Quantitative Aptitude - SPLessons

Time and Distance Practice Set 5

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Time and Distance Practice Set 5

shape Introduction

Time and distance as a topic involves a variety of areas which include speed-time-distance concepts, relative speed, moving and stationary bodies, boats and streams, circular motion, and so on. Time and Distance Practice Set 5 article is useful for candidates preparing for different competitive examinations like RRB ALP/Technical Exams/Junior Engineer Recruitment Exams, SSC, IBPS PO Exams and etc.


shape Quiz

1. The length of two trains are 140 m and 160 m respectively. If they run at the speed of 60 km/h and 40 km/h respectively in opposite directions on parallel tracks, then find the time in which they will cross each other

    A. 10 sec
    B. 10.8 sec
    C. 9 sec
    D. 9.6 sec


Answer: Option B

Explanation:

Relative speed of the two trains

= (60 + 40) * \(\frac {5} {18} – \frac {250}{9}\) m/s

Thus, required time = \(\frac {140 + 160} {\frac{250}{9}}\) = 10.8 sec


2. Ravi runs 200 metres in 24 seconds. Find his average speed :

    A. 20 km/h
    B. 24 km/h
    C. 28.5 km/h
    D. 30 km/h


Answer: Option D

Explanation:

Average speed = \(\frac {200} {24} * \frac {18}{5}\) = 30 km/hr.


3. A man completes 30 km of a journey at 6 km/hr and the remaining 40 km of the journey in 5 hours his average speed for the whole journey is :

    A. 6\(\frac {4} {11}\) km/hr
    B. 7 km/hr
    C. 7\(\frac {1} {2}\) km/hr
    D. 8 km/hr


Answer: Option B

Explanation:

Average speed = \(\frac {30 + 40} {\frac {30}{6} + 5} = \frac {70}{10}\) = 7 km/hr.


4. A train with a speed of 60 kmph crosses a pole in 30 seconds. The length of the train is

    A. 500 m
    B. 750 m
    C. 900 m
    D. 1000 m


Answer: Option A

Explanation:

Length of the train =60 * \(\frac {5} {18}\) * 30 = 500 meter


5. Speed of a boat in still water is 3 km/hr. the speed of the stream is 2 km/hr. The time taken to go 4 km downstream in minutes is

    A. 120
    B. 96
    C. 80
    D. 48


Answer: Option D

Explanation:

Speed of the boat downstream = (3 + 2) km/hr

Distance to be traveled = 4 km

Hence, required time in minutes

= \(\frac {4} {5}\) × 60 = 48 minutes.

6. A train 100 m long is moving at 58 km/h. The time in seconds, it will take to pass another train 150 m long which is moving at 50 km/h in the same direction from the moment they meet is

    A. 20
    B. 30
    C. 50
    D. 70


Answer: Option C

Explanation:

Relative speed of the two trains with respect to each other

= 68 – 50 = 18 km/hr or 18 × \(\frac {5} {18}\) = 5 m/s.

Distance to be covered = 150 + 100 = 250 meters

Hence, required time = \(\frac {250} {5}\) = 50 seconds

7. Speed of a boat in still water is 3 km/hr. the speed of the stream is 1 km/hr. The time taken
to go 4 km upstream in minutes is


    A. 48
    B. 60
    C. 96
    D. 120


Answer: Option D

Explanation:

Required time = \(\frac {4} {3 – 1} * 60\) = = 120 minutes

8. A train 100 m long is moving at 40 km/h. The time in seconds, it will take to pass another train 150 m long which is moving at 50 km/h in the opposite direction from the moment they meet is

    A. 6
    B. 8
    C. 10
    D. 15


Answer: Option C

Explanation:

Relative speed = (40 + 50) * \(\frac {5} {18}\) = 25 m/s

Hence, required time

= \(\frac {100 + 150} {25}\) = 10 sec

9. The speed of a boat m still water is 15 km/hr. The speed of the stream is 3 km/hr. The time
taken to go 12 km downstream in minutes is


