Quantitative Aptitude - SPLessons

Number Series Practice Set 1

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Number Series Practice Set 1

shape Introduction

Number Series is one of the important topic in the Quantitative Aptitude section. Number Series is the arrangement of numbers in a certain order where some numbers are wrongly kept or some numbers are missing from that series. So accurate series are to be found. Number Series in competitive exams are divided into two. One is missing series and the other is the wrong series. A number series is given in which a number is wrongly placed in the wrong series. Candidates are asked to identify that particular wrong number. A number series in which a specific number is missing is the missing series. Candidates have to identify the missing number. The article Number Series Practice Set 1 lists important Number series practice questions for competitive exams like RRB ALP/Technical Exams/Junior Engineer Recruitment Exams, SSC, IBPS PO Exams and etc.


shape Quiz

Q1. 4, 5, 6, 14, ?, 100.5

    A. 32.5
    B. 47.5
    C. 67.5
    D. 37.5

Answer: A

Explanation:
\( 4 \times 1 + 1 \) = 5

\( 5 \times 1.5 – 1.5 \) = 6

\( 6 \times 2 + 2 \) = 14

\( 14 \times 2.5 – 2.5 \) = 32.5

\( 32.5 \times 3 + 3 \) = 100.5


Q2. 8 4 4 8 32 ?

    A. 354
    B. 384
    C. 294
    D. 256

Answer: D

Explanation:
\( 8 \times 0.5 \) = 4

\( 4 \times 1 \) = 4

\( 4 \times 2 \)= 8

\( 8 \times 4 \) = 32

\( 32 \times 8 \)= 256


Q3. 2, 2, 7, ?, 87, 342

    A. 21
    B. 26
    C. 23
    D. 22

Answer: D

Explanation:
2 + 1² – 1 = 2

2 + 2² + 1= 7

7 + 4² – 1= 22


Q4. 6, 8, 8, 22, ?, 151

    A. 43
    B. 42
    C. 44
    D. 47

Answer: D

Explanation:
\( 6 \times 1 + 2 \) = 8

\( 8 \times 1.5 – 4 \) = 8

\( 8 \times 2 + 6 \) = 22

\( 22 \times 2.5 – 8 \) = 47

\( 47 \times 3 + 10 \)= 151


Q5. 4, ?, 14, 40, 88, 170

    A. 9
    B. 5
    C. 6
    D. 7

Answer: C

Explanation:
4 + 1² + 1 = 6

6 + 3² – 1 = 14

14 + 5² + 1 = 40 …

Q1. 6, 6, 7, ?, 91, 463

    A. 33
    B. 43
    C. 38
    D. 25

Answer: D

Explanation:
\( 6 \times 1 – 1 + 1 \) = 6

\( 6 \times 2 – 2 – 3 \) = 7

\( 7 \times 3 – 1 + 5 \) = 25


Q2. 2, 5, 17, 50, 122, ?

    A. 252
    B. 258
    C. 257
    D. 225

Answer: C

Explanation:
2 + 1³ + 2 = 5

5 + 2³ + 4 = 17

17 + 3³ + 6 = 50

50 + 4³ + 8 = 122


Q3. 2, 9, 39, 161, ?, 2613

    A. 675
    B. 670
    C. 665
    D. 651

Answer: D

Explanation:
\( 2 \times 4 + 1 \) = 9

\( 9 \times 4 + 3 \) = 39

\( 39 \times 4 + 5 \) = 161

\( 161 \times 4 + 7 \) = 651

\( 651 \times 4 + 9 \) = 2613


Q4. 5, ?, 20, 34, 76, 142

    A. 4
    B. 5
    C. 7
    D. 8

Answer: D

Explanation:
\( 5 \times 2 – 2 \) = 8

\( 8 \times 2 + 4 \) = 20

\( 20 \times 2 – 6 \) = 34


Q5. 5, 6, 8, 30, 136, ?

    A. 645
    B. 680
    C. 650
    D. 690

Answer: A

Explanation:
\( 5 \times 1 + 1 \)= 6
\( 6 \times 2 – 2 \)= 10
\( 10 \times 3 + 3 \)= 33
\( 33 \times 4 – 4 \)= 128
\( 128 \times 5 + 5 \)= 645

Q1. 4, 4, 6, 12, 30, ?

    A. 97
    B. 92
    C. 95
    D. 90

Answer: D

Explanation:
\( 4 \times 1 \)= 4

\( 4 \times 1.5 \) = 6

\( 6 \times 2 \) = 12

\( 12 \times 2.5 \) = 30

\( 30 \times 3 \) = 90


Q2. 10, 5, 5, 10, 40, ?

    A. 350
    B. 320
    C. 360
    D. 370

Answer: B

Explanation:
\( 10 \times 0.5 \)= 5

\( 5 \times 1 \) = 5

\( 5 \times 2 \) = 10

\( 10 \times 4 \) = 40

\( 40 \times 8 \) = 320


Q3. 3, 5, ?, 27, 92, 349

    A. 12
    B. 18
    C. 15
    D. 10

Answer: D

Explanation:
3 + 1² + 1 = 5

5 + 2² + 1 = 10

10 + 4² + 1 = 27


Q4. 1, 2, 6, 17, ?, 157.5

    A. 40.5
    B. 42.5
    C. 49.5
    D. 51.5

Answer: C

Explanation:
\( 1 \times 1 + 1 \)= 2

\( 2 \times 1.5 + 3 \) = 6

\( 6 \times 2 + 5 \) = 17

\( 17 \times 2.5 + 7 \) = 49.5

\( 49.5 \times 3 + 9 \)= 157.5


Q5. 7, ?, 19, 45, 95, 177

    A. 8
    B. 5
    C. 6
    D. 9

Answer: D

Explanation:
7 + 1² + 1 = 9

9 + 3² + 1 = 19

19 + 5² + 1 = 45 ….


Other Articles


shape Exams

Competitive Exams – College Entrance Exams
Category Notification
Diploma NITC New Delhi
PG GATE 2020
Click Here For – All India Entrance Exam Notifications




shape Job-Alerts

Competitive Exams – Recent Job Notifications
Category
Banking SSC Railway
Defence Police Insurance
Click Here For – All India Latest Jobs



shape SP Quiz

Competitive Exams – Practice Sets
Category Quiz
Quant Aptitude Permutation and Combination
Spotting Errors
Mensuration
Reasoning Ability Direction Sense
Insurance Awareness Insurance Awareness


shape GK

General Knowledge for Competitive Examinations
Topic Name of the Article
GK – World National Emblems

Largest Hindu Temples

GK – India Indian Rivers

Tourism Taglines

GK – Abbreviations International Organizations Abbreviations

Insurance Domain Abbreviations

GK – Banking & Insurance IBPS PO Interview

Important Banking Interview

GK – Science & Technology Energy Transformation Devices

Unit of Measurement