English Knowledge - SPLessons

SIB PO English Language Quiz 3

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

SIB PO English Language Quiz 3

shape Introduction

English Knowledge is an important section in the employment-related competitive exams in India. In particular, exams like SBI, IBPS and other bank-related employment exams have English Language questions along with Reasoning and Quantitative Aptitude. The English Language section primarily has questions related to Reading Comprehension, Cloze Test, Fill in the Blanks, Error Spotting, Grammar, Sentence Improvement, etc. This article presents the SIB PO English Language Quiz 3 sample questions and answers. The Online examination is scheduled to be conducted on 25\(^{th}\) July, 2019.


shape Quiz

Directions (1Q – 3Q): Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain parts are given in bold to answer some of the questions based on the passage.

As soon as Krishna learned of the events at Hastinapura, the game of dice and the exile of the Pandavas, he set out for the forest where the Pandavas, were living. Along with Krishna went many, including men of the Bhoja and Vrishni tribes, Dhrishtaketu, the king of Chedi country, and the Kekayas, who were all devoted to the Pandavas. They were filled with righteous indignation when they heard of Duryodhana’s perfidy and cried out that surely the earth would drink the blood of such wicked people. Draupadi approached Sri Krishna and, in a voice drowned in tears and broken with sobs, told the story of her wrongs. She said: “I was dragged to the assembly when I had but a single garment on my body. The sons of Dhritarashtra insulted me most outrageously and gloated over my agony. They thought that I had become their slave and accosted me and treated me like one. Even Bhishma and Dhritarashtra forgot my birth and breeding and my relationship to them. O Janardhana, even my husbands did not protect me from the jeers and the ribald insults of those foul ruffians. Bhima’s bodily strength and Arjuna’s Gandiva were alike of no avail. Under such supreme provocation, even weaklings would have found strength and courage to strike the vile insulter dead. The Pandavas are renowned heroes and yet Duryodhana lives! I, the daughter-in-law of the emperor Pandu, was dragged by my hair. I, the wife of five heroes, was dishonored. O Madhusudana, even you had deserted me.” She stood trembling, utterly unable to continue, for the grief convulsed her.

Krishna was deeply moved and he consoled the weeping Draupadi. He said: “Those who tormented you will be stricken to death in the bloody quagmire of a lost battle. Wipe your eyes. I solemnly promise that your grievous wrongs shall be amply avenged. I shall help the Pandavas in every way. You will become an empress. The heavens may fall, the Himalayas may split in twain, the earth may crumble or the boundless sea may dry up but, I tell you verily, my words shall stand. swear this,” and Krishna took a solemn vow before Draupadi. This vow, it will be seen, was in perfect accord with the purpose of the Lord’s avatars, as declared in scriptures: “For protecting the righteous, for destroying the wicked and for firmly upholding the law, I am born on earth age after age.” Dhrishtadyumna also consoled his sister and told her how nemesis would overtake the Kauravas. He said: “I will kill Drona. Shikhandi will cause Bhishma’s fall. Bhima will take the lives of the wicked Duryodhana and his brothers. Arjuna will slay Karna, the charioteer’s son.” Sri Krishna said: “When this calamity befell you, I was not in Dwaraka. Had I been there, I would never have allowed this fraudulent game of dice to take place. Uninvited, I would have gone there and stirred up Drona, Kripa and the other elders to a sense of duty. I would, at all costs, have prevented this destructive play of dice. When Sakuni was cheating you. I was fighting King Salva, who had besieged my city. It was only after I had defeated him that I came to know of the game of dice and the subsequent sordid story. It grieves me that I am not able to remove your sorrows immediately but you know, some water must be lost before a broken dam is restored.”

Q1. Why did the sons of Dhritarashtra insult Draupadi?

    A. Because Draupadi had become their slave-like her five husbands
    B. Because Draupadi was of low birth and breeding and was merely a kept for them
    C. Because she was an ally of Krishna, whom the sons of Dhritarashtra hated
    D. Because Draupadi had abused Dhritarashtra
    E. None of these


Answer – Option A

Explanation – Because Draupadi had become their slave-like her five husbands


Q2. Choose the word/group of words which is MOST SIMILAR in meaning to the word/group of words printed in bold as used in the passage.

Tormented


    A. agitated
    B. exhausted
    C. pleased
    D. relieved
    E. Tortured


Answer – Option E

Explanation – Tormented – experiencing or characterized by severe physical or mental suffering.


Q3. Which of the following is not the purpose of avatars of Lord as declared in the scriptures?

    A. To protect the righteous
    B. To uphold the law
    C. To curse the inflictors
    D. To destroy the wicked
    E. None of these


Answer – Option C

Explanation – To curse the inflictors


Directions (4Q): Read the following question which are SYNONYMS and answer them.


Q4. Anguish

    A. spoiling
    B. drawback
    C. comfort
    D. agony
    E. None of these


Answer – Option D

Explanation – Anguish – severe mental or physical pain or suffering.

agony – extreme physical or mental suffering.