    A. 40
    B. 45
    C. 50
    D. 55


Answer: Option A

Explanation:

Relative Speed of boat (down stream) = 15 + 3 = 18 km/pr

Distance = 12 km

i.e, Time (in minutes) = \(\frac {12 * 60} {18}\) = 40 min

10. A train 200 m long is moving at 40 km/hr . The time in seconds, it will take to pass another train 150 long which is moving at 50 km/h in the opposite direction from the moment they meet is

    A. 8
    B. 12
    C. 14
    D. 117


Answer: Option C

Explanation:

Total distance covered by train of length 200 m to cross another train of length 150 m = 350 m

Relative speed = (40 + 50) km/pr = 90 km/pr

i.e, Time (in seconds) = \(\frac {350 * 18} {90 * 5}\) = 14 sec

11. A person cycles from one place to another in 100 minutes. If his speed is 18 km/h, the distance between two places is

    A. 20 km
    B. 30 km
    C. 15 km
    D. 25 km


Answer: Option B

Explanation:

Time given = 100 min = \(\frac {100} {960}\) hr.

speed = 18 km/hr

Distance 18 \(\frac {100} {960}\) = 30km

12. A train 200 m long is moving at 68 km/h. The time in seconds, it will take to pass another train 150 m long which is moving at 50 km/h in the same direction from the moment they meet is

    A. 40
    B. 50
    C. 60
    D. 70


Answer: Option D

Explanation:

Total distance = length of 2 trains = 200 + 150 = 350 m

Relative speed = 68 – 50 = 18 km/hr = 5 m/s

i.e, Time taken to meet = \(\frac {Distance} {Speed}\)

= \(\frac {350} {5}\) = 70 seconds

13. Speed of a boat in still water is 15 km/h. the speed of the stream is 3 km/h. The time taken to go 6 km upstream in minutes is

    A. 20
    B. 30
    C. 24
    D. 25


Answer – Option B

Explanation:

Relative speed of boat (upstream) = 15 – 3 = 12 km/hr

Distance = 6 km

i.e, Time (minutes) = \(\frac {6} {12}\) * 60 = 30

14. A train 120 in long is moving at 40 km/h. The time in seconds, it will take to pass another train 100 m long which is moving at 32 km/h in the opposite direction horn the moment they meet is

    A. 11
    B. 22
    C. 44
    D. 88


Answer: Option A

Explanation:

Distance covered by train to pass = 120 + 100 = 220 m

Relative speed = 40 + 32 = 72 km/hr.

i.e, Time (seconds) = \(\frac {220 * 18} {72 * 5}\) = 11

15. The speed of a car is 72 km/h. The time taken by it to cover a distance of 500 m in seconds is

    A. 20
    B. 25
    C. 30
    D. 40


Answer: Option B

Explanation:

Speed = (72 * \(\frac {5} {18}\)) m/s = 20 m/s


Other Articles


shape Exams

Competitive Exams – College
Entrance Exams
Category Notification
Diploma Goa Diploma
PG
GATE 2020
UG
NSTSE 2020
Click Here For – All India Entrance Exam Notifications



shape Job-Alerts

Competitive Exams – Recent Job Notifications
Category
Banking SSC Railway
Defence Police Insurance
Click Here For – All India Latest Jobs



shape SP Quiz

Competitive Exams – Practice Sets
Category Quiz
Quant Aptitude Permutation and Combination

Spotting Errors

Insurance Awareness Insurance Awareness


shape GK

General Knowledge for Competitive Examinations
Topic Name of the Article
GK – World Seas and Oceans of the World

Deserts of the World

GK – India Gupta Empire

Indian Sobriquets

GK – Abbreviations Indian Government Policies Abbreviations

Computer Aptitude Abbreviations
GK – Banking & Insurance SEBI ACT 1992

Role Of SEBI As A Regulator

GK – Science & Technology Medical Science Discoveries

Famous Websites