Quantitative Aptitude - SPLessons

SSC MTS Numerical Ability Day 2

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

SSC MTS Numerical Ability Day 2

shape Introduction

  • The Staff Selection Commission specifies exam pattern for SSC Multi Tasking Staff recruitment. It is conducted through two papers – Paper I and Paper II. Paper I consists of objective type multiple choice questions while Paper II has descriptive questions.

  • The SSC MTS Numerical Aptitude/Ability section contains 25 questions with 25 Maximum Marks (Each question carry 1 Mark).

  • There will be negative marking and 0.25 marks shall be deducted for each wrong answer.


shape Pattern

SSC MTS Paper-I – Computer Based Examination Pattern:

  • The examination duration and number of questions for Computer Based Examination are indicated below:

    Dates of
    Computer
    Based
    Examination
    (Tier-I)
    Part Subject
    (Not in sequence)
    Number of
    Questions/
    Maximum
    Marks
    Time Duration
    (For all four Parts)
    02-08-2019
    to
    06-09-2019
    I General English 25/ 25 90 Minutes
    (120 Minutes for
    candidates eligible
    for scribes)
    II General Intelligence &
    Reasoning
    25/ 25
    III Numerical Aptitude 25/ 25
    IV General Awareness 25/ 25


shape Quiz

Directions(1-5): Number Series

1. In a division sum, the divisor is 10 times the quotient and 5 times the remainder. If the remainder is 46, the dividend is:

    A. 4236
    B. 4306
    C. 4336
    D. 5336


Answer : Option D

Explanation: Divisor = (5 x 46) = 230.
Also, 10 x Q = 230
Q = 23, R = 46.
Dividend = (230 x 23 + 46) = 5336


2. Three consecutive numbers such that twice the first, 3 times the second and 4 times the third together make 182. The numbers in question are

    A. 18, 22 and 23
    B. 18, 19 and 20
    C. 19, 20 and 21
    D. 20, 21 and 22


Answer : Option C

Explanation: let number be x, x + 1, x + 2
2x + 3(x + 1) + 4(x + 2) = 180
x = 19
so numbers are 19, 20, 21


3. A two digit number is such that the sum of the digits is 11.When the number with the same digits is reversed is subtracted from this number, the difference is 9.What is the number?

    A. 23
    B. 24
    C. 65
    D. 14


Answer: Option C

Explanation: Let the number be written as xy
x-ten’s place
y units place
x + y = 11 _____________ (1)
(10x + y) – (10y + x) = 9
10x + y – 10y- x = 9
9x – 9y= 9
x – y = 1 ______ (2)
Add (1) & (2)
2x = 12
x = 6
y = 5
the number is 65


4. In a division sum, the divisor is 3 times the quotient and 6 times the remainder.If the remainder is 2 then the dividend is

    A. 36
    B. 40
    C. 45
    D. 50


Answer: Option D

Explanation: Divident = Quotient × Divisor +Remainder
Divisor = 6×2 = 12
Q = \(\frac{12}{3}\) = 4
Divident = 4 × 1 2 + 3
= 48 + 2
= 50


5. If the number obtained on interchanging the digits of a 2 digit number is 18 more than the original number and the sum of the digit is 8.Then what is the original number?

    A. 35
    B. 53
    C. 32
    D. 34


Answer: Option A

Explanation: Unit digit= x ; Ten’s digit = (8-x)
[10(8 – x) + x] – [10x + (8 – x)] = 18
80 -10x + x- 10x -8 + x = 18
-18x = 18 – 80 +8
18x = 54
X = \(\frac{54}{18}\) = 3
8 – x = 8 – 3 =5
Hence the number is 35

Directions(1-5): Percentages

1. 45% of ? = 25% of 355

    A. 195
    B. 176
    C. 127
    D. 197.22


Answer : Option D

Explanation: (\(\frac{45}{100}\)) × X = (\(\frac{25}{100}\)) × 355

⇒ 264x = \(\frac{100}{45}\) x \(\frac{25}{100}\) = 197.22


2. From the salary, Akilesh spent 15% for house rent, 5% for children’s education and 15% for Entertainment. Now he left with Rs.13,000. His salary is

    A. 19,000
    B. 20,000
    C. 18,000
    D. 15,000


Answer : Option B

Explanation: 10 + 15 + 10 = 35%
100-35 = 65% = 13,000
100% = 100*\(\frac{13000}{65}\) = 20,000


3. Out of 500 students of a school 35% students plays football, 25% plays cricket and 20% neither play football nor cricket.How many students play football and cricket ?