Directions (5Q): Read the following question which are ANTONYMS and answer them.

Q5. Insolent

    A. acquiesce
    B. persnickety
    C. exacting
    D. humble
    E. None of these


Answer – Option D

Explanation – Insolent – showing a rude and arrogant lack of respect.

humble – having or showing a modest or low estimate of one’s importance.

Directions (1Q – 3Q): Read the following questions which are SPOTTING ERRORS and answer them below.

Q1. If anybody delves in the history of India they / would know that such slow progress was unwarranted / and would find its roots deeply entrenched / during the colonial period of British India.

    A. If anybody delves in the history of India they
    B. would know that such slow progress was unwarranted
    C. and would find its roots deeply entrenched
    D. during the colonial period of British India.
    E. No error


Answer – Option A

Explanation – It should be ‘into’ instead of ‘in’.

Into – expressing movement or action with the result that someone or something becomes enclosed or surrounded by something else.


Q2. Yet out of the prevalent evils of casteism, / and female subjugation some women / of our nation became leading / pioneer and are globally acclaimed.

    A. Yet out of the prevalent evils of casteism,
    B. and female subjugation some women
    C. of our nation became leading
    D. pioneer and are globally acclaimed.
    E. No error


Answer – Option D

Explanation – It should be ‘pioneers’ instead of ‘pioneer’ for women.


Q3. As a woman, society decides whether, when / and who she must marry and as a wife, / her identity and rights as / an individual stay hidden.

    A. As a woman, society decides whether, when
    B. and who she must marry and as a wife,
    C. her identity and rights as
    D. an individual stay hidden.
    E. No error


Answer – Option E

Explanation – No error


Directions (4Q – 5Q): An idiom/phrase and four possible meanings are given, identify the meaning from the choices and mark its number as the answer.

Q4. A rumour is GOING OVER involving the Attorney General.

    A. Gnawed in
    B. go about
    C. Gone across
    D. Gnaw away at
    E. No correction required.


Answer – Option B

Explanation – Go about – Circulate.


Q5. If the decision GOES UNDER me, I’ll go bankrupt.

    A. go with it
    B. go forth
    C. go against
    D. go for this
    E. No correction required.


Answer – Option C

Explanation – Go against – Lose a decision or a verdict of a court.

Directions (1Q – 3Q): Read the following questions which are FILL IN THE BLANKS and Choose ONE word to be fitted in both the sentences I and II and another word that suits for sentence III.

Q1. I. On Halloween night, people are known to do _______ things.
II. Because of his ______ nature, Jeremy found it hard to keep a steady job
III. It is important to _______ clearly the distinction between breeds


    A. elbowroom, latitude
    B. capricious , grasp
    C. revert, recur
    D. bucolic, rustic
    E. meter, cadence


Answer – Option B

Explanation – Capricious-given to sudden and unaccountable changes of mood or behaviour

Grasp-seize and hold firmly


Q2. I. Improper use possibly result in bodily damnify, and _________ fintness machine.
II. There is almost no phrase so simple that he cannot _______ it.
III. She was ______ and uncoordinated as a girl.


    A. inverse, transpose
    B. raze, demolish
    C. mangle , clumsy
    D. bridle, inhibit
    E. rugged, scabrous


Answer – Option C

Explanation – Mangle-destroy or severely damage by tearing or crushing

Clumsy-awkward in movement or in handling things


Q3. I. She has been unable to ______the details of the accident from her memory.
II. The juvenile court may ________ or destroy the records a juvenile at any time.
III. He hopes one day to _______ the world record.


    A. snitch, pilfer
    B. stalwart, tenacious
    C. expunge , surpass
    D. pinnacle, acme
    E. oversee, superintend


Answer – Option C

Explanation – Expunge-obliterate or remove completely

Surpass- exceed; be greater than


Directions (5Q): An idiom/phrase and four possible meanings are given, identify the meaning from the choices and mark its number as the answer.

Q4. I plan to GO ALONG WITHIN them as far as Los Angeles.

    A. go round
    B. go along with
    C. go over
    D. go over to
    E. No correction required.


Answer – Option B

Explanation – Go along with – Accompany.


Directions (5Q): Read the following question which are SYNONYMS and answer them.

Q5. Grandeur

    A. countenance
    B. magnificence
    C. dullness
    D. level
    E. All the above


Answer – Option B

Explanation – Grandeur – splendour and impressiveness, especially of appearance or style.

magnificence – the quality of being magnificent.



Other Articles


shape Exams

Competitive Exams – College Entrance Exams
Category Notification
Diploma NITC New Delhi Goa Diploma Admissions 2019
Click Here For – All India Entrance Exam Notifications




shape Job-Alerts

Competitive Exams – Recent Job Notifications
Category
Banking SSC Railway
Defence Police Insurance
Click Here For – All India Latest Jobs




shape SP Quiz

Competitive Exams – Practice Sets
Category Quiz
Reasoning Puzzles
English Language Spotting Errors
Insurance Awareness Insurance Awareness