a subject plus marketing savvy.
  • C. Leverage them.
  • D. Their credibility rubs off on the brand.
  • E. These are the ones that attract the crowds in conferences.
  • F. Yes, the companies are often known by the evangelists.
  • G. You may already have a few potential evangelists.


3. Which would be the Second sentence after Rearrangement?

    A. B
    B. A
    C. D
    D. F
    E. E


Answer – Option A

Explanation – The correct sequence is BADFGEC


4. Which would be the Fifth sentence after Rearrangement?

    A. F
    B. A
    C. G
    D. C
    E. B


Answer – Option C

Explanation – The correct sequence is BADFGEC


5. Which would be the First sentence after Rearrangement?

    A. E
    B. A
    C. C
    D. D
    E. B


Answer – Option E

Explanation – The correct sequence is BADFGEC


Other Articles


shape Exams

Competitive Exams – College Entrance Exams
Category Notification
Engineering National Sports University Admission Test 2019 AU PGAT 2019
Diploma JEMAT 2019
Click Here For – All India Entrance Exam Notifications





shape Job-Alerts

Competitive Exams – Recent Job Notifications
Category
Banking SSC Railway
Defence Police Insurance
Click Here For – All India Latest Jobs



shape SP Quiz

Competitive Exams – Practice Sets
Category Quiz
Quant Aptitude Probability
Reasoning Ability Puzzles
Insurance Awareness Insurance Awareness