Quantitative Aptitude - SPLessons

IBPS RRB Quantitative Aptitude Quiz 1

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

IBPS RRB Quantitative Aptitude Quiz 1

shape Introduction

What is Quantitative Aptitude test?
Quantitative Aptitude is one of the prominent competitive aptitude subjects which evaluates numerical ability and problem solving skills of candidates. This test forms the major part of a number of important entrance and recruitment exams for different fields. The Quantitative Aptitude section primarily has questions related to the Simplification, Numbering Series, and Compound Interest, etc.


A candidate with quantitative aptitude knowledge will be in a better position to analyse and make sense of the given data. Quantitative Aptitude knowledge is an important measure for a prospective business executive’s abilities.


The article IBPS RRB Quantitative Aptitude Quiz 1 provides Quantitative Aptitude questions with answers useful to the candidates preparing for Competitive exams, Entrance exams, Interviews etc. IBPS RRB has released IBPS RRB Officer 2019 Official Notification for Officer Scale(I, II, and II). Quantitative Aptitude plays major role to qualify examination. The article IBPS RRB Quantitative Aptitude Quiz Day 6 will assist the students to know the expected questions from Quantitative Aptitude.

Click Here for Official IBPS Website


shape Quiz

Q1. \({(476 + 424)}^{2}\) – 4 x 476 x 424} = ?

    A. 2906
    B. 3116
    C. 2704
    D. 2904


Answer: Option C

Explanation :
[\({(a + b)}^{2}\) – 4 ab], where a = 476 and b = 424
\({(476 + 424)}^{2}\) – 4 x 476 x 424]
[\({(900)}^{2}\) – 807296]
810000 – 807296
= 2704.

Q2. If the number 653 xy is divisible by 90, then (x + y) = ?

    A. 2
    B. 3
    C. 4
    D. 6


Answer: Option C

Explanation :
90 = 10 x 9

Clearly, 653xy is divisible by 10, so y = 0

Now, 653×0 is divisible by 9.

So, (6 + 5 + 3 + x + 0) = (14 + x) is divisible by 9. So, x = 4.

Hence, (x + y) = (4 + 0) = 4


Q3. Which of the following numbers will completely divide (\({(4)}^{61}\) + \({(4)}^{62}\) + \({(4)}^{63}\) + \({(4)}^{64}\))

    A. 3
    B. 10
    C. 11
    D. 13


Answer: Option B

Explanation :
\({(4)}^{61}\) + \({(4)}^{62}\) + \({(4)}^{63}\) + \({(4)}^{64}\))
\({(4)}^{61}\) x (1 + 4 + \({(4)}^{2}\) + \({(4)}^{3}\)
= \({(4)}^{61}\) x 85
= \({(4)}^{60}\) x 340, which is divisible by 10.


Q4. If (\({(64)}^{2}\) – \({(36)}^{2}\) = 20 × x, then x = ?

    A. 70
    B. 120
    C. 180
    D. 140


Answer: Option D

Explanation :
20 × x = (64 + 36)(64 – 36) = 100 x 28

x = \(\frac{100 × 28}{20}\) = 140

Q5. A labourer was appointed by a contractor on the condition he would be paid Rs 150 for each day of his work but would be, fined a the rate of Rs 30 per day for his absent. After 20 days, the contractor paid the laborer’s 2820. Find the number of days he worked:

    A. 13 days
    B. 19 days
    C. 5 days
    D. 12 days


Answer: Option B

Explanation :
Let the required number of days = x days
So, 150x -(20 – x)30 = 2820
x=19 days

Q1. Ramesh can finish a job in 20 days. He worked for 10 days alone and completed the remaining job working with Dinesh, in 2 days. How many days would both Dinesh and Ramesh together take to complete the entire job?

    A. 4
    B. 5
    C. 10
    D. 12


Answer: Option A

Explanation :
Ramesh alone finished \(\frac{1}{2}\) of the work in 10 days.
Remaining \(\frac{1}{2}\) was finished by Ramesh and Dinesh together in 2 days.
Therefore, they both together can finish the complete job in 4 days.


Q2. Ram decided to plough a farmland in 50 days. He employed 50 men in the beginning and 50 more after 35 days and completed the construction in stipulated time. If he had not employed the additional men, how many days behind schedule would it have been finished?

    A. 5 days
    B. 6 days
    C. 8 days
    D. 10 days


Answer: Option A

Explanation :
Given that, 50 men employed for 35 days and 50 more men employed for 15 days so that the work could be finished in 50 days.
Thus, the total work = 50*35 + (50 + 50)15 = 3250
Suppose, it takes x days to the finish the whole work, if additional men were not employed.
So, we have an equation here.
50*x = 3250
x = 65 days
Therefore, it takes 15 days more than stipulated time.


Q3. Kiran can do a work in 20 days, while Karan can do the same work in 25 days. They started the work jointly. Few days later Suman also joined them and thus all of them completed the whole work in 10 days. All of them were paid total Rs.1000. What is the share of Suman?

    A. 200
    B. 400
    C. 100
    D. 300


Answer: Option C

Explanation :
Efficiency of Kiran = 5%
Efficiency of Karan = 4%
They will complete only 90% of the work = [(5 + 4)*10] =90
Remaining work done by Suman = 10%.
Share of Suman = \(\frac{10}{100}\) * 1000 = 100


Q4. Arun can do a piece of work in 10 days, Bala in 15 days. They work together for 5 days, the rest of the work is finished by Chitra in two more days. If they get Rs. 5000 as wages for the whole work, what are the daily wages of Arun, Bala and Chitra respectively (in Rs)?