    A. 200
    B. 100
    C. 50
    D. 94


Answer : Option A

Explanation: Football = n(A) = (\(\frac{35}{100}\)) × 500 = 175
Cricket = n(B) = (\(\frac{25}{100}\)) × 500 = 125
neither play football nor cricket = ( \(\frac{20}{100}\)) × 500 = 100
both football and cricket = n(A U B) = 175 + 125 – 100 = 200


4. The price of sugar is reduced by 3%.How many kg of sugar can now be bought for the money which was sufficient to buy 50kg of rice earlier ?

    A. 50kg
    B. 55kg
    C. 51.5kg
    D. 56kg


Answer : Option C

Explanation: Let one kg of sugar earlier = Rs. 100
50 kg of sugar earlier = Rs. 5000
Now 1 kg of sugar = Rs.97
Quantity to buy now = \(\frac{5000}{97}\) = 51.5kg


5. Fresh fruits contains 70% of water and dry fruits contain 20% of water.How much dry fruit can be obtained from 100kg of fresh fruits ?

    A. 35
    B. 37
    C. 37.5
    D. 40


Answer : Option C

Explanation: Quantity of pulb in 100kg of fresh fruit = (100 – 70) ×100= 30kg
Quantity of dry fruit be x kg
(100 – 20 ) % of x = 30
(\(\frac{80}{100}\)) x = 30
x = (\(\frac{30 × 100}{80}\)) = 37.5

Directions(1-5): Mensuration Problems

1. After measuring 100m of a rope, it was discovered that the metre rod was 2cm longer. The true length of the rod is

    A. 95m
    B. 98m
    C. 96m
    D. 93m


Answer : Option B

Explanation: 100*2 = 200cm measured long
Correct length = 100 – (\(\frac{200}{100}\)) = 100 – 2 = 98m


2. Find the cost of carpenting a room 12 m long and 7 m broad with a carpet 10m long and 6m wide and at the rate of Rs.150 per meter.

    A. Rs.320
    B. Rs.210
    C. Rs.210
    D. Rs.235


Answer : Option B

Explanation: Area of the room = 12 × 7 => 84 \({m}^{2}\)
Area of carpet = 10*6 = 60 \({m}^{2}\)
Cost = (\(\frac{84}{60}\))*150 = 210


3. 2 cubes have their volume in the ratio 1:8, find the ratio of their surface area ?

    A. 2:5
    B. 4:1
    C. 1:4
    D. 3:7


Answer : Option C

Explanation: \({a}^{3}\) : \({b}^{3}\) = 1:8
a:b = 1:2
Surface area = 6\({a}^{2}\) : 6\({b}^{2}\) = 1:4


4. A square field has an area of 7396 sq m,find the cost of fencing around it at Rs.22 per meter ?

    A. 6754
    B. 7568
    C. 8765
    D. 7943


Answer : Option B

Explanation: \({a}^{2}\) = 7396
a = 86
length of wire = 4*86 = 344
cost = 344*22 = Rs.7568


5. How many marbles of 10cm length and 7cm width are required to pave the floor of room 7m length and 4m breadth ?

    A. 4000
    B. 5100
    C. 2800
    D. 3200


Answer : Option A

Explanation: Area of floor = 700*400 = 280000
Area of marble = 10*7 = 70
N = \(\frac{280000}{70}\) = 4000


Other Articles






shape Job-Alerts

Competitive Exams – Recent Job Notifications
Category
Banking SSC Railway
Defence Police Insurance
Click Here For – All India Latest Jobs



shape SP Quiz

Competitive Exams – Practice Sets
Category Quiz
Quant Aptitude Data Interpretation
Compound Interest
English Language Spotting Errors
Insurance Awareness Insurance Awareness



shape GK

General Knowledge for Competitive Examinations
Topic Name of the Article

GK – World
United Nations Member States
Countries and Parliaments

GK – India
Disaster Management in India
Indian Superlatives

GK – Abbreviations
Indian Railways Acronyms
Indian Financial Institutions

GK – Banking & Insurance
Indian Banking Structure
Indian Insurance Repository


GK – Science & Technology
Indian Space Centers
Ama Ghare LED Scheme