    A. 600, 400, 500
    B. 200, 300, 400
    C. 500, 300, 400
    D. 600, 500, 300


Answer: Option A

Explanation :
A’s 5 days work = 50%
B’s 5 days work = 33.33%
C’s 2 days work = 16.66%[100- (50 + 33.33)] Ratio of contribution of work of Arun, Bala and Chitra = 3 : 2 : 1
Arun’s total share = Rs. 3000
Bala’s total share = Rs. 2000
Chitra’s total share = Rs. 1000
Arun’s one day’s earning = Rs.600
Bala’s one day’s earning = Rs.400
Chitra’s one day’s earning = Rs.500


Q5. (x-2) person can do a work in x days and (x+7) person can do 75% of the same work in (x-10)days. Then in how many days can (x+10) person finish the work?

    A. 27 days
    B. 12 days
    C. 25 days
    D. 18 days


Answer: Option B

Explanation :

\(\frac{3}{4}\) * (x-2)x = (x+7)(x-10)
x – 6x – 280 = 0
x = 20; x = -14
(x-2)x = 18 * 20 = 360
360 = 30 * y
y = 12 days

1. The ratio of efficiency of Arun is to Chitra is 5:3. The ratio of number of days taken by Bala is to Chitra is 2:3. Arun takes 6 days less than Chitra, when Arun and Chitra complete the work individually. Bala and Chitra started the work and left after 2 days. The number of days taken by Arun to finish the remaining work is?

    A. 4 days
    B. 5 days
    C. 6 days
    D. 9 days


Answer: Option C

Explanation: Ratio of number of days = 9:10:15
Work done By B and C in first two days = 2*\(\frac{1}{6}\) = 1/3
Rest of the work = \(\frac{2}{3}\)
Number of days = (\(\frac{2}{3}\)) x 9 = 6 days
= 81 : 121


2. Arun is twice efficient as Bala and together they do the same work in as much time as Chitra and David together. If Chitra and David can complete the work in 20 and 30 days respectively, working alone, then in how many days A can complete the work individually?

    A. 12 days
    B. 18 days
    C. 24 days
    D. 30 days


Answer: Option B

Explanation:
\(\frac{1}{x}\) + \(\frac{1}{2x}\) = \(\frac{1}{20}\) + \(\frac{1}{30}\)
\(\frac{3}{2x}\) = \(\frac{1}{12}\)
Number of days taken by Arun = 18 days


3. Kiran can do a work in 25 days, while Ravi can do the same work in 50 days. They started the work jointly. Few days later Sumit also joined them and thus all of them completed the whole work in 10 days. All of them were paid total Rs.600. What is the Share of Sumit?

    A. Rs.360
    B. Rs.385
    C. Rs.240
    D. can’t be determined


Answer: Option C
Efficiency of Kiran = 4%
Efficiency of Ravi = 2%
[(4+2)*10] = 60%
The remaining work done by Sumit = 40%.
40% of 600 = 240


4. Working together Bala and Chitra take 50% more number of days than Angel, Bala and Chitra together take and Angel and Bala working together, take 8/3 more number of days than Angel, Bala and Chitra take together. If Angel, Bala and Chitra all have worked together till the completion of the work and Bala has received Rs.120 out of total earnings of Rs. 480 then in how many days did Angel, Bala and Chitra together complete the whole work?

    A. 2 days
    B. 4 days
    C. 6 days
    D. 5 days


Answer: Option D

Explanation: The days ratio of (Angel + Bala + Chitra) : (Bala + Chitra) = X:\(\frac{3x}{2x}\) = 2X:3x;
Efficiency ratio = 3X:2X
Efficiency of Angel = x.
(480/3X) = Rs.160
Amount received by Bala = Rs.120 & Chitra = 200
160:120:200 = 4:3:5
\(\frac{1}{4}\):\(\frac{1}{3}\):\(\frac{1}{5}\)= 15:20:12;
(\(\frac{1}{15}\) + \(\frac{1}{12}\)+ \(\frac{1}{20}\))*Y = 1
Y = 5 days


5. Angel can do a piece of work in 10 days, Balu in 15 days. They work together for 5 days, the rest of the work is finished by Chitra in two more days. If they get Rs. 6000 as wages for the whole work, what are the daily wages of Angel, Bala and Chitra respectively?

    A. 200, 250, 300
    B. 300, 200, 250
    C. 600, 400, 200
    D. 600, 400, 500


Answer: Option D

Explanation:
Angel’s 5 days work = 50%
Balu’s 5 days work = 33.33%
Chitra’s 2 days work = 16.66% [100- (50+33.33)] Ratio of work of Angel, Balu and Chitra = 3: 2: 1
Angel’s total share = Rs. 3000
Balu’s total share = Rs. 2000
Chitra’s total share = Rs. 1000
Angel’s one day’s wage = Rs.600
Balu’s one day’s wage = Rs.400
Chitra’s one day’s wage = Rs.500


Other Articles





shape Job-Alerts

Competitive Exams – Recent Job Notifications
Category
Banking SSC Railway
Defence Police Insurance
Click Here For – All India Latest Jobs


shape SP Quiz

Competitive Exams – Practice Sets
Category Quiz
Reasoning Ability Seating Arrangement
Quantitative Aptitude Data Interpretation
Insurance Awareness Insurance Awareness


shape GK

General Knowledge for Competitive Examinations
Topic Name of the Article

GK – World
Women Leaders
Highest Civilian Awards

GK – India
Indian Men Personalities
Indian River Projects

GK – Abbreviations
Indian Railways Acronyms
Sports Abbreviations

GK – Banking & Insurance
Insurance Ombudsman
Negotiable Instruments


GK – Science & Technology
Physical Quantities and Units
Indian Research Institutes
Famous Websites